Polecamy
Jak ugotować ogórkową? Tradycyjny przepis
Gotowanie

Jak ugotować ogórkową? Tradycyjny przepis

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

W tradycyjnej kuchni polskiej królują zupy. Do ulubionych z pewnością możemy zaliczyć ogórkową. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na to klasyczne danie, sprawdź nasz, który prezentujemy poniżej.

Trudno się dziwić temu, że w naszych domach zupę ogórkową je się równie chętnie jak rosół. Miękkie warzywa, sycący wywar i smacznie kwaśne ogórki nie tylko rozpieszczają podniebienia, ale i ogrzewają w chłodne wieczory. Dzięki kompozycji warzyw, mięsa będącego źródłem białka oraz ogórków kiszonych, które są naturalnym probiotykiem, ta zupa stanowi pożywny i pełnowartościowy posiłek, w dodatku jej wykonanie nie zajmuje wiele czasu.

Warto podkreślić, że ogórki kiszone ze względu na wartości zdrowotne powinny mieć stałe miejsce w naszej diecie. Dobrze wypływają na układ odpornościowy i regulują florę bakteryjną w jelitach. Ponadto są źródłem witamin (A, C, E, K) oraz potasu, wapnia, fosforu i błonnika pokarmowego. Wykorzystanie ich w zupie to świetny pomysł.

Zupa ogórkowa – składniki

Aby ugotować tradycyjną zupę ogórkową, potrzebujesz prostych składników. Przygotuj:

  • 2 l wody,
  • 500 g żeberek wieprzowych lub mięsa z kurczaka (mogą być udka bądź skrzydełka),
  • 2 duże marchewki,
  • 2 małe korzenie pietruszki,
  • pół korzenia selera,
  • 1 por,
  • 5 średnich ziemniaków,
  • około 400 g kiszonych ogórków startych na tarce,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 5 ziarenek pieprzu,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  •  ½ szklanki śmietany 18%,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka oleju,
  • ewentualnie posiekany koperek.

Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Umyj, obierz i pokrój w kostkę warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, por i ziemniaki. Jeśli nie chcesz, aby ziemniaki ściemniały po pokrojeniu, umieść je w misce i zalej wodą.
  2. Umyj mięso i wraz z włoszczyzną (marchewka, pietruszka, seler i por) włóż do garnka. Wlej wodę, dodaj natkę pietruszki, liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Całość gotuj na małym ogniu. Doprowadź do wrzenia i dalej gotuj przez około 20 minut. Pamiętaj, aby z powierzchni wody zbierać tzw. szumy.
  3. W międzyczasie ogórki kiszone zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej masło z olejem i podsmaż starte ogórki, często mieszając, aż odparuje z nich woda. Dzięki temu zupa będzie mieć lepszy smak.
  4. Gdy mięso i warzywa wraz z bulionem będą gotowe, do garnka dodaj pokrojone ziemniaki. Gotuj je do miękkości, przez około 15–20 minut.
  5. Następnie dodaj starte i podsmażone ogórki kiszone. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka, kilkanaście minut, tak aby smak ogórków przeniknął do zupy.
  6. Przed dodaniem do zupy śmietany najpierw ją zahartuj. Wlej kilka chochelek wywaru do kubka, dodaj śmietankę i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Całość powoli wlej do garnka, wymieszaj i gotuj przez chwilę do wrzenia.
  7. Dopraw zupę solą i czarnym pieprzem, możesz także dodać posiekany koperek.

Smacznego!

W wersji wegetariańskiej zupę ogórkową gotuje się bez mięsa. Ale nawet bezmięsna opcja może stanowić pełnowartościowy posiłek. Wystarczy, że do zupy dodasz ugotowaną soczewicę – czerwoną lub zieloną – bądź ciecierzycę. Rośliny strączkowe charakteryzują się wysoką zawartością białka, więc świetnie zastępują mięso.

Zdj. główne: Margaret Jaszowska/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Folia aluminiowa – skorzystaj z jej właściwości czyszczących!
Folia aluminiowa – skorzystaj z jej właściwości czyszczących!
Jeśli do tej pory folia aluminiowa była Ci znana przede wszystkim z zastosowań kuchennych, koniecznie zajrzyj do poniższego artykułu, by nieco poszerzyć swoją wiedzę na jej temat.
Meble i gadżety, które wpasują się w małą kuchnię
Meble i gadżety, które wpasują się w małą kuchnię
Jak najlepiej zaprojektować przestrzeń małej kuchni i co w niej zmieścić? W tym artykule podpowiemy, jakie meble oraz gadżety wpasują się w niewielką kuchnię.
Dziś Światowy Dzień Czekolady! Zdradzamy kulisy jej produkcji
Dziś Światowy Dzień Czekolady! Zdradzamy kulisy jej produkcji
Chcesz dowiedzieć się więcej na temat produkcji czekolady? Sprawdź!
Ostatnie wpisy