Polecamy
Jak ugotować warzywa na parze?
Gotowanie

Jak ugotować warzywa na parze?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Wszystkie warzywa są zdrowe i bogate w witaminy i mikroelementy. Czasem jednak obróbka termiczna może zmniejszyć ich ilość, dlatego warto wybrać sposób ich przyrządzania, który pomoże nam jak najlepiej spożytkować ich potencjał.  W tym celu doskonale sprawdza się gotowanie na parze!

Dlaczego warto gotować warzywa na parze?

Przygotowując warzywa w tradycyjny sposób, gotując je w wodzie, niestety tracimy ok 40% składników odżywczych w nich zawartych. W taki sposób wygotowuje się większość witaminy C, A i E oraz tych z grupy B. Przygotowywanie warzyw na parze pomaga zachować większość witamin i mikroelementów, a także wydobywa znacznie lepszy smak potraw i sprawia, że lepiej się trawią.

Jakie warzywa nadają się do gotowania na parze?

Tego typu obróbce wspaniale poddają się: 

  • kalafior, 
  • papryka,
  • brokuły, 
  • groszek,
  • cukinia,
  • fasolka szparagowa,
  • ziemniaki,
  • brukselka, 
  • papryka,
  • marchew (choć ta potrzebuje zwykle więcej czasu).  

Jak gotować warzywa na parze?

W tym celu możesz użyć zwykłego garnka do gotowania z odpowiednią siatką, zwykłą ściereczką lub tetrową pieluszką. Doskonale sprawdzi się również parowar, czyli specjalne urządzenie elektryczne służące do gotowania na parze, przeważnie składające się z kilku pięter, na których możemy umieścić mięso oraz warzywa. Warzywa na parze ugotujesz również w szybkowarze.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*