Polecamy
3 potrawy kuchni azjatyckiej, które możesz przygotować w domu
Gotowanie

3 potrawy kuchni azjatyckiej, które możesz przygotować w domu

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Kuchnia azjatycka to wyraziste, niepowtarzalne smaki i charakterystyczne aromaty. Niestety dania kuchni Wschodu często są praco i czasochłonne. Mało który współczesny człowiek ma w ciągu doby zbędne trzy godziny, które może poświęcić na warzenie wywaru lub powolne duszenie curry. Dlatego przedstawiamy 3 azjatyckie dania, które przygotujesz łatwo i szybko.

Ekspresowe wegańskie curry

Curry to sztandarowe danie indyjskiej i tajskiej kuchni. Jest proste w przygotowaniu, ale wymaga, jak każda azjatycka potrawa, kilku egzotycznych składników, które znajdziesz tutaj: https://www.kuchnieorientu.pl/kuchniatajska/ .

Czego będziesz potrzebować:

  • 1 czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 10 g świeżego imbiru,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 200 g dyni piżmowej,
  • 1 zielona papryka,
  •  ½ szklanki czerwonej soczewicy,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • ½ szklanki wywaru warzywnego lub wody,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 puszka mleczka kokosowego,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 kapusta pak choi 
  • 1 łyżeczka nasion kolendry, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego.

Przyprawy połącz ze sobą i krótko przypraż na suchej patelni. Po chwili dodaj olej kokosowy i na lekko podgrzany tłuszcz wrzuć pokrojoną w piórka cebulę, plasterki czosnku i pokrojony w kostkę imbir. Kiedy cebula się zeszkli dodaj pozostałe warzywa i soczewicę, zalej całość wywarem lub wodą i dodaj sos sojowy. Gotuj przez około 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodaj pomidory, przecier pomidorowy i mleczko kokosowe i gotuj kolejne 15 minut. Po tym czasie dodaj cienko pokrojoną kapustę pak choi i wymieszaj. 

Tak przygotowane curry możesz jeść solo lub z ryżem, porcja jest wystarczająca dla około 4 osób. 

Sushi

Jeśli myślimy Azja – na myśl od razu przychodzi nam Japonia, a jak Japonia, to oczywiście sushi. Ten specjał jest dość drogi w polskich restauracjach, a jego składniki mogą wydawać się typowemu miłośnikowi schabowych, za bardzo egzotyczne. Wbrew pozorom sushi nie jest wcale tak trudne do wykonania samemu. 

Czego będziesz potrzebować: 

  • 300 g ryżu do sushi,
  • 3 łyżki octu ryżowego, 
  • 3 łyżki wody, 
  • 1 łyżka cukru, 
  • ½ łyżeczki soli,
  • 5 arkuszy nori,
  • mata bambusowa.

Dodatki:

  • dobrej jakości, świeża ryba (jeśli nie masz do takiej dostępu, bezpieczniejszym wyborem będzie ryba wędzona, a nawet z puszki),
  • ogórek świeży,
  • awokado,
  • grillowany ananas,
  • szczypiorek,
  • mango,
  • piklowane warzywa, na przykład marchew.

Ryż płuczemy i gotujemy w proporcji 1 część wody do 1 części ryżu. Po ugotowaniu ryż zakwaszamy mieszanką octu, wody, cukru i soli i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Na bambusową matę do rolowania sushi wykładamy arkusz nori, a na nim warstwę zimnego ryżu. Na ryżu układamy dodatki, które najbardziej nam smakują i zawijamy rolkę sushi, używając do tego całej maty. Rolkę kroimy na kawałki ostrym nożem i podajemy z sosem sojowym, wasabi i piklowanym imbirem. Trudnodostępne składniki i dodatki do sushi znajdziesz na: https://www.kuchnieorientu.pl/kuchniajaponska/.

Chiński smażony ryż z krewetkami

To bardzo popularne chińskie danie, dostępne w wielu orientalnych restauracjach. Jeśli w domu najdzie Cię ochota na chińską kuchnię, możesz łatwo przygotować to danie na obiad. Trudno dostępne składniki znajdziesz na:https://www.kuchnieorientu.pl/kuchniachinska/.

Potrzebne Ci będą:

  • 3/4 szklanki ryżu jaśminowego, ugotowanego dzień wcześniej,
  • 50 g wędzonej szynki,
  • 50 g surowych obranych krewetek,
  • 1 jajko,
  • 2 namoczone kapelusze grzybów shiitake,
  • 50g zielonego,
  • 1 marchewka,
  • 50 g polędwiczki wieprzowej,
  • olej arachidowy do smażenia,
  • szczypiorek,
  • 100ml bulionu kury lub wywaru warzywnego ,
  • biały pieprz.

Przygotuj i pokrój w kostkę warzywa, mięso i krewetki. Na dnie patelni lub woka rozgrzej odrobinę oleju i dodaj polędwiczkę. Lekko ją podsmaż, dodaj pokrojone krewetki i smaż, aż zrobią się różowe. Następnie dodaj grzyby, szynkę, marchewkę i groszek i krótko przesmaż składniki. Zalej patelnię bulionem i doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem do smaku i przełóż do osobnego naczynia. Na osobnej patelni lub dobrze umyty woku wlej odrobinę oleju i rozmącone jajko. Po chwili jajo zacznie się ścinać, wtedy dodaj ryż i smaż przez chwilę do połączenia składników. Do usmażonego z jajkiem ryżu dodaj odłożone składniki i wymieszaj, posyp szczypiorkiem. 

Kuchnia azjatycka wcale nie musi być czasochłonna i skomplikowana. Dania kuchni wschodniej są łatwiejsze, niż Ci się wydaje. Wypróbuj przepisy i dostosuj je pod siebie. Smacznego!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak wybrać naczynia do serwowania sałatek na różne okazje
Jak wybrać naczynia do serwowania sałatek na różne okazje
Wybór naczynia do prezentacji sałatek to nie lada wyzwanie. W naszym artykule dowiesz się, które typy będą odpowiednie dla różnych okazji.
Jak dbać o ogród?
Jak dbać o ogród?
Chcesz mieć zadbany ogród? Zobacz, jak to zrobić.
Renowacja mebli drewnianych dla początkujących
Renowacja mebli drewnianych dla początkujących
Co zrobić, żeby stare meble z drewna zyskały nowe życie? Oto najważniejsze etapy prac. Sprawdź!
Ostatnie wpisy