Artykuł sponsorowany
Świat dzieli się na dwa typy ludzi – kawoszy i zatwardziałych przeciwników kawy. Ten napój poza tym, że jest powodem do sporów, ma też wiele zalet. Kawa działa prozdrowotnie, pobudza zaspanych nocnych marków o poranku, a także może świetnie smakować. Większość osób, które deklarują, że nie lubią kawy, tak naprawdę po prostu nigdy nie piły naparu z ziaren dobrej jakości. Podpowiadamy, jak wybrać najlepszą kawę na każdy poranek.
Na temat kawy krąży wiele mitów, na przykład o tym, że osoby chorujące na nadciśnienie pod żadnym pozorem nie powinny jej pić. To bzdura obalona wieloma badaniami, przeprowadzonymi przez najlepszych lekarzy. Okazuje się, że kawa jest bardzo zdrowa i reguluje, a nie podnosi ciśnienie krwi, poza tym robi to bardzo powoli, przez co jest to proces zupełnie bezpieczny. Osoby z nadciśnieniem mogą, a nawet powinny pić dwie do trzech filiżanek kawy dziennie. Napar z ziaren kawowca zawiera także mnóstwo antyoksydantów, więc chroni przed chorobami nowotworowymi, a także spowalnia procesy starzenia w organizmie.
Większość smaku jedzenia oraz napojów leży w ich aromacie, dlatego kiedy podczas przeziębienia masz zatkany nos, wszystko smakuje słabiej. Aromat to właśnie to, co nadaje kawie smak i odpowiada za całą przyjemność z jej picia. Jeśli kawa ma mało wyrazisty, przytłumiony aromat, w smaku będzie dużo gorsza, niż dobrze przepalona, świeżo mielona kawa brazylijska.
Jeśli uważasz, że nie lubisz kawy, ale pijesz tylko rozpuszczalne granulki, to prawdopodobnie słaby aromat takiego naparu jest powodem Twoich przekonań. Kawa rozpuszczalna jest raz już zaparzonym napojem, z którego odparowano wodę. Jej aromat jest więc słabszy, a w smaku często jest kwaśna i gorzka. Kawy jednorodne są znacznie lepsze w smaku od rozpuszczalnych, dlatego polecane są dla początkujących kawoszy.
Jeśli chodzi zarówno o prozdrowotne, jak i smakowo-zapachowe walory kawy, stopień przepalenia ziaren kawowca gra ogromną rolę. Dla zdrowia im mniej palona – czyli przetworzona – kawa, tym lepiej. Surowe lub tylko delikatnie palone ziarna zawierają najwięcej antyoksydantów, jednak napar z nich jest niesmaczny, gorzki i mało intensywny. Ziarna kawy pali się po to, by wydobyć z nich smak i intensywny zapach.
Kawy ziarniste w limitowanej edycji MK Cafe to doskonały wybór nie tylko dla osób początkujących w świecie picia kawy, lecz także dla tych, którzy dobrze się na niej znają. Kawy te pochodzą z upraw z różnych zakątków świata i są bardzo dokładnie opisane, między innymi pod względem stopnia palenia ziaren, intensywności kawy i kwasowości, czyli najważniejszych parametrów, jeśli chodzi o wybór idealnego napoju. Ziarna z Gwatemali, Brazylii, Kongo, Indonezji, Ekwadoru czy Etiopii mają zupełnie inny smak i właściwości, dlatego warto spróbować kilku rodzajów kawy, by znaleźć swoją ulubioną i cieszyć się nią w stu procentach.
Warto pić kawę, ponieważ jest to najzdrowszy sposób na to, by pobudzić się rano do działania. Ten napój stopniowo i delikatnie podnosi ciśnienie krwi, przez co jego spożycie nie grozi niebezpiecznymi skokami ciśnienia, nie zawiera cukru (o ile go nie dodasz), a do tego chroni przed chorobami serca oraz nowotworami. Kawa jest znacznie lepsza od napojów energetycznych, a jej dodatkowym atutem jest to, że w 250 ml naparu są tylko 3 kalorie, podczas gdy ta sama ilość “energetyka” to około 200 kcal.
Zdj.główne: Mike Kenneally/unsplash.com