Wiosna w pełni – w ogrodach i lasach możemy spotkać piękne, zielone krzaczki pokrzyw. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy z ich zdrowotnych właściwości, które w postaci soku mogą w znaczący sposób poprawić naszą kondycję zdrowotną i samopoczucie.
Sok z pokrzywy doskonale wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Wspiera układ rozrodczy kobiety i zapewnia jego prawidłowe funkcjonowanie. Jest zalecany dla wszystkich chcących wzmocnić kondycję włosów i paznokci. Sok z pokrzywy jest również rekomendowany dla osób walczących z anemią lub w trakcie kuracji odchudzeniowych.
Do wyciskania soku z pokrzywy najlepsze są młode rośliny rosnące dziko w lasach, na łąkach lub w naszych ogrodach, które nie miały kontaktu z pestycydami. Żeby sok wyciśnięty z pokrzywy miał przyjemniejszy i mniej “trawiasty” posmak, warto dodać do niego słodki owoc, jak chociażby ananas czy truskawki lub łyżeczkę miodu. W ten sposób wzbogacisz go również o dodatkowe witaminy i mikroelementy.
Do produkcji soku najlepiej użyć wyciskarki wolnoobrotowej, do której wkładamy umyte i pokrojone na mniejsze części liście pokrzywy, na przemian z wybranymi przez nas owocami. Sok można wzbogacić o kilka kropli soku z cytryny bądź limonki. Najlepiej smakuje schłodzony.