Chcesz samodzielnie ułożyć sobie dietetyczny jadłospis, który sprawi, że będziesz czuć się dobrze, a do tego tracić zbędne kilogramy? Dowiedz się, jakich produktów nie możesz w nim pominąć.
Bardzo często jest tak, że nad zdrową dietą zaczynamy zastanawiać się wtedy, gdy chcemy schudnąć. Wtedy bardzo często, gdy nie mamy odpowiedniej wiedzy, chwytamy się za diety cud, 1000 kalorii czy wykluczamy produkty, których wcale nie trzeba unikać.
Jeżeli chcesz schudnąć, musisz po prostu jeść zdrowo, dostarczając swojemu organizmowi niezbędne składniki w odpowiednich – nie za dużych i nie za małych – ilościach. Sprawdź, jak skomponować zdrowy jadłospis, na podstawie którego możesz ułożyć swoją własną dietę na 10 dni!
Jeżeli od pierwszego dnia diety postanowisz całkowicie zrezygnować z tego, co lubisz, nie wróżymy Ci sukcesu. Według praktycznej zasady, która mówi, że 80% posiłków powinno być zdrowych i odżywczych, a 20% to to, co jemy dla przyjemności, w diecie znajdzie się miejsce nawet dla burgera, frytek czy czipsów.
Nie oznacza to, że nie warto ograniczać niezdrowych przekąsek – chodzi po prostu o umiar i rozsądek w komponowaniu jadłospisu. Możesz to zrobić samodzielnie, poznaj tylko kilka prostych zasad.
W diecie koniecznie należy zaplanować posiłki oparte w dużej mierze na warzywach, które powinny być podstawą diety. Warto opierać się przede wszystkim na warzywach sezonowych, dzięki czemu można jeść pełnowartościowo, a do tego nieco zaoszczędzić. Z warzyw można przygotować wiele ciekawych posiłków, ale także traktować je jako dodatek lub przekąskę pomiędzy daniami.
Sięgaj także po owoce – przynajmniej raz dziennie powinny pojawić się w posiłkach. Ze względu na to w sezonie letnim pomyśl o mrożeniu malin czy truskawek, które później dobrze sprawdzają się chociażby w owsiankach.
Nie zapominaj także o zbożach. Jasne pieczywo zamień na ciemne, zaopatrz się również w makarony – wśród nich także możesz wybierać zdrowsze opcje.
Kanapki czy dania oparte na makaronie są łatwe w przygotowaniu i pożywne – doskonale uzupełniają się z warzywami i nie tylko.
Kolejnym elementem naszej diety powinny być produkty mleczne, ponieważ są one bogate w wapń i witaminę D. Kefir, mleko, sery – wszystko to warto włączyć do swojej codziennej diety.
Podstawą może być jogurt naturalny. Na jego bazie jesteś w stanie stworzyć chociażby zdrowe koktajle owocowe, które są idealną opcją na przykład na drugie śniadanie.
Zdrowy jadłospis powinien być także bogaty w elementy takie jak mięso, jaja czy rośliny strączkowe, a także orzechy.
W przypadku mięsa, staraj się sięgać po chude – z indyka, kurczaka czy cielęcinę.
Zdj. główne: Travis Yewell/unsplash.com