Kurczak z warzywami to popularne połączenie. Dania są pełne wartościowych składników odżywczych, a także łatwe do przyrządzenia. Nie brakuje ciekawych przepisów, które wydobywają smak i aromat mięsa oraz warzyw, zachowując przy tym dużą zawartość białka, minerały, witaminy oraz błonnik. Przedstawiamy 5 przepisów na kurczaka z warzywami, które na pewno Ci się spodobają!
Kombinacja kurczaka z warzywami może zostać umieszczona w naczyniu żaroodpornym, na patelni lub po prostu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak naprawdę, jeśli dysponujesz dobrej jakości mięsem i warzywami, nie potrzeba do tej mieszanki przypraw. Jednak warto nieco urozmaicić doznania i pozwolić kubkom smakowym poczuć więcej bodźców. Przedstawiane przez nas przepisy są nie tylko smaczne, ale także proste w przygotowaniu. Nadadzą się zarówno na standardowy obiad, jak i romantyczną kolację lub spotkanie ze znajomymi.
Przygotować należy: kurczaka (500 g), paprykę (1 szt.), cukinię (1 szt.), bakłażana (1 szt.), czosnek (3 ząbki), cebulę (1 szt.), pomidory krojone (400 g) i poszatkowaną marchew (300 g), a także natkę pietruszki lub szczypiorek (1 łyżkę stołową). Całość można uzupełnić ziemniaczkami (0,5 kg) lub ryżem (400 g).
Kurczaka należy oczyścić i pokroić w kostkę. Następnie to samo trzeba zrobić z cukinią, papryką i bakłażanem. Z kolei cebula powinna zostać poszatkowana w piórka. Na patelni należy rozgrzać olej i wrzucić na niego kurczaka i sól, pieprz oraz paprykę – smażyć przez 3 minuty. Potem należy dodać cebulę, a także rozgniecione ząbki czosnku – podgrzewać wszystko przez kolejne 3 minuty. Całość uzupełnić pozostałymi warzywami i gotować przez 20 minut. Żeby zatrzymać smak, można dodać 2–3 łyżki wody. Tak przyrządzone danie można podać z uprzednio ugotowanym ryżem lub ziemniaczkami. Gotowe danie można udekorować pociętą pietruszką lub szczypiorkiem.
Trzeba zacząć od wykonania ciasta. Należy przygotować mąkę typu 00, wodę, sól morską oraz drożdże naturalne – kolejno ok. 500 g, 340 ml, 15 g i 1 g. Całość wymieszać w misce – dodać mąki lub wody w zależności od faktury ciasta, tak aby nie było zbyt suche lub kleiste, i wyrabiać je, rozciągając masę i doprowadzając powietrze do środka przez około 20 minut. Następnie ciasto odstawić do wyrośnięcia na godzinę, a potem rozdzielić, jeśli będzie więcej porcji i pozostawić na co najmniej 4 godziny pod przykryciem do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto będzie rosło, można podsmażyć kurczaka wymieszanego z warzywami na patelni, do momentu aż całość się lekko skarmelizuje. Na uprzednio wyrobioną masę należy wylać ok. dwóch łyżek passaty pomidorowej, posypać szczyptą parmezanu, a następnie ułożyć mozzarellę i całość przykryć kurczakiem z warzywami. Całość piec w 250℃ w trybie góra–dół na najniższym stopniu piekarnika przez ok. 5–10 minut, kontrolując, czy pizza się nie przypieka.
Kurczak z warzywami może być też przyrządzony na inne sposoby. Wystarczy do niego zagotować ryż, podsmażyć lekko tortillę, a potem środek wyłożyć sosem jogurtowo-ziołowym, serem feta i rukolą. Następnie umieścić w nim uprzednio podsmażonego kurczaka z warzywami.
Kurczak z warzywami może być też podawany z pieczonymi ziemniaczkami lub jako samodzielne danie. Wystarczą do niego łyżka oleju, przyprawy takie jak sól, pieprz, papryka i zioła. Całość można przyozdobić dowolnymi ziołami i posypać rozdrobnionym, ulubionym serem.
Zdj. główne: JK Sloan/unsplash.com