W tradycyjnym przepisie na gofry znajdziemy mleko i mąkę pszenną, jednak niektórzy są uczuleni na oba produkty. Nie oznacza to, że muszą zrezygnować z gofrów, wręcz przeciwnie – wystarczy, że trochę zmodyfikują podstawowy przepis. Podpowiadamy, jak to zrobić.
Gofry mogą kojarzyć się przede wszystkim z wakacjami. Przywołują wspomnienie letnich dni spędzanych nad morzem, ale sprawdzą się jako wytrawne danie lub deser przez cały rok. W zależności od dodatków możemy jeść je na słodko lub słono. Osoby uczulone na laktozę powinny zamienić mleko krowie na napoje roślinne. Do wyboru mamy napój owsiany, ryżowy, migdałowy czy kokosowy. Z kolei bezglutenowcy muszą zrezygnować z mąki pszennej. Mogą wykorzystać mąkę kukurydzianą, ryżową, jaglaną, gryczaną bądź z amarantusa.
congerdesign/pixabay.com
Klasyczny przepis na gofry bez glutenu i laktozy
Składniki:
mąka ryżowa – 130 g,
mąka jaglana lub kukurydziana – 50 g,
skrobia ziemniaczana – 30 g,
bezglutenowy proszek do pieczenia lub soda oczyszczona – 1 płaska łyżeczka,
napój roślinny lub woda – 250 ml,
jajka – 2 szt.,
ewentualnie: 2 łyżeczki cukru i 2 łyżeczki cukru waniliowego (w wersji wytrawnej szczypta soli i pieprzu),
olej kokosowy – 40 g plus do posmarowania gofrownicy.
Sposób wykonania:
Olej kokosowy roztapiamy w małym garnku na małym ogniu i odstawiamy na bok.
Do miski wsypujemy mąki i skrobię, dodajemy proszek do pieczenia lub sodę, ewentualnie cukier lub sól oraz pieprz i mieszamy.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do suchych składników dodajemy napój roślinny lub wodę, roztopiony olej kokosowy i żółtka. Miksujemy do połączenia się składników. Na końcu delikatnie i powoli dodajemy ubitą pianę z białek.
Rozgrzaną gofrownicę smarujemy olejem kokosowym. Gofry smażymy kilka minut, do zarumienienia.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. Na słodko na przykład z owocami i cukrem pudrem, a w wersji wytrawnej z rukolą, sadzonym jajkiem i awokado.
rozcieńczone mleko kokosowe – 1/4 szklanki mleka kokosowego z kartonu i 1/2 szklanki wody,
jajka – 2 szt.,
cukier (może być kokosowy) – 2 łyżki,
proszek do pieczenia lub soda oczyszczona – 1 i 1/3 łyżeczki,
olej kokosowy – 40 g,
szczypta soli.
Do podania:
schłodzone mleko kokosowe – 1 puszka,
dowolny cukier – 1 łyżka,
esencja waniliowa – 1 łyżeczka,
syrop klonowy lub miód,
truskawki, borówki lub inne sezonowe owoce.
Sposób wykonania:
Olej kokosowy roztapiamy.
W misce mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia lub sodą i cukrem.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli.
Żółtka dodajemy do suchych składników i dolewamy rozcieńczone mleko kokosowe oraz roztopiony olej. Mieszamy dokładnie.
Dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Gofry smażymy w rozgrzanej i posmarowanej olejem gofrownicy. W międzyczasie możemy przygotować kokosową śmietanę.
Schłodzoną puszkę mleka kokosowego odwracamy do góry dnem i dopiero otwieramy. Na wierzchu pojawi się woda kokosową, którą musimy odlać (możemy wykorzystać ją do koktajli). Z puszki wyjmujemy stałą część mleczka kokosowego i przekładamy do miski.
Dodajemy jedną łyżkę cukru, wanilię i ubijamy mikserem jak śmietanę, aż będzie sztywna i puszysta.
Gotową śmietanę nakładamy na upieczone gofry. Posypujemy ulubionymi owocami i polewamy miodem lub syropem klonowym.
Jeśli do tej pory folia aluminiowa była Ci znana przede wszystkim z zastosowań kuchennych, koniecznie zajrzyj do poniższego artykułu, by nieco poszerzyć swoją wiedzę na jej temat.
Każdy, kto prowadzi swój własny biznes, musi zdawać sobie sprawę, że bez odpowiedniego wypromowania, bardzo ciężko będzie zwiększać jej zasięgi, a nawet się utrzymać. Jeśli klienci nie wiedzą o naszej działalności, nie jesteśmy w stanie zapewnić sobie zysków dających szansę na rozwój.