Reklama

Ryby wędzone – jakie mają właściwości i jak wpływają na zdrowie?

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Ryby wędzone są niezwykle popularne z racji na doskonałe walory smakowe. Zawdzięczają je dymowi wędzarniczemu, który nadaje im niezwykłych właściwości. Soczyste, aromatyczne i pyszne – nic dziwnego, że tak chętnie sięgamy po wędzone makrele, dorsze i inne ryby. Co zatem warto wiedzieć na ich temat?

Wędzenie ryb – jak to wygląda w praktyce?

 Wędzenie jest jedną z najlepszych i najskuteczniejszych metod utrwalania żywności. Do wędzenia nadają się zarówno tłuste, jak i chude ryby – w całości i w kawałkach. Najpierw usuwa się z nich wnętrzności, a następnie moczy w solance. Moczenie trwa nawet do kilku godzin, w zależności od wielkości ryby. Trzeba pamiętać o tym, aby solankę robić wyłącznie z niechlorowanej wody i niejodowanej soli. Przed wędzeniem ryby muszą zostać dokładnie opłukane i osuszone.

Wędzenie odbywa się w specjalnie do tego przeznaczonych pomieszczeniach przy użyciu drewna. Najczęściej zastosowanie znajduje tu drewno bukowe, brzozowe, jesionowe, klonu cukrowego, dębowe, olchowe, orzechowe oraz drewno winorośli i bzu. Od odmiany drewna w ogromnym stopniu zależą aromat oraz kolor ryby. Wędzić je można na dwa sposoby, a mianowicie na gorąco i na zimno. Jest to zdeterminowane temperaturą wędzenia. O wędzeniu na zimno mówi się wówczas, gdy dym jest rzadki i ma temperaturę 20-28 st. C – ryby wędzone metodą na zimno są bardziej aromatyczne i  mniej podatne na zepsucie.  Wędzenie na gorąco odbywa się w znacznie wyższej temperaturze, bo 70-85 st. C. Przy wędzeniu na gorąco ubytek masy ryb jest mniejszy, niż ma to miejsce przy wędzeniu na zimno. Najczęściej wędzi się makrele, łososie, pstrągi i węgorze, ale w sprzedaży nie brakuje również innych gatunków, np. sumów, szprotów, fląder, dorszy, morszczuków czy śledzi.

Wartości odżywcze ryb wędzonych – co warto wiedzieć?

 Ryby uchodzą za bardzo zdrowe, jak to jednak wygląda w przypadku tych wędzonych? Eksperci z działu rybnego Carrefoura wyjaśniają, że ryba wędzona to bardzo dobry wybór i świetna alternatywa dla wołowiny czy wieprzowiny. Wędzone makrele, łososie itp. zawierają duże ilości tłuszczów nienasyconych, a także witamin z grupy B, witaminy A, witaminy D, potasu, fosforu, sodu, selenu, magnezu oraz jodu.  Wszystkie te składniki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, np. witamina A odpowiada za odpowiednie działanie narządów wzroku, potas usprawnia działanie serca, a magnez uczestniczy w metabolizowaniu pozyskanych z pokarmu białek. Przy tej okazji wypada ponadto nadmienić, że dym wędzarniczy wykazuje działanie antyoksydacyjne i bakteriobójcze.

Ryby wędzone – czy każdy może je jeść?

Ogólnie rzecz biorąc, nie ma poważnych przeciwwskazań, jeśli chodzi o spożywanie wędzonych ryb. Niemniej niektórzy powinni zachować ostrożność. Odnosi się to m.in. do osób mających problemy z nadciśnieniem. Wskutek moczenia w solance ryby wędzone zawierają dość dużo sodu, który przy nadciśnieniu nie jest wskazany. Oprócz tego w wędzonych rybach jest sporo histaminy, która może uczulać. Jeżeli zatem ktoś  je nie toleruje, musi bardzo uważać. W sytuacji, gdy ktoś nie ma żadnego z powyższych kłopotów, może śmiało sięgać po ryby wędzone.

Ryby wędzone w kuchni – przykłady zastosowań

Najlepsze do jedzenia są ryby świeżo uwędzone. Ryby średniotłuste, np. pstrąg wędzony, oraz tłuste jak makrela czy szprot doskonale nadają się do past na kanapki. Przyrządza się je zazwyczaj z dodatkiem gotowanych na twardo jajek, ogórków kiszonych, cebuli oraz ziół i przypraw. Ponadto wędzone ryby pasują do makaronów, czego przykładem jest łosoś wędzony – na jego bazie można stworzyć delikatny w smaku sos, który fantastycznie komponuje się m.in. z makaronem penne. Łosoś w wersji wędzonej wspaniale smakuje też na kanapce z serkiem twarogowym. Ryby wędzone wykorzystuje się także do przygotowywania zup, które wybitnie lubią się z wędzonymi aromatami, np. do grochówki. Wykorzystanie ryb wędzonych w kuchni zależy od indywidualnych preferencji i kreatywności. Nie ma wątpliwości co do tego, że na ich bazie da się stworzyć wyjątkowe dania, które na pewno będą wszystkim smakować.

Ryby wędzone – idealne urozmaicenie diety

 Ryby wędzone warto włączyć do diety z wielu powodów. Stanowią jej urozmaicenie i nadają posiłkom jedynego w swoim rodzaju charakteru. Smak wędzonych ryb jest absolutnie nie do podrobienia i nie ma opcji, aby zastąpić go innymi produktami. Kupując ryby wędzone, warto mieć na względzie parę istotnych kwestii. Przede wszystkim muszą być one świeże. Należy się w nie zaopatrywać u sprawdzonych sprzedawców – wskazane jest, aby pochodziły z pewnego źródła. Są istną skarbnicą rozmaitych substancji odżywczych. Trudno się zatem dziwić, że mają mnóstwo zwolenników. W tak bogatej ofercie rynkowej każdy znajdzie dla siebie coś, co najbardziej polubi. Poszczególne gatunki ryb inaczej smakują, także po uwędzeniu, dlatego znakomitym pomysłem jest próbowanie nowych rzeczy. Specjaliści od żywienia mówią jasno: ryby opłaca się jeść pod każdą postacią, albowiem przynosi to wymierne korzyści dla zdrowia.

zdj. główne: materiał od klienta

Polecane artykuły
Reklama

Jakie elektronarzędzia powinny znaleźć się w Twoim warsztacie?

Przy dzisiejszej technologii nasze warsztaty mogą być zaopatrywane w najróżniejsze narzędzia, w tym takie o elektrycznym zasileniu. Jakie konkretnie powinny się znaleźć u ciebie, na jakie najlepiej będzie postawić? Koniecznie przeczytaj artykuł i się o tym przekonaj!
Czytaj więcej
Reklama

Jakie okna wybrać, żeby nie marznąć?

Jakie okna wybrać, żeby nie marznąć i nie tracić na rachunkach? Oczywiście okna energooszczędne.
Czytaj więcej
Reklama

Płytki marki Cicogres podbijają polski rynek!

Płytki stały się nie tylko praktycznym sposobem na pokrycie danej powierzchni, ale przede wszystkim są swoistym nośnikiem stylu danego pomieszczenia.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *