Owocowy koktajl to ulubiony przysmak przede wszystkim osób dbających o zdrowie i dobrą linię. Jeżeli najdzie nas ochota na coś słodkiego, przepyszne smoothie może zastąpić ciastko, czy inną mniej zdrową przekąskę. Pomoże nam także przyjemnie się schłodzić w upalny dzień.
Orzeźwiające smoothie możesz przygotować w domu z samodzielnie wybranych i sprawdzonych składników. Czy da się je wykonać bez blendera? Mamy na to sposób!
Aby zrobić smoothie bez blendera, poszukaj mocno dojrzałych owoców. Nie będziesz w stanie odpowiednio rozdrobnić owoców twardych bez pomocy blendera, dlatego wybierz te miękkie, które łatwiej będzie rozetrzeć na jednolitą masę. Najlepiej więc, jeśli będą to owoce takie jak: kiwi, truskawki, jagody, maliny, banany, mocno dojrzałe gruszki, dojrzałe mango, nektarynki czy brzoskwinie.
Do swojego smoothie możesz również dodać warzywa – niektóre owocowo-warzywne połączenia smakują wyśmienicie! Ponownie, z racji tego, że nie używamy blendera, sięgnijmy po miękkie i dojrzałe warzywa. Jeżeli mamy do dyspozycji tarkę do przecierów lub musów, znakomicie sprawdzi się teraz przy ścieraniu warzyw na koktajl. W ten sposób możemy np. zetrzeć marchewkę, której smak wspaniale łączy się z wieloma owocami.
Aby smoothie miało odpowiednią gęstość, robimy je na bazie jogurtu, mleka, bądź skruszonego lodu. W przypadku, kiedy nie używamy blendera, najłatwiej wybrać jogurt lub mleko jako podstawę naszego koktajlu. Po zmiażdżeniu owoców (i warzyw) z łatwością połączymy je z taką bazą. Możesz również zamienić te produkty na napój sojowy lub mleko kokosowe. Jeżeli jednak zdecydowanie wolimy wersję koktajlu z lodem, możemy także i bez specjalnie przeznaczonego do tego sprzętu, skruszyć lód w domowych warunkach.
Kostki lodu możemy włożyć do mocnej plastikowej torebki i uderzać nią o twardą powierzchnię (na tyle mocną, aby nie została tą czynnością uszkodzona). Możemy również umieścić kostki lodu w foliowym woreczku, położyć na desce do krojenia i rozgnieść je tłuczkiem do mięsa bądź wałkiem.
Owoce (i warzywa) należy dokładnie umyć i obrać ze skórki oraz usunąć pestki. Składniki umieszczamy w mocnym, stabilnym naczyniu, np. w metalowej misce. Do zmiażdżenia owoców i warzyw możemy użyć widelca lub praski do ziemniaków. Jeżeli posiadamy wspomnianą wyżej tarkę do przecierów i musów, idealnie sprawdzi się w przypadku warzyw i twardszych owoców. Z jej pomocą do naszego koktajlu możemy także dodać jabłka. Wszystkie składniki rozgniatamy i staramy się połączyć w gładką jednolitą masę.
Po zmiażdżeniu owoców i warzyw czas połączyć je z bazą koktajlu. Do naszej masy dodajemy jogurt, mleko bądź napój sojowy i mieszamy łyżką lub trzepaczką do połączenia składników. Jeżeli robimy koktajl z lodem, wszystkie składniki najlepiej umieścić w shakerze lub innym naczyniu, które możemy szczelnie zamknąć, a następnie wstrząsamy całością odpowiednio mocno, aby połączyć składniki z lodem. Smoothie możemy także doprawić, np. cynamonem, kurkumą lub kardamonem. Jeżeli chcemy trochę dosłodzić nasz koktajl, idealny będzie płynny miód lub syrop klonowy.
Owocowe koktajle najładniej prezentują się w wysokich szklankach bądź specjalnych kieliszkach. Ogromną furorę robią też słoiki z uchem i kolorową przykrywką ze słomką, w których możemy podać także i smoothie. Przed podaniem dobrze jest ponownie schłodzić gotowy koktajl w lodówce.