Polecamy
Rozgrzewające leczo – najlepszy przepis
Gotowanie

Rozgrzewające leczo – najlepszy przepis

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

To jedna z najlepszych opcji na obiad lub kolację, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Nie masz pomysłu, co ugotować, a chcesz, aby było zdrowo i sycąco? Postaw na leczo!

Leczo – sycące, zdrowe i pyszne!

Ten przepis pokochają wielbiciele prostych dań jednogarnkowych, które świetnie sprawdzają się jako obiad, a także kolacja. Szczególnie podczas chłodniejszych dni rozgrzewające leczo jest doskonałym rozwiązaniem, które polubi cała rodzina. Mieszanka warzyw i mięsa, a także wyrazisty smak sosu opartego na passacie pomidorowej to coś, obok czego trudno przejść obojętnie.

Leczo świetnie sprawdzi się zarówno na danie, które jemy w domu, jak i coś, co wygodnie jest wziąć do pracy – na przykład w słoiku. Taki posiłek zapewni nam zastrzyk energii na dłuższy czas. Zdrowe i pyszne danie, które robi się bardzo prosto – czego można chcieć więcej? Już dziś poznaj najlepszy przepis na rozgrzewające leczo z cukinią!

Składniki

  • 300 gram kiełbasy,
  • 3 papryki,
  • 3 cukinie,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 250 gram pieczarek,
  • 800 g passaty pomidorowej,
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka słodka, papryka ostra.

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od przygotowania warzyw – umycia ich i pokrojenia, wydrążenia gniazd nasiennych tam, gdzie jest to konieczne. Kiełbasę pokrój w kostkę.
  2. W szerokim, sporych rozmiarów garnku podgrzej olej. Dodaj cebulę oraz pieczarki.
  3. Gdy cebula się zeszkli, dodaj kiełbasę. Smaż przez kilka minut na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając.
  4. Następnie dodaj paprykę oraz cukinię. 
  5. Jako ostatni wrzuć czosnek, następnie wlej do garnka passatę.
  6. Gdy wszystko się zagotuje, gotuj jeszcze przez 5–10 minut na średnim ogniu.

Leczo zazwyczaj spożywa się z pieczywem, niektórzy jedzą je także z ryżem. Możesz zjeść je od razu, ale także podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. W ten sposób zawsze będziesz mieć pod ręką zdrowy i sycący obiad.

Zdj. główne: Trac Vu/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak wybrać idealny miękki i puszysty dywan do twojego salonu?
Jak wybrać idealny miękki i puszysty dywan do twojego salonu?
Odkryj tajemnice wyboru idealnego dywanu, który doda twojemu salonowi ciepła i wygody. Dowiedz się, jakie cechy powinien mieć miękki i puszysty dywan, by sprostać twoim oczekiwaniom.
Zalety centralnego ogrzewania
Zalety centralnego ogrzewania
Budujesz dom i zastanawiasz się, jaki rodzaj ogrzewania będzie dla Ciebie najlepszy? Poznaj zalety centralnego ogrzewania!
Jak efektywnie wykorzystać przysmaki treningowe w szkoleniu twojego psa?
Jak efektywnie wykorzystać przysmaki treningowe w szkoleniu twojego psa?
Poznaj skuteczne metody treningowe dla psów wykorzystujące przysmaki. Dowiedz się, jak odpowiednio używać nagród, aby wychować zdyscyplinowane i szczęśliwe zwierzę.
Ostatnie wpisy