Słone przekąski są wielką słabością wielu z nas. To właśnie przez nie łamiesz dietę, przybierasz na wadze i ciągle podjadasz. Jak przygotować zdrowszy zamiennik tej słynnej przekąski? Przeczytaj artykuł, by się dowiedzieć!
Ten niezdrowy produkt zawsze znika w mgnieniu oka, najczęściej w towarzystwie telewizora. Koncerny przygotowują je w taki sposób, by pobudzić kubki smakowe i byś zjadł ich jak najwięcej. Najlepsze jest to, że chipsy jesteś w stanie zrobić sam w domu, tylko za pomocą piekarnika. Najważniejszą różnicą jest to, że te kupione w sklepie są smażone na głębokim oleju, z dużą ilością substancji konserwujących, a przekąska przygotowana w domu prawie nie dotyka tłuszczu.
Chipsy kupione w sklepie zawierają zwykle 550 kalorii na 100 gramów. Oznacza to, że jeśli paczka zawiera 250 gramów, to ma 1375 kalorii! To często podstawowe zapotrzebowanie kaloryczne dorosłego człowieka. Oprócz tego, że to produkt wysokokaloryczny, nie zawiera żadnych wartościowych składników. Smażone na głębokim oleju, poddane obróbce termicznej, zawierają glutaminian sodu, który jest przyczyną nadwagi i otyłości. W składzie znajdziesz również wzmacniacze smaku, takie jak guanylan disodowy czy inozynian disodowy. Do przekąsek dodaje się w dużych ilościach wzmacniacze smaku, regulatory kwasowości oraz zagęszczacze, co podnosi indeks glikemiczny produktu.
Wykonanie chipsów w warunkach domowych znacznie obniża ich zawartość kaloryczną. Możesz je zrobić z cukinii, jarmużu czy słodkich ziemniaków. Są sposobem na zdrową przekąskę oraz świetnym źródłem witamin C, A, E, żelaza, potasu oraz fosforu. Dostarczają minerałów oraz błonnika, który przyspiesza odchudzanie. To dobry sposób na zaangażowanie najmłodszych do pomocy w kuchni, gdyż przygotowanie chipsów jest banalne i nie stanowi zagrożenia dla Twojej pociechy.
Składniki potrzebne do przygotowania chipsów:
Przygotowanie ziemniaków:
Możesz przygotować ziemniaki w wersji ze skórką lub bez. W każdym wypadku umyj je dokładnie i osusz delikatnie ręcznikiem papierowym. Jeśli chcesz, by były bez mundurków, obierz je. Pokrój je w cieniutkie plastry ostrym nożem do warzyw.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem i rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Po osiągnięciu wybranej temperatury przełóż ziemniaki na blachę i posmaruj olejem za pomocą pędzelka. Następnie posyp warzywa wybranymi przyprawami i piecz około 15–20 minut, do zarumienienia.
Chipsy możesz wykonać również z innych warzyw, poniżej przepis na domowe chipsy z cukinii.
Składniki:
Cukinie umyj, obierz i pokrój w cienkie plastry. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i przygotuj blachę z papierem do pieczenia. Obtaczaj krążki w bułce tartej wymieszanej z parmezanem i układaj na blasze. Posmaruj olejem za pomocą pędzla i posyp ulubionymi przyprawami. Piecz 15 minut, do zarumienienia warzyw.
Zdjęcie główne: Valeria Boltneva/pexels.com