Artykuł sponsorowany
Kuchnia azjatycka to wyraziste, niepowtarzalne smaki i charakterystyczne aromaty. Niestety dania kuchni Wschodu często są praco i czasochłonne. Mało który współczesny człowiek ma w ciągu doby zbędne trzy godziny, które może poświęcić na warzenie wywaru lub powolne duszenie curry. Dlatego przedstawiamy 3 azjatyckie dania, które przygotujesz łatwo i szybko.
Ekspresowe wegańskie curry
Curry to sztandarowe danie indyjskiej i tajskiej kuchni. Jest proste w przygotowaniu, ale wymaga, jak każda azjatycka potrawa, kilku egzotycznych składników, które znajdziesz tutaj: https://www.kuchnieorientu.pl/kuchniatajska/ .
Czego będziesz potrzebować:
- 1 czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 10 g świeżego imbiru,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 200 g dyni piżmowej,
- 1 zielona papryka,
- ½ szklanki czerwonej soczewicy,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- ½ szklanki wywaru warzywnego lub wody,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 puszka mleczka kokosowego,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- ½ łyżeczki cukru,
- 1 kapusta pak choi
- 1 łyżeczka nasion kolendry,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego.
Przyprawy połącz ze sobą i krótko przypraż na suchej patelni. Po chwili dodaj olej kokosowy i na lekko podgrzany tłuszcz wrzuć pokrojoną w piórka cebulę, plasterki czosnku i pokrojony w kostkę imbir. Kiedy cebula się zeszkli dodaj pozostałe warzywa i soczewicę, zalej całość wywarem lub wodą i dodaj sos sojowy. Gotuj przez około 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodaj pomidory, przecier pomidorowy i mleczko kokosowe i gotuj kolejne 15 minut. Po tym czasie dodaj cienko pokrojoną kapustę pak choi i wymieszaj.
Tak przygotowane curry możesz jeść solo lub z ryżem, porcja jest wystarczająca dla około 4 osób.
Sushi
Jeśli myślimy Azja – na myśl od razu przychodzi nam Japonia, a jak Japonia, to oczywiście sushi. Ten specjał jest dość drogi w polskich restauracjach, a jego składniki mogą wydawać się typowemu miłośnikowi schabowych, za bardzo egzotyczne. Wbrew pozorom sushi nie jest wcale tak trudne do wykonania samemu.
Czego będziesz potrzebować:
- 300 g ryżu do sushi,
- 3 łyżki octu ryżowego,
- 3 łyżki wody,
- 1 łyżka cukru,
- ½ łyżeczki soli,
- 5 arkuszy nori,
- mata bambusowa.
Dodatki:
- dobrej jakości, świeża ryba (jeśli nie masz do takiej dostępu, bezpieczniejszym wyborem będzie ryba wędzona, a nawet z puszki),
- ogórek świeży,
- awokado,
- grillowany ananas,
- szczypiorek,
- mango,
- piklowane warzywa, na przykład marchew.
Ryż płuczemy i gotujemy w proporcji 1 część wody do 1 części ryżu. Po ugotowaniu ryż zakwaszamy mieszanką octu, wody, cukru i soli i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Na bambusową matę do rolowania sushi wykładamy arkusz nori, a na nim warstwę zimnego ryżu. Na ryżu układamy dodatki, które najbardziej nam smakują i zawijamy rolkę sushi, używając do tego całej maty. Rolkę kroimy na kawałki ostrym nożem i podajemy z sosem sojowym, wasabi i piklowanym imbirem. Trudnodostępne składniki i dodatki do sushi znajdziesz na: https://www.kuchnieorientu.pl/kuchniajaponska/.
Chiński smażony ryż z krewetkami
To bardzo popularne chińskie danie, dostępne w wielu orientalnych restauracjach. Jeśli w domu najdzie Cię ochota na chińską kuchnię, możesz łatwo przygotować to danie na obiad. Trudno dostępne składniki znajdziesz na:https://www.kuchnieorientu.pl/kuchniachinska/.
Potrzebne Ci będą:
- 3/4 szklanki ryżu jaśminowego, ugotowanego dzień wcześniej,
- 50 g wędzonej szynki,
- 50 g surowych obranych krewetek,
- 1 jajko,
- 2 namoczone kapelusze grzybów shiitake,
- 50g zielonego,
- 1 marchewka,
- 50 g polędwiczki wieprzowej,
- olej arachidowy do smażenia,
- szczypiorek,
- 100ml bulionu kury lub wywaru warzywnego ,
- biały pieprz.
Przygotuj i pokrój w kostkę warzywa, mięso i krewetki. Na dnie patelni lub woka rozgrzej odrobinę oleju i dodaj polędwiczkę. Lekko ją podsmaż, dodaj pokrojone krewetki i smaż, aż zrobią się różowe. Następnie dodaj grzyby, szynkę, marchewkę i groszek i krótko przesmaż składniki. Zalej patelnię bulionem i doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem do smaku i przełóż do osobnego naczynia. Na osobnej patelni lub dobrze umyty woku wlej odrobinę oleju i rozmącone jajko. Po chwili jajo zacznie się ścinać, wtedy dodaj ryż i smaż przez chwilę do połączenia składników. Do usmażonego z jajkiem ryżu dodaj odłożone składniki i wymieszaj, posyp szczypiorkiem.
Kuchnia azjatycka wcale nie musi być czasochłonna i skomplikowana. Dania kuchni wschodniej są łatwiejsze, niż Ci się wydaje. Wypróbuj przepisy i dostosuj je pod siebie. Smacznego!