Gotowanie

3 potrawy kuchni azjatyckiej, które możesz przygotować w domu

3 potrawy kuchni azjatyckiej, które możesz przygotować w domu
Designed by Freepik

Artykuł sponsorowany

Kuchnia azjatycka to wyraziste, niepowtarzalne smaki i charakterystyczne aromaty. Niestety dania kuchni Wschodu często są praco i czasochłonne. Mało który współczesny człowiek ma w ciągu doby zbędne trzy godziny, które może poświęcić na warzenie wywaru lub powolne duszenie curry. Dlatego przedstawiamy 3 azjatyckie dania, które przygotujesz łatwo i szybko.

Ekspresowe wegańskie curry

Curry to sztandarowe danie indyjskiej i tajskiej kuchni. Jest proste w przygotowaniu, ale wymaga, jak każda azjatycka potrawa, kilku egzotycznych składników, które znajdziesz tutaj: https://www.kuchnieorientu.pl/kuchniatajska/ .

Czego będziesz potrzebować:

  • 1 czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 10 g świeżego imbiru,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 200 g dyni piżmowej,
  • 1 zielona papryka,
  •  ½ szklanki czerwonej soczewicy,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • ½ szklanki wywaru warzywnego lub wody,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 puszka mleczka kokosowego,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 kapusta pak choi 
  • 1 łyżeczka nasion kolendry, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego.

Przyprawy połącz ze sobą i krótko przypraż na suchej patelni. Po chwili dodaj olej kokosowy i na lekko podgrzany tłuszcz wrzuć pokrojoną w piórka cebulę, plasterki czosnku i pokrojony w kostkę imbir. Kiedy cebula się zeszkli dodaj pozostałe warzywa i soczewicę, zalej całość wywarem lub wodą i dodaj sos sojowy. Gotuj przez około 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodaj pomidory, przecier pomidorowy i mleczko kokosowe i gotuj kolejne 15 minut. Po tym czasie dodaj cienko pokrojoną kapustę pak choi i wymieszaj. 

Tak przygotowane curry możesz jeść solo lub z ryżem, porcja jest wystarczająca dla około 4 osób. 

Sushi

Jeśli myślimy Azja – na myśl od razu przychodzi nam Japonia, a jak Japonia, to oczywiście sushi. Ten specjał jest dość drogi w polskich restauracjach, a jego składniki mogą wydawać się typowemu miłośnikowi schabowych, za bardzo egzotyczne. Wbrew pozorom sushi nie jest wcale tak trudne do wykonania samemu. 

Czego będziesz potrzebować: 

  • 300 g ryżu do sushi,
  • 3 łyżki octu ryżowego, 
  • 3 łyżki wody, 
  • 1 łyżka cukru, 
  • ½ łyżeczki soli,
  • 5 arkuszy nori,
  • mata bambusowa.

Dodatki:

  • dobrej jakości, świeża ryba (jeśli nie masz do takiej dostępu, bezpieczniejszym wyborem będzie ryba wędzona, a nawet z puszki),
  • ogórek świeży,
  • awokado,
  • grillowany ananas,
  • szczypiorek,
  • mango,
  • piklowane warzywa, na przykład marchew.

Ryż płuczemy i gotujemy w proporcji 1 część wody do 1 części ryżu. Po ugotowaniu ryż zakwaszamy mieszanką octu, wody, cukru i soli i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Na bambusową matę do rolowania sushi wykładamy arkusz nori, a na nim warstwę zimnego ryżu. Na ryżu układamy dodatki, które najbardziej nam smakują i zawijamy rolkę sushi, używając do tego całej maty. Rolkę kroimy na kawałki ostrym nożem i podajemy z sosem sojowym, wasabi i piklowanym imbirem. Trudnodostępne składniki i dodatki do sushi znajdziesz na: https://www.kuchnieorientu.pl/kuchniajaponska/.

Chiński smażony ryż z krewetkami

To bardzo popularne chińskie danie, dostępne w wielu orientalnych restauracjach. Jeśli w domu najdzie Cię ochota na chińską kuchnię, możesz łatwo przygotować to danie na obiad. Trudno dostępne składniki znajdziesz na:https://www.kuchnieorientu.pl/kuchniachinska/.

Potrzebne Ci będą:

  • 3/4 szklanki ryżu jaśminowego, ugotowanego dzień wcześniej,
  • 50 g wędzonej szynki,
  • 50 g surowych obranych krewetek,
  • 1 jajko,
  • 2 namoczone kapelusze grzybów shiitake,
  • 50g zielonego,
  • 1 marchewka,
  • 50 g polędwiczki wieprzowej,
  • olej arachidowy do smażenia,
  • szczypiorek,
  • 100ml bulionu kury lub wywaru warzywnego ,
  • biały pieprz.

Przygotuj i pokrój w kostkę warzywa, mięso i krewetki. Na dnie patelni lub woka rozgrzej odrobinę oleju i dodaj polędwiczkę. Lekko ją podsmaż, dodaj pokrojone krewetki i smaż, aż zrobią się różowe. Następnie dodaj grzyby, szynkę, marchewkę i groszek i krótko przesmaż składniki. Zalej patelnię bulionem i doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem do smaku i przełóż do osobnego naczynia. Na osobnej patelni lub dobrze umyty woku wlej odrobinę oleju i rozmącone jajko. Po chwili jajo zacznie się ścinać, wtedy dodaj ryż i smaż przez chwilę do połączenia składników. Do usmażonego z jajkiem ryżu dodaj odłożone składniki i wymieszaj, posyp szczypiorkiem. 

Kuchnia azjatycka wcale nie musi być czasochłonna i skomplikowana. Dania kuchni wschodniej są łatwiejsze, niż Ci się wydaje. Wypróbuj przepisy i dostosuj je pod siebie. Smacznego!

Nie tylko lubi pisać o ogrodzie i domu, ale także się nim zajmować. Często podejmuje się rozmaitych zmian we własnym mieszkaniu, łącząc różne style. Kiedy tylko może, wyjeżdża na Mazury, by cieszyć się bliskością przyrody.
Aleksandra Nowak
Polecane artykuły
Gotowanie

Dziś Światowy Dzień Czekolady! Zdradzamy kulisy jej produkcji

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat produkcji czekolady? Sprawdź!
Czytaj więcej
Gotowanie

Szybkie śniadanie bez mięsa

Zobacz te 3 proste i szybkie przepisy na smaczne bezmięsne śniadanie!
Czytaj więcej
Gotowanie

Jak przechowywać babeczki?

Babeczki i muffinki to jedne z tych słodkich przekąsek, które mogą zachować świeżość na długo. Zobacz, jak właściwie je przechowywać.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *