Cukinia to zdrowe, ale często niedoceniane warzywo, które ma ogromny potencjał kulinarny. Możemy zrobić z niej niemal wszystko. Oto nasze 3 pomysły na pyszne dania z cukinią w roli głównej.
Cukinię umyć, przekroić na pół i wydrążyć. Z miąższu wyjąć duże pestki, pokroić. Cebulę, czosnek i kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy je na patelni. Dodajemy miąższ z cukinii oraz pokrojone w kostkę pomidory i przyprawiamy wedle uznania. Na koniec dodajemy połowę sera. Przekładamy farsz do wydrążonej cukinii. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni przez ok. 40 minut. Pod koniec czasu posypujemy pozostałą częścią sera.
Cukinię kroimy w plastry ok. 1 cm. Przekładamy do miski. Skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami wedle uznania i mieszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy. Zostawiamy na ok. godzinę. Następnie kładziemy na grill i pieczemy ok kwadrans, zmieniając strony.
Cukinię kroimy w plastry ok. 1,5 cm. Smarujemy sosem pomidorowym i oprószamy ziołami prowansalskimi. Kładziemy szynkę i posypujemy serem. Pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut.