Sprzątanie

Jak rozmrozić lodówkę krok po kroku?

Kiedy wyprowadzamy się z domu rodzinnego, okazuje się, że wszystkie obowiązki musimy wykonywać sami. Jednym z nich jest dbanie o sprzęt i jego konserwację, dotyczy to też lodówki. 

Aby lodówka właściwie spełniała swoje zadanie i służyła przez długie lata, musimy ją nie tylko regularnie czyścić, ale także rozmrażać. Nie jest to czynność trudna, ale raz na jakiś czas konieczna. Oto krótki poradnik, jak zrobić to krok po kroku.

Dlaczego rozmrażanie lodówki jest tak ważne? 

Po pierwsze rozmrażanie lodówki pomaga nam zachować optymalne warunki do przechowywania w niej żywności. W ten sposób możemy pozbyć się brudu, osadów z resztek jedzenia czy tłuszczu. Dzięki temu wnętrze lodówki jest czyste i higieniczne. 

Co więcej, regularne rozmrażanie lodówki przedłuża żywotność sprzętu. Lód, który gromadzi się we wnętrzu, obciąża jej mechanizmy, w wyniku czego słabiej działa i trudniej jest jej utrzymać właściwą temperaturę. Wpływa to również na zasoby energetyczne potrzebne do właściwego działania. Równanie jest proste: częstsze rozmrażanie lodówki i odpowiednia jej konserwacja = niższe rachunki za prąd.

Kiedy należy rozmrozić lodówkę?

W większości przypadków, kiedy do czynienia mamy z nowszym sprzętem wyposażonym w technologię No Frost, wymaga on rozmrożenia średnio raz na pół roku. Jeśli w naszej kuchni stoi jednak sprzęt starszy, najlepiej jest to robić co około 2 miesiące. Podpowiedzią będzie obserwacja ilości szronu, który osadza się we wnętrzu lodówki. 

Rozmrażanie lodówki krok po kroku

Krok 1 – przygotowania

Żeby we właściwy sposób rozmrozić lodówkę, musimy ją do tego przygotować. Możemy zrobić to za pomocą ustawień temperatury, ustawiając ją na 0, a następnie odłączyć z prądu. Zabezpiecz przewody i wtyczki, by nie dostała się do nich woda. Następnie wyjmij wszystkie produkty znajdujące się we wnętrzu lodówki. Zalecamy, by rozmrażanie robić przed większymi zakupami, kiedy w lodówce znajduje się mniej rzeczy. 

Krok 2 – dokładne mycie

Otwórz lodówkę i zamrażalnik. Wyjmij wszystkie półki i pojemniki, dokładnie je umyj wodą z detergentem lub octem (niweluje on nieprzyjemne zapachy i świetnie dezynfekuje powierzchnie), by pozbyć się wszystkich zarazków i bakterii. Dokładnie je wytrzyj i odłóż do odparowania – zanim wrócą do środka, muszą być zupełnie suche. 

Krok 3 – odmrażanie 

Lodówka, w zależności od ilości lodu, rozmraża się średnio od kilku do kilkunastu godzin. Istnieje kilka sprawdzonych sposobów, żeby przyspieszyć ten proces, choć zdania co do nich są podzielone, gdyż mają zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Jednak z pewnością nie zalecamy zdrapywania i skuwania ze ścian lodówki lodu – może to uszkodzić sprzęt i w efekcie być dla nas niebezpieczne. Możesz jednak wstawić do środka naczynie z ciepłą, parującą wodą. Producenci ostrzegają również przed używaniem w celu rozmrażania innych urządzeń takich jak suszarki czy grzałki. 

Krok 4 – czyszczenie wnętrza 

Na koniec dokładnie umyj wnętrze lodówki. Pamiętaj jednak, żeby nie zamykać jej od razu i nie włączać. Pozwól jej spokojnie wyschnąć. Następnie włóż wszystkie półki oraz pojemniki i ciesz się czystą lodówką.

Zdj. główne: Max Vakhtbovych/unsplash.com

Z wykształcenia polonistka. Z zawodu dziennikarka i copywriterka. Miłośniczka dobrej literatury i gier planszowych. Swój dom uważa za centrum wszechświata, choć nie ma problemu z opuszczaniem go, by poznać nowe miejsca i ludzi.
Polecane artykuły
Sprzątanie

Dlaczego warto wynająć zewnętrzną firmę do sprzątania osiedli?

Wynajęcie zewnętrznej firmy do sprzątania osiedli może przynieść wiele korzyści i wartości dla zarządców nieruchomości oraz mieszkańców.
Czytaj więcej
Sprzątanie

Dlaczego warto skorzystać z usług zewnętrznej firmy sprzątającej?

W dzisiejszym intensywnym stylu życia, wiele osób nie ma wystarczająco dużo czasu na samodzielne utrzymanie czystości w swoim domu lub miejscu pracy.
Czytaj więcej
Sprzątanie

Jakich produktów używać do mycia drewnianych powierzchni?

Mycie drewnianych podłóg, czy też mebli bywa naprawdę uciążliwe. Sprawdź, jak zachować je w nienagannym stanie na długo.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *