Ten specjalny czajniczek, w którym parzymy aromatyczną kawę, to ulubiony sprzęt koneserów! Napar, jaki uzyskasz dzięki kawiarce, zachwyci każdego. Dowiedz się, jakich zasad należy przestrzegać.
Kawiarka to inaczej kafetierka, moka lub makinetka. Niezależnie od tego, jakiego nazewnictwa używasz, każdy prawdziwy smakosz tego boskiego napoju wie, że to właśnie z jej użyciem można przyrządzić coś pysznego.
Urządzenie to pochodzi z lat 30. ubiegłego wieku, z Włoch. Mimo tego, że od wynalezienia kawiarki minęło już naprawdę sporo czasu, konstrukcja tego sprzętu nie zmieniła się.
Zacznijmy od tego, na jaki sprzęt postawić. Dla kogoś, kto nigdy nie miał do czynienia z kafetierką, to naprawdę spore wyzwanie. Na co zwrócić uwagę? Eksperci w temacie podpowiadają, że na kawiarce lepiej nie oszczędzać.
Wybierz kawiarkę, do której stworzenia użyto dobrej jakości droższego aluminium czy stali. Istotną sprawą jest także zawór bezpieczeństwa, który bynajmniej nie pełni jedynie funkcji ozdobnej! Bez wątpienia warto zainwestować nieco więcej w kawiarkę powyżej 100 złotych, od uznanego producenta. W ten sposób będziesz mieć pewność, że sięgasz po dobry sprzęt, który długo Ci posłuży.
Do dolnego zbiorniczka kawiarki wlej wodę, a kawę wsyp do sitka. Ważne, aby ziarna były bardzo drobno zmielone. Następnie kawiarkę umieść na palniku kuchenki i poczekaj, aż z dolnego zbiornika przepłynie przez sitko i znajdzie się w głównej komorze, skąd możesz już przelać swoją kawę do filiżanki. Ważne, aby proces zaparzania nie trwał dłużej niż 5 minut. Gdy usłyszysz bulgotanie, natychmiast zdejmij kawiarkę z ognia.
W ten sposób otrzymasz intensywne w smaku espresso. Podczas przygotowywania kawy uważaj na moc palnika!
Co wolą prawdziwi kawosze? Kawiarkę czy jednak ekspres? Takie pytania pojawiają się bardzo często, nie brakuje także gorących jak filiżanka kawy debat w tym temacie. Trzeba przyznać, że ekspres wygrywa jako opcja wymagająca minimum wkładu pracy. Jeżeli więc należysz do leniwych kawoszy, pewnie chętniej zakupisz właśnie ekspres ciśnieniowy.
Nie brakuje jednak zwolenników kawiarek, którzy uważają, że nic nie smakuje tak, jak espresso zaparzone w ten sposób!
Zdj. główne: mostafa mahmoudi/unsplash.com