Wszystkie warzywa są zdrowe i bogate w witaminy i mikroelementy. Czasem jednak obróbka termiczna może zmniejszyć ich ilość, dlatego warto wybrać sposób ich przyrządzania, który pomoże nam jak najlepiej spożytkować ich potencjał. W tym celu doskonale sprawdza się gotowanie na parze!
Przygotowując warzywa w tradycyjny sposób, gotując je w wodzie, niestety tracimy ok 40% składników odżywczych w nich zawartych. W taki sposób wygotowuje się większość witaminy C, A i E oraz tych z grupy B. Przygotowywanie warzyw na parze pomaga zachować większość witamin i mikroelementów, a także wydobywa znacznie lepszy smak potraw i sprawia, że lepiej się trawią.
Tego typu obróbce wspaniale poddają się:
W tym celu możesz użyć zwykłego garnka do gotowania z odpowiednią siatką, zwykłą ściereczką lub tetrową pieluszką. Doskonale sprawdzi się również parowar, czyli specjalne urządzenie elektryczne służące do gotowania na parze, przeważnie składające się z kilku pięter, na których możemy umieścić mięso oraz warzywa. Warzywa na parze ugotujesz również w szybkowarze.