Gotowanie

Czym zamienić cukier w przepisach?

Czym zamienić cukier w przepisach?
Designed by Freepik

Cukier, który jest składnikiem wielu dań, bardzo źle wpływa na cały nasz organizm. Na szczęście na rynku znajdziemy sporo jego zdrowszych zamienników. Sprawdźmy, które z nich warto mieć w swojej kuchni!

Zamienniki cukru – nasze propozycje 

  1. Erytrytol, czyli nasz faworyt

Erytrytol wizualnie do złudzenia przypomina cukier, który jest powszechnie znany – jest biały, krystaliczny i bezwonny. Jego walory smakowe niczym nie odbiegają od znanej nam doskonale sacharozy, czyli cukru stołowego. Możemy słodzić nim herbatę, wykorzystywać jako zamiennik standardowego cukru we wszystkich przepisach. Aby uzyskać ten sam smak potraw, warto dodać odrobinę więcej erytrytolu.

Dietetycy uważają go za jeden z najzdrowszych zamienników cukru. Jego główną zaletą  jest to, iż jego kaloryczność jest zdecydowanie mniejsza, niż cukru stołowego. Po spożyciu erytrytolu nie odczuwa się w ustach nieprzyjemnego smaku, co często się zdarza w przypadku innych substancji słodzących.

Erytrytol nie jest też pożywieniem dla bakterii, które znajdują się w jamie ustnej i na zębach. Dzięki temu nie musimy martwić się o ewentualny rozwój próchnicy. Substancję tę z powodzeniem mogą spożywać nawet cukrzycy. Indeks glikemiczny, na który diabetycy powinni zwracać największą uwagę, wynosi bowiem w tym wypadku zero. Światowa Organizacja Zdrowia, czyli WHO uznała erytrytol za substancję całkowicie bezpieczną dla ludzi. 

  1. Ksylitol

Ksylitol znany również jako cukier brzozowy jest słodzikiem półsyntetycznym. Zawiera o ok. 40% mniej kcal na 100 g, niż standardowy biały cukier. Podobnie jak erytrytol polecany jest diabetykom. Właściwości bakteriobójcze ksylitolu sprawiają, iż organizm znacznie łatwiej przyswaja magnez i wapń. Smakowo ksylitol jest odrobinę słodszy, niż erytrytol. Należy umiejętnie wprowadzać go do jadłospisu, gdyż nie każdy organizm dobrze go toleruje. 

  1. Syrop klonowy

Dużą zaletą syropu klonowego jest to, że zawiera wiele wartościowych składników odżywczych, takich jak magnez, fosfor, wapń, witaminy z grupy B i inne. Jest on więc bardzo zdrowy i świetnie wpływa na nasz organizm. Jest też mniej kaloryczny od standardowego cukru kuchennego, ale zawiera spore ilości sacharozy, dlatego należy spożywać go ostrożnie. Osoby chore na cukrzycę nie powinny stosować go w swojej diecie. Właściwości syropu klonowego nie ulegają zmianie nawet pod wpływem wysokiej temperatury, więc można wykorzystywać go jako substancję słodzącą w daniach przygotowywanych w piekarniku. 

  1. Miód

Właściwości zdrowotne miodu znały i doceniały nasze babcie i mamy. Każdy miód zawiera bowiem enzymy, pyłki kwiatowe, woski, sole mineralne i witaminy z grupy B. Wadą miodu jest jednak jego wysoka kaloryczność i wysoki indeks glikemiczny. Z tego względu nie jest on wskazany do spożycia przez diabetyków. Miód możemy spożywać kilka razy w tygodniu. Traci on wszystkie swoje właściwości w temperaturze większej niż ok. 40 stopni Celsjusza. Warto więc rozważyć, czy jest sens słodzić nim gorącą herbatę. 

  1. Melasa

Melasa to substancja, która powstaje jako efekt uboczny w procesie produkcji cukru. Jest ona ciemnobrązowym syropem. Melasa zawiera składniki, które są bardzo wartościowe dla naszego organizmu, są to m.in. chrom, miedź, cynk, potas, witaminy z grupy B i inne. Melasa przyczynia się do obniżania złego cholesterolu we krwi. Wspiera też pracę układu pokarmowego. Melasy nie powinni stosować diabetycy, gdyż jej indeks glikemiczny jest dość wysoki. Możemy ją stosować jako słodzik do herbaty lub kawy, gdyż nie traci swoich właściwości nawet pod wpływem wysokich temperatur. 

Inne składniki

Pozostałe zamienniki, na które również warto zwrócić uwagę to stewia, syrop daktylowy czy tagatoza. Substancji słodzących jest wiele, zawierają one mnóstwo wartościowych i ważnych dla organizmu składników odżywczych, więc ich zastosowanie może być bardzo dobrą decyzją, która pozytywnie wpłynie na nasz organizm. 

Absolwentka dziennikarstwa, aktualnie studentka Szkoły Filmowej. Dom to dla niej ważne miejsce. Dużą uwagę przywiązuje do przestrzeni, w której przebywa. Kocha naturę, muzykę, książki i film. Nieustannie poszukuje tricków i ciekawych rozwiązań, które ułatwiają jej codzienne funkcjonowanie.
Polecane artykuły
Gotowanie

W poszukiwaniu wyjątkowych smaków: Ciastka i ciasteczka

Zapach świeżo upieczonych ciastek i ciasteczek kusi każde podniebienie. Odkryj bogatą ofertę  i zaspokój swoje słodkie zachcianki.
Czytaj więcej
Gotowanie

Kawa: Historia, rodzaje i sposoby parzenia aromatycznego napoju

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, cieszący się ogromną popularnością ze względu na swoje pobudzające właściwości i niepowtarzalny smak.
Czytaj więcej
Gotowanie

Jak zmniejszyć ilość wyrzucanych produktów spożywczych w kuchni

Zmniejszenie ilości wyrzucanych produktów spożywczych w kuchni to ważny krok w kierunku redukcji marnotrawstwa żywności i ochrony środowiska naturalnego. Około jedna trzecia żywności produkowanej na świecie jest marnowana, a wyrzucenie jedzenia przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych, co ma negatywny wpływ na klimat. Jednak, istnieją proste sposoby, aby zmniejszyć ilość wyrzucanych produktów spożywczych w kuchni.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *