Gotowanie

Co zrobić z tuńczyka? 4 propozycje

Co przygotować z tuńczyka? 4 propozycje
Designed by Freepik

Tuńczyk w kuchni jest bardzo popularną rybą, najczęściej kupowaną w puszce. Na jej bazie można przygotować wiele pysznych i zdrowych potraw. 

Tuńczyk wywodzi się z rodziny makrelowatych, jest bardzo szybką rybą, która pływa ławicami. Jej środowiskiem życia są tropikalne akweny Oceanu Atlantyckiego i Spokojnego. Można ją też spotkać w chłodniejszych wodach Morza Północnego i Morza Barentsa. Na rynku dostępne są trzy gatunki tej ryby mianowicie: tuńczyk biały, tuńczyk żółtopłetwy i tuńczyk pasiasty. W sklepach można kupić tuńczyka w puszce. W ofercie handlowej wyróżnia się tuńczyka w kawałkach oraz pod postacią rozdrobnionych kawałków. Można go kupić w różnych zalewach np. w sosie własnym, w wodzie lub w oleju. 

Jakie wartości odżywcze posiada tuńczyk?

Tuńczyk jest ogromnym źródłem witaminy A, D, E oraz kwasów Omega-3. Ryba posiada również znaczącą ilość białka oraz witaminy PP. Są to bardzo cenne składniki, więc warto tuńczyka włączyć do swojego menu. Należy pamiętać, że w jego mięsie magazynuje się duża ilość rtęci, która ma negatywny wpływ na układ nerwowy. Dlatego tuńczyk jedzony tylko w niedużych ilościach, np. 1 lub 2 razy w tygodniu będzie miał pozytywny wpływ na organizm. Jak wynika z badań naukowych, jedzenie tej ryby pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu, a także chroni nas przed miażdżycą.

Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem z puszki to najszybsza i najprostsza potrawa, a w dodatku bardzo dobra. To danie z pewnością przypadnie do gustu osobom, które nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Wystarczy zaledwie kilkanaście minut pracy, a efekt końcowy każdemu będzie smakował. Jest to potrawa, którą można za każdym razem przyrządzić z innymi sosami lub makaronami. Dzięki temu nigdy się nie nudzi, a za każdym razem jest dobra i urozmaicona.

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w oliwie,
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti,
  • 1 puszka pomidorów krojonych, które można zastąpić świeżymi pomidorami,
  • 1 cebula,
  • oliwa z oliwek,
  • oregano,
  • starty parmezan.

Przygotowanie:

Makaron trzeba ugotować al dente. W tym samym czasie posiekaną cebulkę usmaż na oliwie. Następnie dodaj pomidory i dopraw solą i pieprzem. Gdy będą podsmażone, dodaj tuńczyka oraz oregano. Do tak przygotowanego sosu dodaj makaron, całość dokładnie wymieszaj. Wyłóż na talerz i posyp startym parmezanem.

Zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem 

Zapiekanka z tuńczykiem to doskonały pomysł na obiad. Jest smaczna, łatwa w przygotowaniu i idealnie nadaje się na poczęstunek dla gości. 

Składniki:

  • 800 g ziemniaków,
  • 4 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • 7 jajek,
  • 300 g majonezu,
  • 500 ml śmietanki 18%,
  • 400 g mąki,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • pęczek kopru,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 3 średnie cebule,
  • sól i pieprz,
  • masło,
  • bułka tarta.

Przygotowanie:

Jajka roztrzep w miseczce i dodaj śmietanę, majonez, sól, pieprz, mąkę i proszek do pieczenia. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i odstaw. Koperek i natkę pietruszki drobno posiekaj, a cebulę obierz i pokrój w kostkę. Połowę ciasta przelej na blachę wysmarowaną masłem, obsypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. 

Następnie ułóż warstwami składniki, zaczynając od ziemniaków, potem cebuli, części koperku i natki pietruszki. Połóż na to odsączonego tuńczyka, posyp go zieleniną, przykryj ziemniakami i ciastem. Tak przygotowaną zapiekankę zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 200° C i piecz około 80 minut.

Sałatka z tuńczyka

Warstwowa sałatka z tuńczyka sprawdzi się doskonale na świątecznym stole lub w czasie wizyty gości. Zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale również smakiem. 

Składniki:

  • 5 ugotowanych jajek,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 1 cebula,
  • natka szczypiorku,
  • 200 g startego sera,
  • mały słoiczek majonezu,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Ugotuj jajka na twardo, następnie oddziel żółtka od białek. Białka zetrzyj na grubych oczkach do szklanej miski. Dodaj posiekanego tuńczyka i dokładnie rozłóż. Rozsmaruj na nim 2 łyżki majonezu, a następnie posyp kukurydzą, sparzoną cebulką i serem żółtym. Rozsmaruj resztę majonezu, na który zetrzyj żółtka na drobnych oczkach i posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem. 

Pasta z tuńczyka 

Pasta z tuńczyka to niezwykle smaczny dodatek do kanapek. Dzięki niej śniadanie będzie bardziej zróżnicowane.

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka,
  • 3 jajka,
  • 1 średnia cebulka,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 3 – 4 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo, a następnie pokrój w drobną kostkę. Posiekaj drobno ogórki i cebulkę. Tuńczyka odsącz i przełóż do miski, a następnie rozdrobnij widelcem. Dodaj pozostałe składniki, wszystko razem wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

Jako copywriterka zajmuje się tworzeniem unikalnych treści zgodnie z zasadami SEO od 2017 roku. Ukończyła kulturoznawstwo na Uniwersytecie Warszawskim. Obecnie studentka psychologii. Prowadzi firmę OpiszSię, dostarczającą content dla sklepów internetowych. W aranżacjach wnętrz ceni sobie minimalizm i funkcjonalne rozwiązania.
Wiktoria Florek
Polecane artykuły
Gotowanie

Co zrobić na śniadanie z truskawek?

Szukasz pomysłu na szybkie śniadanie i pożywne śniadanie ze słodkimi truskawkami? Mamy dla Ciebie coś specjalnego!
Czytaj więcej
Gotowanie

Jak zrobić kawę po irlandzku?

Znudziła Ci się tradycyjna kawa i chcesz spróbować czegoś nowego? Zrób kawę po irlandzku i pozwól się trochę rozpieścić!
Czytaj więcej
Gotowanie

Jak zrobić sok z pokrzywy?

Chcesz zaserwować sobie pyszny i zdrowy sok, który wesprze twój organizm i zadba o kondycję włosów i paznokci? Sprawdź jak świetnie smakuje i działa sok z pokrzywy!
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *