Tuńczyk w kuchni jest bardzo popularną rybą, najczęściej kupowaną w puszce. Na jej bazie można przygotować wiele pysznych i zdrowych potraw.
Tuńczyk wywodzi się z rodziny makrelowatych, jest bardzo szybką rybą, która pływa ławicami. Jej środowiskiem życia są tropikalne akweny Oceanu Atlantyckiego i Spokojnego. Można ją też spotkać w chłodniejszych wodach Morza Północnego i Morza Barentsa. Na rynku dostępne są trzy gatunki tej ryby mianowicie: tuńczyk biały, tuńczyk żółtopłetwy i tuńczyk pasiasty. W sklepach można kupić tuńczyka w puszce. W ofercie handlowej wyróżnia się tuńczyka w kawałkach oraz pod postacią rozdrobnionych kawałków. Można go kupić w różnych zalewach np. w sosie własnym, w wodzie lub w oleju.
Jakie wartości odżywcze posiada tuńczyk?
Tuńczyk jest ogromnym źródłem witaminy A, D, E oraz kwasów Omega-3. Ryba posiada również znaczącą ilość białka oraz witaminy PP. Są to bardzo cenne składniki, więc warto tuńczyka włączyć do swojego menu. Należy pamiętać, że w jego mięsie magazynuje się duża ilość rtęci, która ma negatywny wpływ na układ nerwowy. Dlatego tuńczyk jedzony tylko w niedużych ilościach, np. 1 lub 2 razy w tygodniu będzie miał pozytywny wpływ na organizm. Jak wynika z badań naukowych, jedzenie tej ryby pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu, a także chroni nas przed miażdżycą.
Makaron z tuńczykiem
Makaron z tuńczykiem z puszki to najszybsza i najprostsza potrawa, a w dodatku bardzo dobra. To danie z pewnością przypadnie do gustu osobom, które nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Wystarczy zaledwie kilkanaście minut pracy, a efekt końcowy każdemu będzie smakował. Jest to potrawa, którą można za każdym razem przyrządzić z innymi sosami lub makaronami. Dzięki temu nigdy się nie nudzi, a za każdym razem jest dobra i urozmaicona.
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w oliwie,
- 1 opakowanie makaronu spaghetti,
- 1 puszka pomidorów krojonych, które można zastąpić świeżymi pomidorami,
- 1 cebula,
- oliwa z oliwek,
- oregano,
- starty parmezan.
Przygotowanie:
Makaron trzeba ugotować al dente. W tym samym czasie posiekaną cebulkę usmaż na oliwie. Następnie dodaj pomidory i dopraw solą i pieprzem. Gdy będą podsmażone, dodaj tuńczyka oraz oregano. Do tak przygotowanego sosu dodaj makaron, całość dokładnie wymieszaj. Wyłóż na talerz i posyp startym parmezanem.
Zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem
Zapiekanka z tuńczykiem to doskonały pomysł na obiad. Jest smaczna, łatwa w przygotowaniu i idealnie nadaje się na poczęstunek dla gości.
Składniki:
- 800 g ziemniaków,
- 4 puszki tuńczyka w sosie własnym,
- 7 jajek,
- 300 g majonezu,
- 500 ml śmietanki 18%,
- 400 g mąki,
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pęczek kopru,
- pęczek natki pietruszki,
- 3 średnie cebule,
- sól i pieprz,
- masło,
- bułka tarta.
Przygotowanie:
Jajka roztrzep w miseczce i dodaj śmietanę, majonez, sól, pieprz, mąkę i proszek do pieczenia. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i odstaw. Koperek i natkę pietruszki drobno posiekaj, a cebulę obierz i pokrój w kostkę. Połowę ciasta przelej na blachę wysmarowaną masłem, obsypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia.
Następnie ułóż warstwami składniki, zaczynając od ziemniaków, potem cebuli, części koperku i natki pietruszki. Połóż na to odsączonego tuńczyka, posyp go zieleniną, przykryj ziemniakami i ciastem. Tak przygotowaną zapiekankę zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 200° C i piecz około 80 minut.
Sałatka z tuńczyka
Warstwowa sałatka z tuńczyka sprawdzi się doskonale na świątecznym stole lub w czasie wizyty gości. Zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale również smakiem.
Składniki:
- 5 ugotowanych jajek,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 1 cebula,
- natka szczypiorku,
- 200 g startego sera,
- mały słoiczek majonezu,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Ugotuj jajka na twardo, następnie oddziel żółtka od białek. Białka zetrzyj na grubych oczkach do szklanej miski. Dodaj posiekanego tuńczyka i dokładnie rozłóż. Rozsmaruj na nim 2 łyżki majonezu, a następnie posyp kukurydzą, sparzoną cebulką i serem żółtym. Rozsmaruj resztę majonezu, na który zetrzyj żółtka na drobnych oczkach i posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Pasta z tuńczyka
Pasta z tuńczyka to niezwykle smaczny dodatek do kanapek. Dzięki niej śniadanie będzie bardziej zróżnicowane.
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka,
- 3 jajka,
- 1 średnia cebulka,
- 2 ogórki konserwowe,
- 3 – 4 łyżki majonezu,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo, a następnie pokrój w drobną kostkę. Posiekaj drobno ogórki i cebulkę. Tuńczyka odsącz i przełóż do miski, a następnie rozdrobnij widelcem. Dodaj pozostałe składniki, wszystko razem wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.