Polecamy
Co zrobić z tuńczyka? 4 propozycje
Gotowanie

Co zrobić z tuńczyka? 4 propozycje

Potrzebujesz ok. 5 min. aby przeczytać ten wpis

Tuńczyk w kuchni jest bardzo popularną rybą, najczęściej kupowaną w puszce. Na jej bazie można przygotować wiele pysznych i zdrowych potraw. 

Tuńczyk wywodzi się z rodziny makrelowatych, jest bardzo szybką rybą, która pływa ławicami. Jej środowiskiem życia są tropikalne akweny Oceanu Atlantyckiego i Spokojnego. Można ją też spotkać w chłodniejszych wodach Morza Północnego i Morza Barentsa. Na rynku dostępne są trzy gatunki tej ryby mianowicie: tuńczyk biały, tuńczyk żółtopłetwy i tuńczyk pasiasty. W sklepach można kupić tuńczyka w puszce. W ofercie handlowej wyróżnia się tuńczyka w kawałkach oraz pod postacią rozdrobnionych kawałków. Można go kupić w różnych zalewach np. w sosie własnym, w wodzie lub w oleju. 

Jakie wartości odżywcze posiada tuńczyk?

Tuńczyk jest ogromnym źródłem witaminy A, D, E oraz kwasów Omega-3. Ryba posiada również znaczącą ilość białka oraz witaminy PP. Są to bardzo cenne składniki, więc warto tuńczyka włączyć do swojego menu. Należy pamiętać, że w jego mięsie magazynuje się duża ilość rtęci, która ma negatywny wpływ na układ nerwowy. Dlatego tuńczyk jedzony tylko w niedużych ilościach, np. 1 lub 2 razy w tygodniu będzie miał pozytywny wpływ na organizm. Jak wynika z badań naukowych, jedzenie tej ryby pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu, a także chroni nas przed miażdżycą.

Makaron z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem z puszki to najszybsza i najprostsza potrawa, a w dodatku bardzo dobra. To danie z pewnością przypadnie do gustu osobom, które nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Wystarczy zaledwie kilkanaście minut pracy, a efekt końcowy każdemu będzie smakował. Jest to potrawa, którą można za każdym razem przyrządzić z innymi sosami lub makaronami. Dzięki temu nigdy się nie nudzi, a za każdym razem jest dobra i urozmaicona.

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w oliwie,
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti,
  • 1 puszka pomidorów krojonych, które można zastąpić świeżymi pomidorami,
  • 1 cebula,
  • oliwa z oliwek,
  • oregano,
  • starty parmezan.

Przygotowanie:

Makaron trzeba ugotować al dente. W tym samym czasie posiekaną cebulkę usmaż na oliwie. Następnie dodaj pomidory i dopraw solą i pieprzem. Gdy będą podsmażone, dodaj tuńczyka oraz oregano. Do tak przygotowanego sosu dodaj makaron, całość dokładnie wymieszaj. Wyłóż na talerz i posyp startym parmezanem.

Zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem 

Zapiekanka z tuńczykiem to doskonały pomysł na obiad. Jest smaczna, łatwa w przygotowaniu i idealnie nadaje się na poczęstunek dla gości. 

Składniki:

  • 800 g ziemniaków,
  • 4 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • 7 jajek,
  • 300 g majonezu,
  • 500 ml śmietanki 18%,
  • 400 g mąki,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • pęczek kopru,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 3 średnie cebule,
  • sól i pieprz,
  • masło,
  • bułka tarta.

Przygotowanie:

Jajka roztrzep w miseczce i dodaj śmietanę, majonez, sól, pieprz, mąkę i proszek do pieczenia. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i odstaw. Koperek i natkę pietruszki drobno posiekaj, a cebulę obierz i pokrój w kostkę. Połowę ciasta przelej na blachę wysmarowaną masłem, obsypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. 

Następnie ułóż warstwami składniki, zaczynając od ziemniaków, potem cebuli, części koperku i natki pietruszki. Połóż na to odsączonego tuńczyka, posyp go zieleniną, przykryj ziemniakami i ciastem. Tak przygotowaną zapiekankę zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 200° C i piecz około 80 minut.

Sałatka z tuńczyka

Warstwowa sałatka z tuńczyka sprawdzi się doskonale na świątecznym stole lub w czasie wizyty gości. Zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale również smakiem. 

Składniki:

  • 5 ugotowanych jajek,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 1 cebula,
  • natka szczypiorku,
  • 200 g startego sera,
  • mały słoiczek majonezu,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Ugotuj jajka na twardo, następnie oddziel żółtka od białek. Białka zetrzyj na grubych oczkach do szklanej miski. Dodaj posiekanego tuńczyka i dokładnie rozłóż. Rozsmaruj na nim 2 łyżki majonezu, a następnie posyp kukurydzą, sparzoną cebulką i serem żółtym. Rozsmaruj resztę majonezu, na który zetrzyj żółtka na drobnych oczkach i posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem. 

Pasta z tuńczyka 

Pasta z tuńczyka to niezwykle smaczny dodatek do kanapek. Dzięki niej śniadanie będzie bardziej zróżnicowane.

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka,
  • 3 jajka,
  • 1 średnia cebulka,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 3 – 4 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo, a następnie pokrój w drobną kostkę. Posiekaj drobno ogórki i cebulkę. Tuńczyka odsącz i przełóż do miski, a następnie rozdrobnij widelcem. Dodaj pozostałe składniki, wszystko razem wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak skutecznie rozplanować wydatki świąteczne?
Jak skutecznie rozplanować wydatki świąteczne?
Dowiedz się, w jaki sposób można skutecznie rozplanować wydatki świąteczne. Praktyczne porady znajdziesz u nas!
Czy warto inwestować w tarasy kompozytowe? Porównanie zalet i wad
Czy warto inwestować w tarasy kompozytowe? Porównanie zalet i wad
Rozważasz inwestycję w taras kompozytowy? Odkryj najważniejsze zalety i wady takiego rozwiązania i dowiedz się, czy to opcja dla Ciebie!
Jaka wielkość telewizora do kawalerki jest prawidłowa?
Jaka wielkość telewizora do kawalerki jest prawidłowa?
Szukasz idealnego telewizora do swojej kawalerki, ale nie do końca wiesz, jaki powinien mieć rozmiar oraz na co jeszcze zwrócić uwagę? Podpowiadamy!
Ostatnie wpisy