Cukier, który jest składnikiem wielu dań, bardzo źle wpływa na cały nasz organizm. Na szczęście na rynku znajdziemy sporo jego zdrowszych zamienników. Sprawdźmy, które z nich warto mieć w swojej kuchni!
Erytrytol wizualnie do złudzenia przypomina cukier, który jest powszechnie znany – jest biały, krystaliczny i bezwonny. Jego walory smakowe niczym nie odbiegają od znanej nam doskonale sacharozy, czyli cukru stołowego. Możemy słodzić nim herbatę, wykorzystywać jako zamiennik standardowego cukru we wszystkich przepisach. Aby uzyskać ten sam smak potraw, warto dodać odrobinę więcej erytrytolu.
Dietetycy uważają go za jeden z najzdrowszych zamienników cukru. Jego główną zaletą jest to, iż jego kaloryczność jest zdecydowanie mniejsza, niż cukru stołowego. Po spożyciu erytrytolu nie odczuwa się w ustach nieprzyjemnego smaku, co często się zdarza w przypadku innych substancji słodzących.
Erytrytol nie jest też pożywieniem dla bakterii, które znajdują się w jamie ustnej i na zębach. Dzięki temu nie musimy martwić się o ewentualny rozwój próchnicy. Substancję tę z powodzeniem mogą spożywać nawet cukrzycy. Indeks glikemiczny, na który diabetycy powinni zwracać największą uwagę, wynosi bowiem w tym wypadku zero. Światowa Organizacja Zdrowia, czyli WHO uznała erytrytol za substancję całkowicie bezpieczną dla ludzi.
Ksylitol znany również jako cukier brzozowy jest słodzikiem półsyntetycznym. Zawiera o ok. 40% mniej kcal na 100 g, niż standardowy biały cukier. Podobnie jak erytrytol polecany jest diabetykom. Właściwości bakteriobójcze ksylitolu sprawiają, iż organizm znacznie łatwiej przyswaja magnez i wapń. Smakowo ksylitol jest odrobinę słodszy, niż erytrytol. Należy umiejętnie wprowadzać go do jadłospisu, gdyż nie każdy organizm dobrze go toleruje.
Dużą zaletą syropu klonowego jest to, że zawiera wiele wartościowych składników odżywczych, takich jak magnez, fosfor, wapń, witaminy z grupy B i inne. Jest on więc bardzo zdrowy i świetnie wpływa na nasz organizm. Jest też mniej kaloryczny od standardowego cukru kuchennego, ale zawiera spore ilości sacharozy, dlatego należy spożywać go ostrożnie. Osoby chore na cukrzycę nie powinny stosować go w swojej diecie. Właściwości syropu klonowego nie ulegają zmianie nawet pod wpływem wysokiej temperatury, więc można wykorzystywać go jako substancję słodzącą w daniach przygotowywanych w piekarniku.
Właściwości zdrowotne miodu znały i doceniały nasze babcie i mamy. Każdy miód zawiera bowiem enzymy, pyłki kwiatowe, woski, sole mineralne i witaminy z grupy B. Wadą miodu jest jednak jego wysoka kaloryczność i wysoki indeks glikemiczny. Z tego względu nie jest on wskazany do spożycia przez diabetyków. Miód możemy spożywać kilka razy w tygodniu. Traci on wszystkie swoje właściwości w temperaturze większej niż ok. 40 stopni Celsjusza. Warto więc rozważyć, czy jest sens słodzić nim gorącą herbatę.
Melasa to substancja, która powstaje jako efekt uboczny w procesie produkcji cukru. Jest ona ciemnobrązowym syropem. Melasa zawiera składniki, które są bardzo wartościowe dla naszego organizmu, są to m.in. chrom, miedź, cynk, potas, witaminy z grupy B i inne. Melasa przyczynia się do obniżania złego cholesterolu we krwi. Wspiera też pracę układu pokarmowego. Melasy nie powinni stosować diabetycy, gdyż jej indeks glikemiczny jest dość wysoki. Możemy ją stosować jako słodzik do herbaty lub kawy, gdyż nie traci swoich właściwości nawet pod wpływem wysokich temperatur.
Pozostałe zamienniki, na które również warto zwrócić uwagę to stewia, syrop daktylowy czy tagatoza. Substancji słodzących jest wiele, zawierają one mnóstwo wartościowych i ważnych dla organizmu składników odżywczych, więc ich zastosowanie może być bardzo dobrą decyzją, która pozytywnie wpłynie na nasz organizm.