Kompletujesz wyposażenie swojej kuchni? Zobacz, jakie garnki przydadzą ci się do przygotowywania codziennych potraw.
Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez garnków. Oto 4 rodzaje garnków, które są niezbędne w każdej kuchni.
1. Tradycyjny garnek do codziennych potraw
Tradycyjne garnki z uchwytami i pokrywką w różnych rozmiarach przydarzą się do ugotowania ziemniaków, makaronu, ryżu, czy tzw. potraw jednogarnkowych, jak gulasz lub bigos. Zestaw takich garnków to niezbędne wyposażenie każdej kuchni, w której na regularnie przygotowuje się świeże potrawy.
2. Rondel do gotowania
Rondel, czyli garnek z jednym długim uchwytem przyda się do przygotowania sosów, zasmażek, podgrzewania mleka, czy roztapiania masła. To drugi niezbędny garnek w naszej kuchni.
3. Szybkowar
Czyli garnek do szybkiego gotowania – dzięki specjalnej, szczelnie zamykanej pokrywie przyrządzisz w nim w znacznie krótszym czasie potrawy takie jak bigos, gulasz, gołąbki, czy fasolkę na różne sposoby.
4. Garnek do gotowania na parze
Potrawy ugotowane na parze nie tracą swoich właściwości odżywczych, zachowują kolor i jędrność. Na parze przygotujesz nie tylko tradycyjne pampuchy i warzywa, ale również mięso i ryby. W garnkach, które wyposażone są w kilka poziomów z sitkami, możesz gotować kilka różnych produktów równocześnie.