Makaron to nieodłączny element kuchni włoskiej. Jada się go na wiele różnych sposobów. Jednak i w kuchni polskiej znajduje on swoje stałe miejsce, będąc dodatkiem do tradycyjnego rosołu czy zapiekanek.
Jednak w mniej popularnym wariancie można przygotować go również na słodko z dodatkiem twarogu lub owoców.
Makaron to ulubiona potrawa każdego miłośnika wszelkiego rodzaju pasty. Najczęściej spotykany jest przygotowany wytrawnie. Jednak istnieje wiele przepisów przyrządzenia go również na słodko. Szczególnie podawany z owocami w formie zupy jest smakiem z dzieciństwa dla wielu. Często określany jest potocznie, jako kompot z makaronem. Tak przygotowany makaron połączony był z truskawkami, jagodami lub wiśniami i zalewany ugotowanym z nich wywarem, niekiedy również z dodatkiem śmietany.
W internecie znaleźć można również przepisy podawania makaronu na śniadanie z dodatkiem miodu, orzechów oraz jogurtu naturalnego. Aby przygotować to danie, wystarczy makaron ugotować al dente, a następnie dodać miód i resztę składników i… gotowe! Tak przyrządzone śniadanie z pewnością będzie dobrym i sytym początkiem dnia.
W innej, również deserowej formie makaron podawać można z dodatkiem twarogu. Tu również gotujemy makaron al dente i dodajemy do niego zmielony lub rozgnieciony widelcem twaróg i odrobinę cukru. Dla urozmaicenia można dodać też inne składniki, jak owoce czy orzechy, a nawet wspomniany wcześniej miód. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji.
Ciekawy pod kątem walorów smakowych będzie również makaron podawany z serkiem mascarpone, dzięki któremu nabiera dodatkowej słodyczy. Ugotowany makaron polewamy zmieszanym ze śmietaną i przyprawami serkiem mascarpone, który nabierze konsystencji sosu, i tak przygotowany podajemy. Proste, smaczne i słodkie.
Makaron można również przyrządzić z owocami i orzechami w formie sałatki, polanej jogurtem naturalnym. Wystarczy do miski wsypać ugotowany wcześniej makaron i dodać owoce według uznania. Mogą to być jagody, truskawki, morele czy wiśnie lub orzechy. Następnie należy polać to wszystko śmietanką lub jogurtem naturalnym i nasza letnia sałatka jest gotowa. Podana w efektownych szklanych miseczkach będzie wyglądać na stole szczególnie apetycznie.
Makaron na słodko nie musi ograniczać się jedynie do ugotowanego. Słodką przekąskę można też przyrządzić, smażąc go. Wystarczy na patelnię wsypać wcześniej ugotowany makaron i dodać odrobinę mleka oraz posypać go cukrem pudrem. Podsmażyć przez chwilę, aż do lekkiego zarumienienia i gotowe, można podawać.
Taki wariant makaronu jest może i niecodzienny, ale z pewnością zaskakująco smaczny. Nie należy jednak podawać go zbyt często ze względu na wysoką kaloryczność. Jednak z pewnością będzie to ciekawa i oryginalna przekąska od czasu do czasu.
Zdj. główne: Karolina Kołodziejczak/unsplash.com