Polecamy
Makaron na słodko – z czym go przygotować?
Gotowanie

Makaron na słodko – z czym go przygotować?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Makaron to nieodłączny element kuchni włoskiej. Jada się go na wiele różnych sposobów. Jednak i w kuchni polskiej znajduje on swoje stałe miejsce, będąc dodatkiem do tradycyjnego rosołu czy zapiekanek.

Jednak w mniej popularnym wariancie można przygotować go również na słodko z dodatkiem twarogu lub owoców.

Makaron wytrawny, a może jednak na słodko? 

Makaron to ulubiona potrawa każdego miłośnika wszelkiego rodzaju pasty. Najczęściej spotykany jest przygotowany wytrawnie. Jednak istnieje wiele przepisów przyrządzenia go również na słodko. Szczególnie podawany z owocami w formie zupy jest smakiem z dzieciństwa dla wielu. Często określany jest potocznie, jako kompot z makaronem. Tak przygotowany makaron połączony był z truskawkami, jagodami lub wiśniami i zalewany ugotowanym z nich wywarem, niekiedy również z dodatkiem śmietany.

W internecie znaleźć można również przepisy podawania makaronu na śniadanie z dodatkiem miodu, orzechów oraz jogurtu naturalnego. Aby przygotować to danie, wystarczy makaron ugotować al dente, a następnie dodać miód i resztę składników i… gotowe! Tak przyrządzone śniadanie z pewnością będzie dobrym i sytym początkiem dnia.

W innej, również deserowej formie makaron podawać można z dodatkiem twarogu. Tu również gotujemy makaron al dente i dodajemy do niego zmielony lub rozgnieciony widelcem twaróg i odrobinę cukru. Dla urozmaicenia można dodać też inne składniki, jak owoce czy orzechy, a nawet wspomniany wcześniej miód. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji.

Ciekawy pod kątem walorów smakowych będzie również makaron podawany z serkiem mascarpone, dzięki któremu nabiera dodatkowej słodyczy. Ugotowany makaron polewamy zmieszanym ze śmietaną i przyprawami serkiem mascarpone, który nabierze konsystencji sosu, i tak przygotowany podajemy. Proste, smaczne i słodkie. 

Makaron można również przyrządzić z owocami i orzechami w formie sałatki, polanej jogurtem naturalnym. Wystarczy do miski wsypać ugotowany wcześniej makaron i dodać owoce według uznania. Mogą to być jagody, truskawki, morele czy wiśnie lub orzechy. Następnie należy polać to wszystko śmietanką lub jogurtem naturalnym i nasza letnia sałatka jest gotowa. Podana w efektownych szklanych miseczkach będzie wyglądać na stole szczególnie apetycznie.

Patelnia w ruch!

Makaron na słodko nie musi ograniczać się jedynie do ugotowanego. Słodką przekąskę można też przyrządzić, smażąc go. Wystarczy na patelnię wsypać wcześniej ugotowany makaron i dodać odrobinę mleka oraz posypać go cukrem pudrem. Podsmażyć przez chwilę, aż do lekkiego zarumienienia i gotowe, można podawać. 

Taki wariant makaronu jest może i niecodzienny, ale z pewnością zaskakująco smaczny. Nie należy jednak podawać go zbyt często ze względu na wysoką kaloryczność. Jednak z pewnością będzie to ciekawa i oryginalna przekąska od czasu do czasu.

Zdj. główne: Karolina Kołodziejczak/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*