Mówisz gotowanie, myślisz przyprawy! To właśnie one nadają ostatecznego smaku każdej potrawie. Warto zadbać o ich odpowiednie przechowywanie, szczególnie jeśli masz ich sporo Jak najlepiej przechowywać przyprawy, aby zawsze były pod ręką? Przedstawiamy 4 nasze propozycje!
Błędem, który jest często powtarzany w wielu domach, jest kupowanie przypraw, otwieranie i pozostawianie ich w torebkach. Jeżeli pozostawimy je otwarte stracą swoje aromaty.
Kolejnym błędem jest pozostawianie ich w okolicy kuchenki, zlewozmywaka lub w nasłonecznionym miejscu, gdyż poprzez wilgoć i wysoką temperaturę stracą swoje wartości.
Dobrym rozwiązaniem aby zawsze mieć je pod ręką i wszystko było przejrzyste są niewielkie, szklane słoiczki, które wypełnione kolorową zawartością mogą stanowić dodatkową ozdobę w kuchni. Najlepiej zaopatrzyć się w takie, które są tej samej wielkości i o tym samym kształcie. Jeżeli nie chcesz trzymać ich na wierzchu, idealnie sprawdzą się do przechowywania przypraw w szufladzie.
Równie praktyczną opcją są ceramiczne pojemniczki, które prócz dużej praktyczności mogą stanowić łatwą i przyjemną organizację wśród kuchennych rewolucji. Dodatkowo warto pamiętać, że takie pojemniki chronią też przyprawy przed molami.
Jeżeli preferujesz przechowywanie przypraw w szufladzie lub szafce idealnie nadadzą się do tego pojemniki z kilkoma przegródkami. Zachowasz dzięki temu przejrzystość, porządek a torebki nie będą się gubić, a będą stały w pojemniku. Dzięki temu przyprawy nie rozsypują się i łatwo można je przeglądać.
Urozmaiceniem kuchni może okazać się półka z przyprawami. Powieszenie jej i ozdobienie ładnymi słoiczkami może okazać się trafną ozdobą kuchni. A prócz aspektu wizualnego, przyprawy znajdą się w jednym miejscu, zatem w pomieszczeniu będzie panował porządek. Pamiętaj jednak, by nie zawieszać jej bezpośrednio nad zlewozmywakiem lub kuchenką!