Warzywa i owoce powinny być podstawą diety każdego człowieka. Najlepsze są sezonowe warzywa i owoce. W jaki sposób należy je przechowywać, aby długo zachowywały swoją świeżość i właściwości odżywcze?
Podstawą codziennej diety powinny być warzywa i owoce. Dostarczają do organizmu niezbędnych witamin i mikroelementów, takich jak:
Warzywa i owoce są również świetnym źródłem błonnika pokarmowego, który jest niezbędny w prawidłowym procesie trawienia. Regularne jedzenie warzyw i owoców wspomaga utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej.
Kupując warzywa i owoce, warto zwrócić uwagę na:
Mrożone warzywa i owoce nie tracą żadnych wartości odżywczych. Większość warzyw należy przed zamrożeniem zblanszować. Do zamrożenia warto stosować specjalne woreczki foliowe lub pudełka silikonowe.
Niektóre warzywa i owoce muszą być przechowywane w lodówce. Należy je tam przechowywać w specjalnej szufladzie, w osobnych pojemnikach. W lodówce należy przechowywać takie warzywa i owoce jak:
Warzywa i owoce, które nie lubią być przechowywane w lodówce, warto kupować w małych ilościach i przechowywać w koszykach, paterach lub stojakach. Do takich warzyw i owoców zalicza się:
Warzywa okopowe, takie jak: ziemniaki, marchew, buraki, seler i dynię należy przechowywać w chłodnym, zacienionym i przewiewnym miejscu. Świetnie do tego sprawdzi się drewniana skrzynka wyłożona papierem śniadaniowym. Warzywa dobrze jest przykryć workiem jutowym.
Cebula i czosnek powinny być przechowywane w pojemnikach z otworami (potrzebują stałego dostępu powietrza).