Zastanawiasz się, w jaki sposób przechowywać ulubione babeczki, aby nie wyschły i po kilku dniach nadal można było je spożyć? Przeczytaj!
Babeczki i muffinki lubią chyba wszyscy. Ten przyjemny deser można przygotować w mgnieniu oka i poradzi sobie z nim nawet ktoś, kto dopiero zaczyna przygodę z wypiekami. Jak odpowiednio przechowywać babeczki, aby zachowały świeżość na dłużej?
Babeczki są jedną z tych słodkich przekąsek, które zachowują świeżość dość długo. Dlatego to idealny deser do przygotowania w wolnej chwili w większej ilości, którym potem przez kilka następnych można się delektować. Aby pozostały świeże jak najdłużej, a ich ciasto nie wyschło, babeczki i muffinki najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku – plastikowym, szklanym, bądź metalowym. Ważne, żeby pojemnik był szczelnie zamknięty. W przypadku babeczek bez kremu nie musimy trzymać ich w lodówce.
Jeżeli przygotowaliśmy babeczki z kremem i owocami, należy włożyć je do szczelnie zamkniętego pojemnika i przechowywać w lodówce. Takie babeczki jednak nawet leżąc w lodówce, będą dobre do spożycia przez krótszy czas niż muffinki i babeczki bez kremu – pamiętajmy, że krem na bazie mleka, czy śmietany może szybko się popsuć, a spożycie nieświeżego kremu może być szkodliwe dla zdrowia.