Gotowanie

Najpopularniejsze dania kuchni włoskiej

Dania kuchni włoskiej znajdziemy w menu prawie każdej restauracji. Zyskały popularność dzięki swojej prostocie, wysokiej jakości produktom i aromatycznym przyprawom. Dowiedz się, jakie dania Włosi serwują najczęściej!

Włoskiej kuchni nie możemy zdefiniować jednoznacznie. To dania stworzone w różnych regionach zasadniczo różniące się od siebie. Makarony, tradycyjne sery, sosy do mięs czy przyprawy z tamtejszych ziem to obowiązkowe elementy kuchni. Przeczytaj o niej więcej!

Charakterystyka kuchni włoskiej

Kulinaria włoskie to przede wszystkim dobre wyczucie smaku, niebanalne połączenia przypraw i prostota wykonania. Sztukę kuchni włoskiej rozpowszechniono już w renesansie i nauczano jej w specjalnych szkołach obok przedmiotów ścisłych. 

Jednak niezależnie od regionu pewne elementy się nie zmieniają. To świeże przyprawy, takie jak: oregano, bazylia, estragon, tymianek, pieprz, rozmaryn. Znajdziesz je w każdym daniu i to właśnie one nadają potrawom aromatu. 

Obok przypraw, nieodłącznym składnikiem kuchni włoskiej są wszelkiego rodzaju sery: parmezan, mozzarella, ricotta, mascarpone, gorgonzola, pecorino czy fontina. Wykorzystywane są jako dekoracja, posypka do spaghetti, składnik pizzy, deserów czy podawane są jako przystawka w towarzystwie lampki wina.

Innym popularnym składnikiem jest wysokiej jakości szynka parmeńska wytwarzana tradycyjnymi metodami na terenie prowincji Parmy. Chętnie komponowana z owocami i warzywami. Często zestawiana na wspólnym talerzu z pomidorami, warzywami, cebulą czy czosnkiem. Te warzywa to również przepis na udany makaron czy sałatę z grzankami. 

Najpopularniejsze dania kuchni włoskiej

Sałatka Caprese to proste danie, w którym główną rolę odgrywają soczyste pomidory, mozzarella i świeża bazylia. Całość doprawiona jest solą, pieprzem, oregano i skropiona oliwą. 

Spaghetti ze szparagami i pistacjami to alternatywa dla typowego spaghetti z mięsem. Świetnie sprawdzi się w przypadku wegetarian. To nietypowe połączenie sezonowych składników, które cieszą się popularnością na Sycylii.

Nieodłącznym daniem kuchni włoskiej jest pizza. Jednak najważniejsze jest ciasto, z którego powstanie. Włosi rekomendują użycie mąki typu 00, rozwałkowanie ciasta na bardzo cienki placek oraz zastosowanie specjalnego sera z bawolego mleka.

Kolejnym popularnym daniem włoskiej kuchni jest focaccia. To domowe pieczywo połączone z ziołami i często z pomidorkami koktajlowymi. Różnica pomiędzy pizzą a focaccią jest taka, że focaccia składa się przede wszystkim z grubego ciasta, a składniki są jej znikomym elementem. 

Inną propozycją jest tiramisu – deser składający się z biszkoptów, kremu na bazie serka mascarpone, espresso i likieru amaretto. To orzeźwiająca słodycz, która dostarczy Ci zastrzyku energii na resztę dnia.

Lasagne to zapiekanka makaronowa na bazie sosu serowo-mięsnego. Włosi chętnie dodają do niej bakłażany, pomidory, oliwki oraz różne rodzaje mięs. Popularny jest również wariant z rybami i owocami morza, tj. z tuńczykiem, krewetkami czy małżami.

Włoska kawa

Nieodłącznym elementem kuchni włoskiej jest parzenie kawy. To celebracja napoju najczęściej w towarzystwie znajomych. Najchętniej wybierane kawy to espresso, cappuccino czy café latte. Jednak włosi zwykle sięgają po mocną, czarną kawę espresso. Ten ciepły napój w wersji z mlekiem piją tylko w połączeniu z pysznym deserem. 

Zdjęcie główne: cottonbro/pexels.com

W 2018 roku wydała swój tomik poezji, podsumowujący jej 10- letnią przygodę z poezją. Od kilkunastu lat nieprzerwanie gra na skrzypcach i altówce, szkoląc się pod okiem zawodowców. Inspirują ją nietypowe aranżacje wnętrz, z wykorzystaniem motywów florystycznych. Uwielbia niesztampowe rozwiązania wtórne użycie produktów.
Polecane artykuły
Gotowanie

W poszukiwaniu wyjątkowych smaków: Ciastka i ciasteczka

Zapach świeżo upieczonych ciastek i ciasteczek kusi każde podniebienie. Odkryj bogatą ofertę  i zaspokój swoje słodkie zachcianki.
Czytaj więcej
Gotowanie

Kawa: Historia, rodzaje i sposoby parzenia aromatycznego napoju

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, cieszący się ogromną popularnością ze względu na swoje pobudzające właściwości i niepowtarzalny smak.
Czytaj więcej
Gotowanie

Jak zmniejszyć ilość wyrzucanych produktów spożywczych w kuchni

Zmniejszenie ilości wyrzucanych produktów spożywczych w kuchni to ważny krok w kierunku redukcji marnotrawstwa żywności i ochrony środowiska naturalnego. Około jedna trzecia żywności produkowanej na świecie jest marnowana, a wyrzucenie jedzenia przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych, co ma negatywny wpływ na klimat. Jednak, istnieją proste sposoby, aby zmniejszyć ilość wyrzucanych produktów spożywczych w kuchni.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *