Wakacje to czas zbierania soczystych jagód. To najlepszy moment, by się dowiedzieć, jakie różnice występują między borówką a jagodą i który owoc lepiej wybrać. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, co jest lepsze!
Z wyglądu różnią się jedynie wielkością. Borówki amerykańskie są zauważalnie większe od jagód i odrobinę jaśniejsze. Choć są do siebie łudząco podobne, to różnice w smaku wskażemy bez zastanowienia. Mają również odmienne właściwości odżywcze i inne przeznaczenie w kuchni.
Ciekawostką jest, że prawdziwa nazwa jagody to borówka czernica, natomiast borówka amerykańska to borówka wysoka. To niezbity dowód na to, że to owoce pochodzące z innych gatunków.
Różnice przede wszystkim zauważymy w kształcie owoców. Borówka amerykańska jest większa, nie ma idealnie okrągłego kształtu, a w jej wnętrzu kryje się jasny miąższ. Jagody są drobne, o ciemnym zabarwieniu z fioletowym miąższem. To właśnie jagody sprawiają, że po ich zjedzeniu mamy zabarwione dłonie, język, palce czy zęby. Dzięki ciemnofioletowej barwie ciasta z jagodami są efektowne.
Drobne owoce borówki czernicy są słodko-kwaśne w smaku. Borówka amerykańska jest dużo słodszym owocem i jest chętniej wybierana przez dzieciaki.
Zwróć szczególną uwagę na to, jakie owoce zbierasz. Do czarnej jagody łudząco podobna jest wilcza jagoda. Poznasz ją po tym, że wyrasta na krzakach o wysokości 1,5 metra. Owoce wilczej jagody są odrobinę większe od czarnej jagody i silnie trujące, tak samo jak każda część rośliny. Zjedzenie ich w większej ilości może doprowadzić nawet do śmierci! Każdy organ wilczej jagody jest trujący, jednak największa ilość trującej substancji znajduje się w korzeniach i owocach. Owoce zawierają wysokie stężenie atropiny, natomiast reszta organów – hioscyjaminy.
Z pewnością borówka amerykańska i czarna jagoda są owocami wartymi uwagi. Owoce czarnej jagody przyczyniają się do poprawy poziomu cukru we krwi i redukują ilość cholesterolu oraz wykazują działanie antybakteryjne. Ponadto jagody bogate są w błonnik, witaminę C, B, A oraz kwas foliowy.
Borówka amerykańska to źródło antyoksydantów, błonnika, witaminy C czy kwasu foliowego. Wykazuje działanie antybakteryjne oraz używana jest przy produkcji kosmetyków.
Dzięki różnym smakom owoce wykorzystywane są do tworzenia odmiennych dań. Jagód najczęściej używamy do produkcji pierogów, makaronów z serem i jagodami, jagodzianek drożdżowych czy ciast. Ciasta na zimno z dodatkiem jagód czy zwykłe ciasto drożdżowe z dżemem jagodowym to tylko niektóre ze słynnych dań popularnych w kuchni polskiej.
Jagody są świetnym owocem do produkcji przetworów. Dżemy jagodowe mogą w spiżarni stać kilka lat, a ich smak z pewnością Cię nie zawiedzie.
Borówki będą idealnym składnikiem tarty z serem czy puddingu. Dobrze się sprawdzą jako dodatek do naleśników, przekąska dla dzieci czy ozdoba ciasta. Z powodzeniem możesz oba owoce wykorzystać do stworzenia kompotów czy nalewek. Co więcej, jedząc borówki, możesz być spokojna o czystość swojego ubrania. W przeciwieństwie do jagód plamy z borówek zmywają się dużo prościej.
Przeczytaj też: https://singlezone.pl/gotowanie/3-pomysly-na-potrawy-z-cukinii/
Zdjęcie główne: Meadowphoto/pixabay.com