Gotowanie nie musi wcale dużo kosztować. Jeśli wykorzystasz produkty, które posiadasz w domu, a także postawisz na proste przepisy i sprawdzone rozwiązania, Twój budżet wcale nie ucierpi. Mamy dla Ciebie 6 pomysłów na tani obiad, który przy okazji będzie dobrze smakował i nie sprawi problemów w przyrządzaniu.
Zacznijmy od ciekawego dania typu misz-masz. Co to oznacza? Do jego przygotowania możesz tak naprawdę użyć wszystkiego, co akurat masz w lodówce. Podstawę potrawy stanowią ziemniaki, cebula, kapusta i czerwona papryka. Jeśli jesz mięso, dodaj kiełbasę; jeśli nie – świetnie sprawdzi się wędzone tofu.
Oprócz tego nic nie stoi na przeszkodzie, by do garnka wrzucić inne ulubione składniki, np. pieczarki, fasolę czy cukinię. Tak przygotowane danie wystarczy zalać pomidorami z puszki bądź gotowym sosem. To tanie, proste i pyszne.
Uwielbiasz makaron i szukasz pomysłów na niedrogi, zdrowy obiad? Postaw na szpinak! Do przygotowania posiłku będą Ci potrzebne paczka mrożonego szpinaku (lub świeżego, jeśli akurat jest sezon), pokrojona w kostkę cebula, czosnek oraz śmietana. Nie możesz zapomnieć także o serze – tutaj wybierz swój ulubiony, np. pleśniowy, parmezan bądź sałatkowy typu feta. Brzmi dobrze, a jeszcze lepiej smakuje!
Jeśli masz w domu kilkudniowy chleb czy odrobinę twarde bułki, daj im drugie życie. Przyrządź zapiekanki, które wcale nie muszą być zrobione z bagietki. Wykorzystaj jakiekolwiek pieczywo, posmaruj je keczupem lub sosem pomidorowym i ułóż na nim ulubione dodatki: pieczarki, cebulę, szynkę, paprykę oraz oczywiście ser. Całość upiecz w piekarniku. Cały proces nie zajmie dłużej niż pół godziny, a nie dość, że zaoszczędzisz, to przy okazji dobrze zjesz.
Czyli naleśniki z parówkami i żółtym serem. To danie, które uwielbiają dzieci, choć chwalą je sobie także studenci. 😉 Wystarczy usmażyć naleśniki, na każdym z nich ułożyć parówkę (tradycyjną bądź sojową w wersji wege) oraz plaster żółtego sera, zawinąć w rulonik i obtoczyć w jajku z bułką tartą. Całość ląduje na patelni. Danie możesz pokroić na mniejsze kawałki – wówczas nada się jako przekąska na imprezę.
Zależy Ci na bardzo szybkim obiedzie, który przy okazji będzie mało kosztował? Wybierz ulubioną mieszankę warzyw na patelnię (np. polską, grecką, chińską), ugotuj ryż, przygotuj pasujący sos bądź całość skrop oliwą z oliwy i dopraw. Gotowe! Jeśli lubisz, dodaj kawałki kurczaka.
Na koniec propozycja dla miłośników kuchni meksykańskiej, czyli chili sin/con carne. Różnica w nich wynika z obecności mięsa – pierwsza wersja jest wege, druga nie. Samo ugotowanie potrawy nie jest zaś ani skomplikowane, ani kosztowne. Podobnie jak przy chłopskim garnku można użyć wszystkich ulubionych warzyw: papryki, kukurydzy, fasoli, soczewicy itp. To świetny sposób na tzw. przeczyszczenie lodówki i zużycie tych produktów, które niedługo mogłyby się zepsuć.
Zdj. główne: Annie Spratt/unsplash.com