Kompletujesz wyposażenie swojej kuchni? Zobacz, jakie garnki przydadzą ci się do przygotowywania codziennych potraw.
Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez garnków. Oto 4 rodzaje garnków, które są niezbędne w każdej kuchni.
Tradycyjne garnki z uchwytami i pokrywką w różnych rozmiarach przydarzą się do ugotowania ziemniaków, makaronu, ryżu, czy tzw. potraw jednogarnkowych, jak gulasz lub bigos. Zestaw takich garnków to niezbędne wyposażenie każdej kuchni, w której na regularnie przygotowuje się świeże potrawy.
Rondel, czyli garnek z jednym długim uchwytem przyda się do przygotowania sosów, zasmażek, podgrzewania mleka, czy roztapiania masła. To drugi niezbędny garnek w naszej kuchni.
Czyli garnek do szybkiego gotowania – dzięki specjalnej, szczelnie zamykanej pokrywie przyrządzisz w nim w znacznie krótszym czasie potrawy takie jak bigos, gulasz, gołąbki, czy fasolkę na różne sposoby.
Potrawy ugotowane na parze nie tracą swoich właściwości odżywczych, zachowują kolor i jędrność. Na parze przygotujesz nie tylko tradycyjne pampuchy i warzywa, ale również mięso i ryby. W garnkach, które wyposażone są w kilka poziomów z sitkami, możesz gotować kilka różnych produktów równocześnie.