Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Pietruszka to warzywo, które zajmuje ważne miejsce w kuchni polskiej. Bez niej trudno wyobrazić sobie wiele popularnych dań. Pietruszka posiada ponadto właściwości lecznicze. W przypadku tego warzywa jadalna jest zarówno część nadziemna (nać), jak i część podziemna (korzeń). Co powinniśmy wiedzieć o sadzeniu nasion pietruszki?
Pietruszka to dwuletnia roślina uprawna wchodząca w skład rodziny selerowatych. Ta popularna roślina występuje na wszystkich kontynentach. Osoby sadzące nasiona pietruszki muszą zdawać sobie sprawę, że w pierwszym roku po posadzeniu wytwarzana jest rozeta liści i korzeń spichrzowy. W drugim roku natomiast pojawia się osiągająca do 90 centymetrów wysokości łodyga. Intensywnie zielone, jadalne liście pietruszki są podwójnie i potrójnie pierzaste. Roślina wytwarza zebrane w baldach złożony, drobne kwiaty w kolorze żółto-zielonym. Pietruszka posiada palowy, biały korzeń spichrzowy o wysokiej zawartości olejków eterycznych, zbitym i zwartym miąższu. Olejek eteryczny zawarty w pietruszce jest wykorzystywany w lecznictwie. Posiada on działanie antyseptyczne, przeciwskurczowe, jest pomocny w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Warto zdawać sobie sprawę, że pietruszka zawiera duże ilości wysoko przyswajalnej witaminy C i wapnia. Korzeń tej rośliny jest ważnym składnikiem włoszczyzny – znacząco poprawia smak potraw.
Sadzenie nasion pietruszki w polskich ogrodach jest bardzo popularne (jest to roślina klimatu umiarkowanego). Roślina ta jest łatwa w uprawie, dlatego poleca się ją nawet osobom bez doświadczenia w ogrodnictwie.
Ważne jest, żeby zapewnić pietruszce odpowiednie dla prawidłowego wzrostu warunki. Stanowisko do uprawy tej rośliny musi być ciepłe i słoneczne. Idealna temperatura do wzrostu pietruszki waha się w przedziale od 16 do 18 stopni. Jednocześnie roślina ta wykazuje wysoką odporność na chwilowe spadki temperatur.
Nasiona pietruszki warto sadzić w podłożu piaszczysto-gliniastym, zasobnym w składniki pokarmowe, o lekko kwaśnym pH i wysokiej zawartości próchnicy. Unikajmy sadzenia tego warzywa w ciężkich i podmokłych glebach.
Najlepszy czas na wysiew nasion pietruszki to przełom marca i kwietnia. Pamiętajmy, że roślina ta będzie się rozrastać. Z tego względu dobrze jest pozostawić kilku-centymetrowe odległości pomiędzy poszczególnymi sadzonkami.
Doświadczeni ogrodnicy przypominają, że pietruszka kiełkuje bardzo wolno. Możemy nieco przyspieszyć kiełkowanie mocząc nasiona pietruszki w wodzie na około 24 godziny przed posadzeniem. Innym sposobem na przyspieszenie wzrostu tej rośliny jest okrycie grządek agrowłókniną (sprawdzi się również folia perforowana).
Nasiona pietruszki powinno się wysiewać w drugim roku po oborniku. Roślina ta dobrze czuje się w towarzystwie marchewki, cebuli, rzodkiewki, a także pomidorów.
W sprzedaży dostępne są nasiona różnych odmian pietruszki, w tym również takie, które nadają się do siewu ozimego.
Jako, że pietruszka kiełkuje wolno, dużym zagrożeniem są dla niej chwasty. Z tego względu każdy ogrodnik musi pamiętać i regularnym odchwaszczaniu. W uprawie pietruszki ważne jest prawidłowe nawadnianie. Roślina ta nie toleruje zarówno braku, jak i nadmiernej ilości wody. Jeżeli podłoże jest zbyt suche, korzenie pietruszki mogą być rozwidlone. Podmokłe podłoże przyczynia sę do gnicia korzeni i rozwoju chorób grzybowych. Pietruszkę należy nawozić kompostem.
Fot.: materiał prasowy Klienta.