Dania kuchni włoskiej znajdziemy w menu prawie każdej restauracji. Zyskały popularność dzięki swojej prostocie, wysokiej jakości produktom i aromatycznym przyprawom. Dowiedz się, jakie dania Włosi serwują najczęściej!
Włoskiej kuchni nie możemy zdefiniować jednoznacznie. To dania stworzone w różnych regionach zasadniczo różniące się od siebie. Makarony, tradycyjne sery, sosy do mięs czy przyprawy z tamtejszych ziem to obowiązkowe elementy kuchni. Przeczytaj o niej więcej!
Kulinaria włoskie to przede wszystkim dobre wyczucie smaku, niebanalne połączenia przypraw i prostota wykonania. Sztukę kuchni włoskiej rozpowszechniono już w renesansie i nauczano jej w specjalnych szkołach obok przedmiotów ścisłych.
Jednak niezależnie od regionu pewne elementy się nie zmieniają. To świeże przyprawy, takie jak: oregano, bazylia, estragon, tymianek, pieprz, rozmaryn. Znajdziesz je w każdym daniu i to właśnie one nadają potrawom aromatu.
Obok przypraw, nieodłącznym składnikiem kuchni włoskiej są wszelkiego rodzaju sery: parmezan, mozzarella, ricotta, mascarpone, gorgonzola, pecorino czy fontina. Wykorzystywane są jako dekoracja, posypka do spaghetti, składnik pizzy, deserów czy podawane są jako przystawka w towarzystwie lampki wina.
Innym popularnym składnikiem jest wysokiej jakości szynka parmeńska wytwarzana tradycyjnymi metodami na terenie prowincji Parmy. Chętnie komponowana z owocami i warzywami. Często zestawiana na wspólnym talerzu z pomidorami, warzywami, cebulą czy czosnkiem. Te warzywa to również przepis na udany makaron czy sałatę z grzankami.
Sałatka Caprese to proste danie, w którym główną rolę odgrywają soczyste pomidory, mozzarella i świeża bazylia. Całość doprawiona jest solą, pieprzem, oregano i skropiona oliwą.
Spaghetti ze szparagami i pistacjami to alternatywa dla typowego spaghetti z mięsem. Świetnie sprawdzi się w przypadku wegetarian. To nietypowe połączenie sezonowych składników, które cieszą się popularnością na Sycylii.
Nieodłącznym daniem kuchni włoskiej jest pizza. Jednak najważniejsze jest ciasto, z którego powstanie. Włosi rekomendują użycie mąki typu 00, rozwałkowanie ciasta na bardzo cienki placek oraz zastosowanie specjalnego sera z bawolego mleka.
Kolejnym popularnym daniem włoskiej kuchni jest focaccia. To domowe pieczywo połączone z ziołami i często z pomidorkami koktajlowymi. Różnica pomiędzy pizzą a focaccią jest taka, że focaccia składa się przede wszystkim z grubego ciasta, a składniki są jej znikomym elementem.
Inną propozycją jest tiramisu – deser składający się z biszkoptów, kremu na bazie serka mascarpone, espresso i likieru amaretto. To orzeźwiająca słodycz, która dostarczy Ci zastrzyku energii na resztę dnia.
Lasagne to zapiekanka makaronowa na bazie sosu serowo-mięsnego. Włosi chętnie dodają do niej bakłażany, pomidory, oliwki oraz różne rodzaje mięs. Popularny jest również wariant z rybami i owocami morza, tj. z tuńczykiem, krewetkami czy małżami.
Nieodłącznym elementem kuchni włoskiej jest parzenie kawy. To celebracja napoju najczęściej w towarzystwie znajomych. Najchętniej wybierane kawy to espresso, cappuccino czy café latte. Jednak włosi zwykle sięgają po mocną, czarną kawę espresso. Ten ciepły napój w wersji z mlekiem piją tylko w połączeniu z pysznym deserem.
Zdjęcie główne: cottonbro/pexels.com