W tradycyjnym przepisie na gofry znajdziemy mleko i mąkę pszenną, jednak niektórzy są uczuleni na oba produkty. Nie oznacza to, że muszą zrezygnować z gofrów, wręcz przeciwnie – wystarczy, że trochę zmodyfikują podstawowy przepis. Podpowiadamy, jak to zrobić.
Gofry mogą kojarzyć się przede wszystkim z wakacjami. Przywołują wspomnienie letnich dni spędzanych nad morzem, ale sprawdzą się jako wytrawne danie lub deser przez cały rok. W zależności od dodatków możemy jeść je na słodko lub słono. Osoby uczulone na laktozę powinny zamienić mleko krowie na napoje roślinne. Do wyboru mamy napój owsiany, ryżowy, migdałowy czy kokosowy. Z kolei bezglutenowcy muszą zrezygnować z mąki pszennej. Mogą wykorzystać mąkę kukurydzianą, ryżową, jaglaną, gryczaną bądź z amarantusa.
Klasyczny przepis na gofry bez glutenu i laktozy
Składniki:
mąka ryżowa – 130 g,
mąka jaglana lub kukurydziana – 50 g,
skrobia ziemniaczana – 30 g,
bezglutenowy proszek do pieczenia lub soda oczyszczona – 1 płaska łyżeczka,
napój roślinny lub woda – 250 ml,
jajka – 2 szt.,
ewentualnie: 2 łyżeczki cukru i 2 łyżeczki cukru waniliowego (w wersji wytrawnej szczypta soli i pieprzu),
olej kokosowy – 40 g plus do posmarowania gofrownicy.
Sposób wykonania:
Olej kokosowy roztapiamy w małym garnku na małym ogniu i odstawiamy na bok.
Do miski wsypujemy mąki i skrobię, dodajemy proszek do pieczenia lub sodę, ewentualnie cukier lub sól oraz pieprz i mieszamy.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do suchych składników dodajemy napój roślinny lub wodę, roztopiony olej kokosowy i żółtka. Miksujemy do połączenia się składników. Na końcu delikatnie i powoli dodajemy ubitą pianę z białek.
Rozgrzaną gofrownicę smarujemy olejem kokosowym. Gofry smażymy kilka minut, do zarumienienia.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. Na słodko na przykład z owocami i cukrem pudrem, a w wersji wytrawnej z rukolą, sadzonym jajkiem i awokado.
rozcieńczone mleko kokosowe – 1/4 szklanki mleka kokosowego z kartonu i 1/2 szklanki wody,
jajka – 2 szt.,
cukier (może być kokosowy) – 2 łyżki,
proszek do pieczenia lub soda oczyszczona – 1 i 1/3 łyżeczki,
olej kokosowy – 40 g,
szczypta soli.
Do podania:
schłodzone mleko kokosowe – 1 puszka,
dowolny cukier – 1 łyżka,
esencja waniliowa – 1 łyżeczka,
syrop klonowy lub miód,
truskawki, borówki lub inne sezonowe owoce.
Sposób wykonania:
Olej kokosowy roztapiamy.
W misce mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia lub sodą i cukrem.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli.
Żółtka dodajemy do suchych składników i dolewamy rozcieńczone mleko kokosowe oraz roztopiony olej. Mieszamy dokładnie.
Dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Gofry smażymy w rozgrzanej i posmarowanej olejem gofrownicy. W międzyczasie możemy przygotować kokosową śmietanę.
Schłodzoną puszkę mleka kokosowego odwracamy do góry dnem i dopiero otwieramy. Na wierzchu pojawi się woda kokosową, którą musimy odlać (możemy wykorzystać ją do koktajli). Z puszki wyjmujemy stałą część mleczka kokosowego i przekładamy do miski.
Dodajemy jedną łyżkę cukru, wanilię i ubijamy mikserem jak śmietanę, aż będzie sztywna i puszysta.
Gotową śmietanę nakładamy na upieczone gofry. Posypujemy ulubionymi owocami i polewamy miodem lub syropem klonowym.
Storczyki to jedne z popularniejszych kwiatów domowych. Swoimi pięknymi kwiatami zachwycają wiele osób. Są chętnie uprawiane w domach głównie ze względu na różnorodność kwiatów i długi okres kwitnienia. Jednak jak je odpowiednio przesadzić?