Polecamy
Akcesoria i urządzenia, które pomogą poprawić smak wody
Inspiracje

Akcesoria i urządzenia, które pomogą poprawić smak wody

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Jeśli doświadczasz wody o złym smaku, bez względu na to, czy ma ona silny smak chloru, czy siarki, wiesz, jakie może być to uciążliwe dla Ciebie, Twojej rodziny i gości. Oprócz wpływu na aspekt picia, woda o złym smaku wpływa również na gotowanie, kąpiel i mycie zębów. Poniżej przedstawiliśmy kilka najczęściej spotykanych smaków, aby pozwolić Ci lepiej zrozumieć, co może powodować te odpychające smaki i co możesz zrobić, aby w końcu uzyskać wodę zdatną do użytku.

Przed wypiciem wody z kranu, zawsze warto mieć pod ręką dzbanek z filtrem do wody, by nie przyjmować toksycznych substancji. Profesjonalni producenci, tacy jak Dafi, zapewnią dobrej jakości produkty i akcesoria filtrujące.

Smak siarki

Przyczyna

Woda o smaku zgniłych jaj jest częstym problemem związanym ze smakiem i zapachem wody, o którym słyszymy. Jest to zwykle spowodowane obecnością siarkowodoru (H2S) w wodzie. H2S to bezbarwny gaz, który naturalnie występuje w wodzie i najczęściej pojawia się w studniach prywatnych.

Zapobieganie

Do zwalczania H2S zalecany nasz system filtracji wody w całym domu. Odfiltruje on ten podobny do siarki smak z wody w Twoim domu. Ponadto usuwa również żelazo (pomarańczowe plamy), mangan (czarne plamy) i wiele niebezpiecznych toksyn, które mogą znajdować się w wodzie, takie jak pestycydy, herbicydy i farmaceutyki. Jeśli chcesz tylko uzdatniać wodę pitną, system odwróconej osmozy usuwa wszystko z wody, a następnie dodaje do niej zdrowe minerały, aby uzyskać lepszy smak i równowagę pH.

Smak chloru

Przyczyna

Jeśli korzystasz z wody miejskiej (tzw. kranówka) prawdopodobnie doświadczyłeś wody o smaku podobnym do wybielacza. Może się to zmieniać w ciągu roku, zwłaszcza w porze deszczowej, ponieważ miasto czasami umieszcza w wodzie wyższe stężenia chloru i chloramin, aby zwalczać bakterie i inne zanieczyszczenia.

Zapobieganie

Ten podobny do wybielacza smak można eliminować za pomocą systemu filtracji wody w całym domu. Oprócz usuwania nieprzyjemnego smaku, odfiltrowuje on wiele z potencjalnych zanieczyszczeń, takich jak chlor, produkty uboczne dezynfekcji (DBP), lotne związki organiczne (LZO) i trihalometany (THM). Podobnie, jak w wyżej, jeśli chcesz tylko uzdatniać wodę pitną, system odwróconej osmozy usuwa wszystko z wody, a następnie dodaje minerały, aby uzyskać lepszy smak i równowagę pH.

Cierpki smak

Przyczyna

Gdy woda z kranu ma cierpki posmak, może to być spowodowane wysokim stężeniem materii organicznej zwanej garbnikami. Wskaźniki tanin to żółtawy kolor i ziemisty zapach. Taniny najczęściej występują w wodzie studziennej.

Zapobieganie

W przypadku wody ze studni zalecany jest wody w całym domu w celu usunięcia garbników. Oprócz usuwania garbników, taki system usuwa wyżej wspomniany H2S (zapach zgniłych jaj), żelazo (przebarwienia pomarańczowe), mangan (czarne plamy) i wiele niebezpiecznych toksyn, które mogą znajdować się w wodzie, takie jak pestycydy, herbicydy i farmaceutyki. Oprócz usuwania garbników, system ten odfiltrowuje inne zanieczyszczenia, takie jak chlor, DBP, VOC i THM. 

Metaliczny smak

Przyczyna 

Metaliczny smak jest zazwyczaj oznaką wysokiego stężenia żelaza lub niskiego pH. W przypadku żelaza najprawdopodobniej zobaczysz plamy żelaza/rdzy wokół odpływów. W przypadku kwaśnej wody wokół urządzeń można zobaczyć niebiesko-zielone plamy. Prosty test wody może pomóc Ci to zidentyfikować. Jeśli masz już zainstalowany system odwróconej osmozy do wody pitnej i odczuwasz metaliczny zapach lub smak, może to oznaczać, że twoja woda RO nie jest odpowiednio zbilansowana (niskie pH).

Zapobieganie

Zastosuj filtrację w całym domu. Jeśli Twoje RO wydaje się być jedynym źródłem metalicznego smaku, warto uzdatnić wodę, co poprawi pH.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Czy gotowanie na parze jest zdrowsze? Poradnik dla miłośników zdrowego stylu życia
Czy gotowanie na parze jest zdrowsze? Poradnik dla miłośników zdrowego stylu życia
Odkryj, jak gotowanie na parze wpływa na jakość spożywanych przez nas składników odżywczych. Czy metoda ta jest w rzeczywistości zdrowszym sposobem na gotowanie? Zdobywaj wskazówki i dania na co dzień.
Życie singla: Jak czerpać radość i spełnienie?
Życie singla: Jak czerpać radość i spełnienie?
Znajdź radość i spełnienie w każdym dniu, niezależnie od tego, czy jesteś singlem, czy w związku.
Jak zabezpieczyć rower przed kradzieżą?
Jak zabezpieczyć rower przed kradzieżą?
Szukasz sposobów, żeby ustrzec się przed kradzieżą roweru? Przetestuj nasze wskazówki.
Ostatnie wpisy