Troska o naszą planetę coraz bardziej wchodzi nam w krew. Coraz częściej spotykamy się również z minimalizmem, less wastem i zero wastem. Nadchodzi sezon ognisk, grilli i przyjęć w ogrodach oraz na działkach. Co użyć zamiast plastikowych sztućców i talerzy? Oto kilka pomysłów.
Oczywiście najlepiej byłoby zamiast plastikowych sztućców i talerzy użyć tych zwykłych, które mamy w kuchni, z metalu, szkła czy ceramiki. Niestety nie zawsze mamy taką możliwość, dlatego warto poszukać dla nich alternatyw, które są dostępne na rynku. Jedną z nich są naczynia i sztućce wykonane z otrąb pszennych. Te ekologiczne produkty nie dość, że nie zaśmiecają środowiska, to jeszcze tworzone są z odpadów. Kolejną alternatywą są kubki i talerzyki wykonane z papieru, które były wykorzystywane na długo przed plastikowymi odpowiednikami. Są estetyczne i kolorowe oraz znacznie bezpieczniejsze dla środowiska. Naszą ostatnią propozycją są sztućce jednorazowe wykonane z drewna. Po umyciu mogą być dalej wykorzystywane i ulegają szybkiej biodegradacji.