Jesteś fanem owoców morza i chcesz przygotować pyszne danie? W wielu sklepach znajdziesz mrożone krewetki, zarówno świeże, jak i wstępnie ugotowane. Możesz z nich przygotować wiele posiłków o głębokim aromacie i smaku. Zobacz, czy krewetki trzeba rozmrażać.
Najczęściej w sklepach znajdują się świeże krewetki mrożone. Choć na pozór wydaje się, że taka forma przechowywania jedzenia może wpłynąć na zmianę smaku, owoce morza naprawdę „lubią” taką formę! Krewetki mrożone po rozmrożeniu nadal świetnie smakują, a także zachowują wszystkie składniki odżywcze. Nie stają się też zbyt miękkie, dlatego zachowują swoją prawidłową konsystencję. Warto jednak szukać mrożone krewetki surowe, a nie wcześniej obgotowane. Z tymi drugimi trudniej jest zrobić udane danie, chociaż nie jest to niemożliwe!
Tak jak w przypadku ryb i mięsa, tak samo krewetki trzeba rozmrozić przed przygotowaniem. Nie ma tu jednak większych obaw, dzieje się to dość szybko. Przyspieszysz ten proces, kiedy umieścisz rozmrażające się krewetki w naczyniu z zimną wodą. Nie warto podwyższać temperatury czy wstawiać krewetek do mikrofali albo piekarnika – zdecydowanie lepiej wyłożyć je po prostu dzień wcześniej wieczorem.
Warto pamiętać o tym, że rozmrażające się krewetki najlepiej przyrządzić od razu, bo przechowane przez kilkanaście czy kilkadziesiąt godzin w lodówce, mogą później nie smakować dobrze.