Artykuł sponsorowany
Jeśli doświadczasz wody o złym smaku, bez względu na to, czy ma ona silny smak chloru, czy siarki, wiesz, jakie może być to uciążliwe dla Ciebie, Twojej rodziny i gości. Oprócz wpływu na aspekt picia, woda o złym smaku wpływa również na gotowanie, kąpiel i mycie zębów. Poniżej przedstawiliśmy kilka najczęściej spotykanych smaków, aby pozwolić Ci lepiej zrozumieć, co może powodować te odpychające smaki i co możesz zrobić, aby w końcu uzyskać wodę zdatną do użytku.
Przed wypiciem wody z kranu, zawsze warto mieć pod ręką dzbanek z filtrem do wody, by nie przyjmować toksycznych substancji. Profesjonalni producenci, tacy jak Dafi, zapewnią dobrej jakości produkty i akcesoria filtrujące.
Woda o smaku zgniłych jaj jest częstym problemem związanym ze smakiem i zapachem wody, o którym słyszymy. Jest to zwykle spowodowane obecnością siarkowodoru (H2S) w wodzie. H2S to bezbarwny gaz, który naturalnie występuje w wodzie i najczęściej pojawia się w studniach prywatnych.
Do zwalczania H2S zalecany nasz system filtracji wody w całym domu. Odfiltruje on ten podobny do siarki smak z wody w Twoim domu. Ponadto usuwa również żelazo (pomarańczowe plamy), mangan (czarne plamy) i wiele niebezpiecznych toksyn, które mogą znajdować się w wodzie, takie jak pestycydy, herbicydy i farmaceutyki. Jeśli chcesz tylko uzdatniać wodę pitną, system odwróconej osmozy usuwa wszystko z wody, a następnie dodaje do niej zdrowe minerały, aby uzyskać lepszy smak i równowagę pH.
Jeśli korzystasz z wody miejskiej (tzw. kranówka) prawdopodobnie doświadczyłeś wody o smaku podobnym do wybielacza. Może się to zmieniać w ciągu roku, zwłaszcza w porze deszczowej, ponieważ miasto czasami umieszcza w wodzie wyższe stężenia chloru i chloramin, aby zwalczać bakterie i inne zanieczyszczenia.
Ten podobny do wybielacza smak można eliminować za pomocą systemu filtracji wody w całym domu. Oprócz usuwania nieprzyjemnego smaku, odfiltrowuje on wiele z potencjalnych zanieczyszczeń, takich jak chlor, produkty uboczne dezynfekcji (DBP), lotne związki organiczne (LZO) i trihalometany (THM). Podobnie, jak w wyżej, jeśli chcesz tylko uzdatniać wodę pitną, system odwróconej osmozy usuwa wszystko z wody, a następnie dodaje minerały, aby uzyskać lepszy smak i równowagę pH.
Gdy woda z kranu ma cierpki posmak, może to być spowodowane wysokim stężeniem materii organicznej zwanej garbnikami. Wskaźniki tanin to żółtawy kolor i ziemisty zapach. Taniny najczęściej występują w wodzie studziennej.
W przypadku wody ze studni zalecany jest wody w całym domu w celu usunięcia garbników. Oprócz usuwania garbników, taki system usuwa wyżej wspomniany H2S (zapach zgniłych jaj), żelazo (przebarwienia pomarańczowe), mangan (czarne plamy) i wiele niebezpiecznych toksyn, które mogą znajdować się w wodzie, takie jak pestycydy, herbicydy i farmaceutyki. Oprócz usuwania garbników, system ten odfiltrowuje inne zanieczyszczenia, takie jak chlor, DBP, VOC i THM.
Metaliczny smak jest zazwyczaj oznaką wysokiego stężenia żelaza lub niskiego pH. W przypadku żelaza najprawdopodobniej zobaczysz plamy żelaza/rdzy wokół odpływów. W przypadku kwaśnej wody wokół urządzeń można zobaczyć niebiesko-zielone plamy. Prosty test wody może pomóc Ci to zidentyfikować. Jeśli masz już zainstalowany system odwróconej osmozy do wody pitnej i odczuwasz metaliczny zapach lub smak, może to oznaczać, że twoja woda RO nie jest odpowiednio zbilansowana (niskie pH).
Zastosuj filtrację w całym domu. Jeśli Twoje RO wydaje się być jedynym źródłem metalicznego smaku, warto uzdatnić wodę, co poprawi pH.