Warzywa i owoce powinny być podstawą diety każdego człowieka. Najlepsze są sezonowe warzywa i owoce. W jaki sposób należy je przechowywać, aby długo zachowywały swoją świeżość i właściwości odżywcze?
Świeże warzywa i owoce jako podstawa diety
Podstawą codziennej diety powinny być warzywa i owoce. Dostarczają do organizmu niezbędnych witamin i mikroelementów, takich jak:
- wit. C, A, E,
- wit. z grupy B,
- selen.
Warzywa i owoce są również świetnym źródłem błonnika pokarmowego, który jest niezbędny w prawidłowym procesie trawienia. Regularne jedzenie warzyw i owoców wspomaga utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej.
Zasady dotyczące zakupu warzyw i owoców
Kupując warzywa i owoce, warto zwrócić uwagę na:
- świeżość – im świeższe, tym lepiej,
- nie należy kupować uszkodzonych warzyw,
- nie warto kupować idealnych okazów, ponieważ dłużej można przechowywać warzywa, które zawierają resztki piasku lub ziemi,
- warzywa powinno się przechowywać bez naci.
Jak przygotować warzywa i owoce do prawidłowego przechowywania?
- Należy rozpakować warzywa i owoce i je posegregować. Nie wolno przechowywać warzyw w torbach foliowych, ponieważ szybko się psują.
- Należy je dokładnie umyć zimną wodą i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Nie należy myć warzyw:
- kapustnych,
- okopowych,
- owoców drobnopestkowych.
- Świeże umyte warzywa i owoce należy przechowywać w miejscu z ograniczonym dostępem powietrza, światła i ciepła.
- Nie wolno przechowywać warzyw w jednym pojemniku.
Mrożenie warzyw i owoców
Mrożone warzywa i owoce nie tracą żadnych wartości odżywczych. Większość warzyw należy przed zamrożeniem zblanszować. Do zamrożenia warto stosować specjalne woreczki foliowe lub pudełka silikonowe.
Jakie warzywa i owoce należy przechowywać w lodówce?
Niektóre warzywa i owoce muszą być przechowywane w lodówce. Należy je tam przechowywać w specjalnej szufladzie, w osobnych pojemnikach. W lodówce należy przechowywać takie warzywa i owoce jak:
- brokuł, kalafior, brukselka
- kapusta,
- marchew,
- rzodkiewka.
- por,
- koperek i pietruszka,
- owoce jagodowe,
- winogrona,
- brzoskwinie,
- gruszki,
- pomarańcze i grejpfruty.
Jakie warzywa i owoce należy przechowywać poza lodówką?
Warzywa i owoce, które nie lubią być przechowywane w lodówce, warto kupować w małych ilościach i przechowywać w koszykach, paterach lub stojakach. Do takich warzyw i owoców zalicza się:
- pomidory,
- ogórki,
- owoce egzotyczne,
- cebule,
- czosnek,
- jabłka,
- gruszki,
- śliwki,
- papryka.
Warzywa okopowe, takie jak: ziemniaki, marchew, buraki, seler i dynię należy przechowywać w chłodnym, zacienionym i przewiewnym miejscu. Świetnie do tego sprawdzi się drewniana skrzynka wyłożona papierem śniadaniowym. Warzywa dobrze jest przykryć workiem jutowym.
Cebula i czosnek powinny być przechowywane w pojemnikach z otworami (potrzebują stałego dostępu powietrza).
Akcesoria pomocne do przechowywania warzyw i owoców
- plastikowe pojemniki ułatwiające segregowanie warzyw w lodówce,
- pojemniki z odpowietrznikami,
- pojemniki do przechowywania ziół w lodówce,
- podkładki antybakteryjne do szuflady w lodówce,
- wiklinowe koszyki.