Organizując imprezę w domu, często zastanawiamy się jakie przystawki najlepiej przygotować. W naszym wpisie zebraliśmy 5 najlepszych przekąsek, które podbiją serce każdego gościa. Możesz je przygotować na imprezę urodzinową, wieczór filmowy czy spotkanie z przyjaciółmi.
Przekąski na domową imprezę
Każda z proponowanych przez nas przekąsek jest łatwa w przygotowaniu. Gwarantujemy, że smakiem, a także wyglądem zachwycą wszystkich gości.
Roladki szpinakowe
To proste i efektowne danie. Jest łatwe do przygotowania, wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej. Warto je wykonać dzień przed imprezą, a po przygotowaniu trzymać w lodówce. Dzięki temu mocniej stężeje.
Składniki:
- jedno opakowanie mrożonego szpinaku siekanego (450 g),
- 4 jajka,
- kanapkowy serek śmietankowy,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 łyżki chrzanu,
- łosoś wędzony w plastrach, może być kanapkowy (200 g),
- przyprawy do smaku (sól, pieprz).
Przygotowanie:
Masło rozpuścić na patelni, a następnie wyłożyć na nią zamrożony szpinak. Po odparowaniu nadmiaru wody ze szpinaku dodać rozgniecione 4 ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Wszystko ze sobą połączyć i smażyć do momentu, aż szpinak będzie całkiem suchy. Następnie odstawić na 15-20 minut do ostygnięcia. Po tym czasie szpinak wymieszać z czterema żółtkami.
W międzyczasie białka z jajek należy ubić na sztywną pianę, dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać.
Następnie przygotować blachę, wyłożyć na niej papier do pieczenia i rozsmarować masę szpinakową. Masa powinna mieć grubość ok. 1 cm. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i piec przez 15 minut.
Wyjąć masę szpinakową i odłożyć na godzinę do ostygnięcia. Po tym czasie możesz odkleić od niej papier do pieczenia.
Na upieczonym szpinaku rozsmarować serek śmietankowy, odrobinę chrzanu, a na koniec ułożyć plastry łososia. Następnie zwinąć ciasto w roladę, uważając, aby serek śmietankowy nie wydostał się na zewnątrz. Całość owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki.
Jajka faszerowane
To danie świetnie sprawdzi się podczas wszelkich imprez. Jest kolorowe i niezwykle łatwe do przygotowania.
Składniki:
- 6 jajek,
- żółty ser (100 g),
- 3 rzodkiewki,
- pęczek szczypiorku,
- żółta, zielona i czerwona papryka,
- majonez (2 łyżki),
- gęsty jogurt naturalny,
- przyprawy do smaku (sól i pieprz).
Przygotowanie:
Na początku należy przygotować składniki: ser zetrzeć na tarce o grubszych oczkach, a warzywa pokroić w drobną kostkę.
W międzyczasie jajka gotować przez 8-12 minut. Następnie je ostudzić, obrać i przeciąć na równe połówki. Za pomocą małej łyżeczki należy wyciągnąć żółtka i odłożyć do osobnego naczynia. Następnie żółtka rozdrobnić widelcem, dodać do nich majonez, łyżkę jogurtu, starty ser, rzodkiewki i połowę szczypiorku. Dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku.
Przygotowany farsz przekładamy do wydrążonych białek. Całość należy udekorować szczypiorkiem i papryką.
Roladki z tortilli z tuńczykiem
To niezwykle proste danie, które jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. To ono najszybciej znika ze stołu.
Składniki:
- 4 placki tortilli,
- połowa puszki kukurydzy,
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- pęczek szczypiorku,
- 3 kiszone ogórki,
- połowa małej papryczki chili,
- 3 łyżki tartego sera mozzarella,
- majonez (4 łyżki),
- musztarda (2 łyżeczki),
- przyprawy do smaku (sól i pieprz).
Przygotowanie:
Ogórki, szczypiorek i papryczkę chili kroimy w drobną kostkę.
Następnie odcedzamy tuńczyka i przekładamy do miski. Dodajemy do niego wszystkie warzywa razem z serem, majonezem i musztardą. Wszystko dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy przyprawami.
Powstałą pastą smarujemy tortille i zwijamy w roladę. Następnie całość kroimy na kawałki o grubości 3 cm. Gotowe!
Daktylowe trufle
Teraz coś dla fanów zdrowych słodkości. Kulki są niezwykle słodkie, jednak nie zawierają ani grama cukru. Są pożywne i dostarczają energii – idealne dla wszystkich łasuchów.
Składniki:
- szklanka daktyli,
- pół szklanki zmielonych płatków owsianych,
- ⅓ szklanki zmielonych orzechów,
- ⅓ szklanki wiórek kokosowych,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 2 łyżki kakao,
- coś do obtoczenia: wiórki kokosowe, zmielone orzechy lub zmielona kawa.
Przygotowanie:
Przez około 20-30 minut moczymy daktyle w gorącej wodzie. Muszą stać się miękkie. Następnie należy je rozdrobnić blenderem, tak aby powstała z nich gładka masa. Nadal blendując, do powstałej masy dodajemy wszystkie wymienione składniki. Czynność kontynuujemy przez 5 minut. Z tak powstałej masy formujemy kulki i obtaczamy w kawie lub kokosowych wiórkach. Następnie wstawiamy do lodówki na około godzinę, aby całość stężała.
Galaretki w skórkach pomarańczy
To hit każdej imprezy. Tymi przekąskami zachwyceni są szczególnie najmłodsi uczestnicy. Co więcej, bardzo łatwo je przygotować.
Składniki:
- kilka pomarańczy,
- galaretki w różnych kolorach.
Przygotowanie:
Pomarańcze należy sparzyć, przekroić na pół i wycisnąć z nich sok. Następnie łyżeczką usunąć pozostały miąższ, w taki sposób, aby nie uszkodzić skórek.
Galaretki należy rozpuścić w gorącej wodzie, używamy jej jednak mniej, niż jest to wskazane na opakowaniu. Na jedną galaretkę należy przeznaczyć ok. 400 ml wody. Całość trzeba przestudzić i zalać połówki pomarańczy.
Galaretki w skórkach pomarańczy wkładamy do lodówki, aby szybciej stężały. Przed podaniem poleca się je pokroić na ćwiartki.