Gotowanie

Szybkie śniadanie bez mięsa

Szybkie śniadanie bez mięsa
Fot. Foodie Factor / Pexels

Zastanawiasz się, jak przyrządzić proste i szybkie śniadanie bez mięsa? Oto 3 propozycje na smaczny, bezmięsny poranny posiłek, który przygotujesz w niecałe 15 minut!

Fot. Trang Doan / Pexels

1. Omlet z groszkiem

Czas przygotowania: 15 minut

Przepyszny wegetariański omlet z groszkiem to pożywne śniadanie na ciepło, które przygotujesz w zaledwie 15 minut.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • połowa puszki zielonego groszku,
  • łyżeczka serka topionego,
  • łyżeczka masła,
  • sól, pieprz ziołowy.

Dodatkowo: pomidorki koktajlowe, pieczywo

Przygotowanie:

  1. Groszek odcedź z zalewy i podgrzej z masłem w rondelku.
  2. Ubij jajka i dodaj do nich odrobinę soli i pieprzu ziołowego.
  3. Na patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojony drobno serek topiony i zaraz też dodaj jajka.
  4. Smaż omlet dopóki jajka lekko się nie zetną, po czym dodaj przygotowany wcześniej groszek. Smaż chwilę i następnie przekręć na drugą stronę, aby lekko dosmażyć omlet.
  5. Podawaj z pomidorkami koktajlowymi i ulubionym pieczywem.

>> Zobacz też: Jak przejść na dietę wegetariańską? Radzimy!

2. Tosty z mozzarellą i pomidorami

Czas przygotowania: 15 minut

Ten prosty posiłek z pewnością zadowoli podniebienie, a jego przygotowanie zajmie niecałe 15 minut.

Składniki:

  • 3 kromki chleba tostowego
  • ser mozzarella 
  • 1 pomidor
  • majonez 
  • ząbek czosnku 
  • Suszona lub świeża bazylia

Przygotowanie:

  1. Na kromkach chleba rozetrzyj czosnek, a następnie posmaruj je majonezem.
  2. Mozzarellę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, pomidory pokrój w plasterki.
  3. Kromki chleba obficie posyp mozzarellą, na niej rozłóż plastry pomidorów, a na koniec dodaj odrobinę bazylii.
  4. Tak przygotowane kromki zapiekaj w piekarniku w 180 stopniach przez około 5 minut.

3. Kanapki z pastą ziołowo-czosnkową

Czas przygotowania: 10 minut

Pyszną pastę kanapkową wykonasz w niecałe 10 minut. Najlepiej smakować będzie ze świeżym pełnoziarnistym pieczywem.

Składniki:

  • pełnoziarniste pieczywo, np. grahamki,
  • odrobina twarożku,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka majonezu,
  • odrobina natki pietruszki,
  • przyprawy: zioła prowansalskie, oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek.

Przygotowanie:

  1. Rozgnieć czosnek i wymieszaj z twarożkiem, drobno posiekaną natką pietruszki i mieszanką ziół.
  2. Pieczywo (jeżeli to bułeczki, przekrój je na pół) posmaruj masłem lub margaryną.
  3. Na pieczywo obficie nałóż przygotowaną pastę.

Smacznego!

>> Zobacz też: Jak wykorzystać warzywa na patelnię? Dwa sposoby!

Pasjonatka dobrych książek. Pracuje jako redaktorka i dziennikarka. Prywatnie z przyjemnością dba o domową przestrzeń, uprawia rośliny - od kolendry, po orchidee, a także próbuje grać na pianinie.
Aleksandra Tabak
Polecane artykuły
Gotowanie

Dziś Światowy Dzień Czekolady! Zdradzamy kulisy jej produkcji

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat produkcji czekolady? Sprawdź!
Czytaj więcej
Gotowanie

3 potrawy kuchni azjatyckiej, które możesz przygotować w domu

Masz ochotę na orientalne smaki bez wychodzenia z domu? Zobacz 3 przepisy na azjatyckie dania, które łatwo i szybko zrobisz w swojej kuchni.
Czytaj więcej
Gotowanie

Jak przechowywać babeczki?

Babeczki i muffinki to jedne z tych słodkich przekąsek, które mogą zachować świeżość na długo. Zobacz, jak właściwie je przechowywać.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *