To jedna z najlepszych opcji na obiad lub kolację, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Nie masz pomysłu, co ugotować, a chcesz, aby było zdrowo i sycąco? Postaw na leczo!
Leczo – sycące, zdrowe i pyszne!
Ten przepis pokochają wielbiciele prostych dań jednogarnkowych, które świetnie sprawdzają się jako obiad, a także kolacja. Szczególnie podczas chłodniejszych dni rozgrzewające leczo jest doskonałym rozwiązaniem, które polubi cała rodzina. Mieszanka warzyw i mięsa, a także wyrazisty smak sosu opartego na passacie pomidorowej to coś, obok czego trudno przejść obojętnie.
Leczo świetnie sprawdzi się zarówno na danie, które jemy w domu, jak i coś, co wygodnie jest wziąć do pracy – na przykład w słoiku. Taki posiłek zapewni nam zastrzyk energii na dłuższy czas. Zdrowe i pyszne danie, które robi się bardzo prosto – czego można chcieć więcej? Już dziś poznaj najlepszy przepis na rozgrzewające leczo z cukinią!
Składniki
- 300 gram kiełbasy,
- 3 papryki,
- 3 cukinie,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- 250 gram pieczarek,
- 800 g passaty pomidorowej,
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka słodka, papryka ostra.
Sposób przygotowania
- Zacznij od przygotowania warzyw – umycia ich i pokrojenia, wydrążenia gniazd nasiennych tam, gdzie jest to konieczne. Kiełbasę pokrój w kostkę.
- W szerokim, sporych rozmiarów garnku podgrzej olej. Dodaj cebulę oraz pieczarki.
- Gdy cebula się zeszkli, dodaj kiełbasę. Smaż przez kilka minut na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Następnie dodaj paprykę oraz cukinię.
- Jako ostatni wrzuć czosnek, następnie wlej do garnka passatę.
- Gdy wszystko się zagotuje, gotuj jeszcze przez 5–10 minut na średnim ogniu.
Leczo zazwyczaj spożywa się z pieczywem, niektórzy jedzą je także z ryżem. Możesz zjeść je od razu, ale także podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. W ten sposób zawsze będziesz mieć pod ręką zdrowy i sycący obiad.
Zdj. główne: Trac Vu/unsplash.com