Gotowanie

Rozgrzewające leczo – najlepszy przepis

Trac Vu/unsplash.com

To jedna z najlepszych opcji na obiad lub kolację, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Nie masz pomysłu, co ugotować, a chcesz, aby było zdrowo i sycąco? Postaw na leczo!

Leczo – sycące, zdrowe i pyszne!

Ten przepis pokochają wielbiciele prostych dań jednogarnkowych, które świetnie sprawdzają się jako obiad, a także kolacja. Szczególnie podczas chłodniejszych dni rozgrzewające leczo jest doskonałym rozwiązaniem, które polubi cała rodzina. Mieszanka warzyw i mięsa, a także wyrazisty smak sosu opartego na passacie pomidorowej to coś, obok czego trudno przejść obojętnie.

Leczo świetnie sprawdzi się zarówno na danie, które jemy w domu, jak i coś, co wygodnie jest wziąć do pracy – na przykład w słoiku. Taki posiłek zapewni nam zastrzyk energii na dłuższy czas. Zdrowe i pyszne danie, które robi się bardzo prosto – czego można chcieć więcej? Już dziś poznaj najlepszy przepis na rozgrzewające leczo z cukinią!

Składniki

  • 300 gram kiełbasy,
  • 3 papryki,
  • 3 cukinie,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 250 gram pieczarek,
  • 800 g passaty pomidorowej,
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka słodka, papryka ostra.

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od przygotowania warzyw – umycia ich i pokrojenia, wydrążenia gniazd nasiennych tam, gdzie jest to konieczne. Kiełbasę pokrój w kostkę.
  2. W szerokim, sporych rozmiarów garnku podgrzej olej. Dodaj cebulę oraz pieczarki.
  3. Gdy cebula się zeszkli, dodaj kiełbasę. Smaż przez kilka minut na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając.
  4. Następnie dodaj paprykę oraz cukinię. 
  5. Jako ostatni wrzuć czosnek, następnie wlej do garnka passatę.
  6. Gdy wszystko się zagotuje, gotuj jeszcze przez 5–10 minut na średnim ogniu.

Leczo zazwyczaj spożywa się z pieczywem, niektórzy jedzą je także z ryżem. Możesz zjeść je od razu, ale także podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. W ten sposób zawsze będziesz mieć pod ręką zdrowy i sycący obiad.

Zdj. główne: Trac Vu/unsplash.com

Polecane artykuły
Gotowanie

Jak zrobić gofry bez laktozy i glutenu?

Jak zrobić gofry bez laktozy i glutenu? Podrzucamy kilka przepisów na słodko i wytrawnie, z wykorzystaniem różnych mąk.
Czytaj więcej
Gotowanie

Jak nauczyć się gotować?

Chcesz nauczyć się gotować, ale nie wiesz, od czego zacząć? Zobacz, jakie pierwsze kroki podjąć w drodze do zostania kucharzem.
Czytaj więcej
Gotowanie

Jak przestać jeść słodycze?

Słodka pokusa jest znana wielu osobom. Jeżeli Ty też nie możesz powstrzymać się od jedzenia słodyczy, sprawdź, jak sobie pomóc.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *