Gotowanie

Przepis na drożdżówki jak u babci

Przepis na drożdżówki jak u babci
Designed by Freepik

Pyszne, tradycyjne wypieki kojarzą się z domem. Każdy powie, że najlepsze drożdżówki na świecie robiła akurat jego babcia. Puszyste, lekkie i słodkie drożdżówki to dla wielu smak dzieciństwa. Zwłaszcza teraz, kiedy zbliża się lato i sezon na wspaniałe letnie owoce, nachodzi nas ochota na wypieki. Poznaj nasz przepis na drożdżówki jak u babci. 

Ciasto na drożdżówki 

Do zarobienia ciasta na idealne drożdżówki będziesz potrzebować następujących składników: 

  • 500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550),
  • 250 ml letniego mleka,
  • 2  jajka,
  • 30 g masła rozpuszczonego i wystudzonego,
  • 40 g cukru,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • szczypta soli.

Zacznij od zrobienia rozczynu drożdżowego. Do dużej miski rozkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz szczyptę soli, całość zalej letnim mlekiem i wymieszaj. Miskę przykryj bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże mogły zacząć pracować. Do wyrośniętego rozczynu dodaj resztę składników (pomijając jeszcze masło) i wymieszaj pobieżnie całą masę. Gdy składniki wstępnie się połączą, stopniowo dolewaj rozpuszczone masło, aż tłusty płyn wchłonie się w ciasto, a masa stanie się jednolita. 

Wyrabiaj ciasto ręcznie na blacie podsypanym mąką, aż będzie gładkie i przestanie kleić się do dłoni. Wyrobione ciasto odłóż pod przykryciem w ciepłe miejsce na około pół godziny, by wyrosło. Po tym czasie należy je odpowietrzyć, czyli przez chwilę zagnieść na nowo, by popękały w nim duże pęcherze powietrza. Dzięki temu ciasto będzie lepiej trzymało swój kształt i będzie delikatniejsze. Po odpowietrzeniu wystaw masę na kolejne 30 minut. 

Po procesie wyrastania ciasto wyłóż na podsypany mąką blat, uformuj z niego wałek o grubości mniej więcej przedramienia i podziel go na 10 do 14 równych części, w zależności od tego, jak duże drożdżówki chcesz upiec. Z części uformuj kulki i po raz kolejny odstaw do wyrośnięcia pod ściereczką. Po 10 minutach wyłóż drożdżówki na blaszkę, wypełnij wybranym przez siebie nadzieniem i posyp kruszonką. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut. 

Nadzienie do drożdżówek

Każdy lubi w drożdżówce coś innego, najczęściej pojawiają się w nich sezonowe owoce, takie jak rabarbar, truskawki, jagody czy wiśnie. To najbardziej klasyczny wariant drożdżówek. 

Wskazówka: By bardzo soczyste owoce nie topiły się w cieście, obtocz je delikatnie w mące. 

Krem budyniowy

Do wykonania kremu budyniowego potrzebne będą Ci tylko saszetka budyniu, mleko i masło. Budyń ugotuj według instrukcji na opakowaniu, dodając jednak tylko ⅔ zalecanej ilości mleka, by był gęstszy. Do gorącej masy dodaj dwie łyżki masła i wymieszaj. Takim kremem możesz wypełnić drożdżówki, ale też na przykład eklerki. 

Masa serowa

Do masy serowej potrzebujesz wiaderko mielonego twarogu, dwa żółtka, cukier puder i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Do sera z wiaderka dodaj żółtka i utrzyj na jednolitą masę. Dosyp cukier według uznania i dodaj trochę skórki pomarańczowej. Taką masę koniecznie zapiekaj razem z drożdżówkami, z uwagi na to, że zawiera surowe jajka.

Przepis na najlepszą kruszonkę

Kruszonka to bardzo prosta sprawa, którą bardzo łatwo zepsuć. Kluczem do dobrej i chrupiącej kruszonki jest użycie zimnego masła. Masło, cukier i mąkę połącz ze sobą w równych proporcjach. Niektóre przepisy podają, aby dodać mniej cukru, ale to właśnie on sprawia, że kruszonka jest chrupiąca. Rozetrzyj składniki w dłoniach, by powstały grudki wielkości kamyków. Tak przygotowaną kruszonkę wysyp na nadzienie drożdżówek i zapiecz. 

Drożdżówki to idealny deser zarówno dla najmłodszych, jak i dla dorosłych. Lato to świetny czas, aby nacieszyć się wypiekami z sezonowymi owocami. Nie ma przyjemniejszego uczucia niż zjedzenie na tarasie śniadania składającego się z drożdżówki własnego wypieku i pysznej kawy. 

Nie tylko lubi pisać o ogrodzie i domu, ale także się nim zajmować. Często podejmuje się rozmaitych zmian we własnym mieszkaniu, łącząc różne style. Kiedy tylko może, wyjeżdża na Mazury, by cieszyć się bliskością przyrody.
Aleksandra Nowak
Polecane artykuły
Gotowanie

Dieta pudełkowa - przekonaj się o jej zaletach

Dowiedz się, co możesz zyskać, dzięki cateringowi dietetycznemu.
Czytaj więcej
Gotowanie

Jak urozmaicić posiłki?

Chcesz, żeby Twoje posiłki były różnorodne i pełnowartościowe? Sprawdź, jak urozmaicić swoją dietę.
Czytaj więcej
Gotowanie

Jak zrobić domowe chipsy?

Uwielbiasz chipsy, ale dieta nie pozwala Ci na jedzenie tych ze sklepu? Przekonaj się, jak stworzyć zdrowy zamiennik znanej przekąski!
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *