Nadciągają upalne dni, a wtedy nic nie pomoże nam schłodzić się lepiej i ugasić pragnienie niż zimna lemoniada! Dziś podpowiadamy Wam 4 sprawdzone przepisy na jej wykonanie w domu.
Lemoniada truskawkowa
Składniki:
- kilkanaście truskawek
- 3 łyżeczki miodu
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- kilka listków mięty
- woda mineralna ok. 1 l.
- kilka kostek lodu
Wykonanie:
Truskawki umyj, odszypułkuj, pokrój w ćwiartki i wrzuć razem z miętą do dzbanka. Sok z cytryny wyciśnij i dodaj do reszty składników. Całość zalej do pełna wodą. Wstaw do lodówki na ok. 1,5 godziny. Podawaj z lodem.
Lemoniada arbuzowa
Składniki:
- miąższ z arbuza bez pestek, ok. 350 g.
- woda mineralna
- sok wyciśnięty z 1 małej limonki
- 2 łyżki miodu lub cukru
- kilka listków mięty i melisy
Wykonanie:
Wrzuć wszystkie składniki do dzbanka i zalej wodą. Odstaw na 2 godziny do lodówki. Pij schłodzoną.
Lemoniada cytrynowa
Składniki:
- Sok z 2 i pół cytryny
- woda mineralna (ok. pół litra)
- 3 łyżki brązowego cukru
Wykonanie:
Zmieszaj wszystkie składniki w dzbanku. Podawaj z pokruszonym lodem.
Lemoniada cytrusowa
Składniki:
- 2 pomarańcze
- 2 cytryny
- limonka trzcinowego
- 4 łyżki cukru
- woda mineralna
- kilka listków mięty
Wykonanie:
Wyciśnij sok z cytryn, pomarańczy i limonki. Wlej go do dzbanka, dodaj cukier, dokładnie wymieszaj. Uzupełnij do pełna wodą. Na koniec wrzuć liście mięty. Podawaj dobrze schłodzoną lub z kruszonym lodem.