Gotowanie

Kurczak z warzywami – 5 prostych potraw

JK Sloan/unsplash.com

Kurczak z warzywami to popularne połączenie. Dania są pełne wartościowych składników odżywczych, a także łatwe do przyrządzenia. Nie brakuje ciekawych przepisów, które wydobywają smak i aromat mięsa oraz warzyw, zachowując przy tym dużą zawartość białka, minerały, witaminy oraz błonnik. Przedstawiamy 5 przepisów na kurczaka z warzywami, które na pewno Ci się spodobają!

Kombinacja kurczaka z warzywami może zostać umieszczona w naczyniu żaroodpornym, na patelni lub po prostu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak naprawdę, jeśli dysponujesz dobrej jakości mięsem i warzywami, nie potrzeba do tej mieszanki przypraw. Jednak warto nieco urozmaicić doznania i pozwolić kubkom smakowym poczuć więcej bodźców. Przedstawiane przez nas przepisy są nie tylko smaczne, ale także proste w przygotowaniu. Nadadzą się zarówno na standardowy obiad, jak i romantyczną kolację lub spotkanie ze znajomymi. 

Proste danie z kurczakiem i warzywami na patelnię

Przygotować należy: kurczaka (500 g), paprykę (1 szt.), cukinię (1 szt.), bakłażana (1 szt.), czosnek (3 ząbki), cebulę (1 szt.), pomidory krojone (400 g) i poszatkowaną marchew (300 g), a także natkę pietruszki lub szczypiorek (1 łyżkę stołową). Całość można uzupełnić ziemniaczkami (0,5 kg) lub ryżem (400 g).

Kurczaka należy oczyścić i pokroić w kostkę. Następnie to samo trzeba zrobić z cukinią, papryką i bakłażanem. Z kolei cebula powinna zostać poszatkowana w piórka. Na patelni należy rozgrzać olej i wrzucić na niego kurczaka i sól, pieprz oraz paprykę – smażyć przez 3 minuty. Potem należy dodać cebulę, a także rozgniecione ząbki czosnku – podgrzewać wszystko przez kolejne 3 minuty. Całość uzupełnić pozostałymi warzywami i gotować przez 20 minut. Żeby zatrzymać smak, można dodać 2–3 łyżki wody. Tak przyrządzone danie można podać z uprzednio ugotowanym ryżem lub ziemniaczkami. Gotowe danie można udekorować pociętą pietruszką lub szczypiorkiem.

Kurczak z warzywami na pizzy

Trzeba zacząć od wykonania ciasta. Należy przygotować mąkę typu 00, wodę, sól morską oraz drożdże naturalne – kolejno ok. 500 g, 340 ml, 15 g i 1 g. Całość wymieszać w misce – dodać mąki lub wody w zależności od faktury ciasta, tak aby nie było zbyt suche lub kleiste, i wyrabiać je, rozciągając masę i doprowadzając powietrze do środka przez około 20 minut. Następnie ciasto odstawić do wyrośnięcia na godzinę, a potem rozdzielić, jeśli będzie więcej porcji i pozostawić na co najmniej 4 godziny pod przykryciem do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto będzie rosło, można podsmażyć kurczaka wymieszanego z warzywami na patelni, do momentu aż całość się lekko skarmelizuje. Na uprzednio wyrobioną masę należy wylać ok. dwóch łyżek passaty pomidorowej, posypać szczyptą parmezanu, a następnie ułożyć mozzarellę i całość przykryć kurczakiem z warzywami. Całość piec w 250℃ w trybie góra–dół na najniższym stopniu piekarnika przez ok. 5–10 minut, kontrolując, czy pizza się nie przypieka.

Kurczak z warzywami na trzy sposoby

Kurczak z warzywami może być też przyrządzony na inne sposoby. Wystarczy do niego zagotować ryż, podsmażyć lekko tortillę, a potem środek wyłożyć sosem jogurtowo-ziołowym, serem feta i rukolą. Następnie umieścić w nim uprzednio podsmażonego kurczaka z warzywami.

Kurczak z warzywami może być też podawany z pieczonymi ziemniaczkami lub jako samodzielne danie. Wystarczą do niego łyżka oleju, przyprawy takie jak sól, pieprz, papryka i zioła. Całość można przyozdobić dowolnymi ziołami i posypać rozdrobnionym, ulubionym serem.

Zdj. główne: JK Sloan/unsplash.com

Polecane artykuły
Gotowanie

Jakie zupy warto przygotować na obiad?

Szukasz pomysłu na pyszne zupy idealne na obiad? Oto kilka propozycji do wykorzystania!
Czytaj więcej
Gotowanie

Co można przyrządzić na kuchennym grillu?

Sezon grillowy dobiegł już końca, ale nie oznacza to wcale, że nie możesz już cieszyć się smakiem ulubionych potraw z grilla. Przedstawiamy kilka pomysłów na proste i ciekawe potrawy, które możesz przygotować na domowym grillu elektrycznym.
Czytaj więcej
Gotowanie

Rozgrzewające leczo - najlepszy przepis

Najlepszy obiad na chłodne dni? Oczywiście, że leczo. Ta popularna na Węgrzech potrawa znakomicie sprawdza się zwłaszcza jesienią oraz zimą.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *