Gotowanie

Jakie zupy warto przygotować na obiad?

Ruth Georgiev/unsplash.com

Nie masz pomysłów, co ugotować na obiad? Przygotowanie zupy to świetna opcja. Dowiedz się, dlaczego warto je jeść i poznaj kilka sprawdzonych przepisów!

Zupy – dlaczego warto je jeść?

Kiedyś zupa była codziennością. Dziś nieco już od tego odchodzimy, a szkoda! To ogromne bogactwo witamin oraz minerałów i świetnie sprawdzają się w codziennej diecie. 

W zupach połączone są różne składniki: warzywa, mięso, kasze. Zupa sama w sobie nie jest kaloryczna, więc można ją jeść do woli nawet na diecie odchudzającej. Należy jedynie uważać na ilość dodatków: ziemniaków, makaronów itp. 

Ponadto zupy wspaniale rozgrzewają w chłodne dni, a obecne w nich warzywa takie jak czosnek czy cebula są ogromnym wsparciem w drodze do jak najlepszej odporności. Jeżeli na co dzień masz problem ze zmotywowaniem się do jedzenia warzyw, to właśnie w zupie możesz je przemycić. 

Oto kilka propozycji zup do przygotowania na obiad!

Rosół

Rosół to oczywiście klasyka niedzielnych obiadów i ulubiona zupa naprawdę wielu osób. Tę tradycyjną polską zupę uwielbiają nie tylko dorośli, ale także dzieci, co jest nie bez znaczenia – każda mama wie, jak trudno jest zaspokoić kulinarny gust kilkulatka. 

Do przygotowania rosołu potrzebujesz: jednego kurczaka lub części z niego takich jak udka, 2–3 marchewki, 2 pietruszki, jedną dużą cebulę, odrobinę pora i małą część korzenia selera, natkę pietruszki, 2–3 liście laurowe, ziele angielskie. Do tego sól, pieprz, natka pietruszki do posypania, makaron.

Przygotowanie:

Kurczaka opłucz, zalej zimną wodą, doprowadź do zagotowania. Umyj i przygotuj warzywa. Obierz cebulę, opal ją np. nad palnikiem gazowym lub na suchej patelni. Po zagotowaniu mięsa zbierz łyżką powstałą białą szumowinę. Do garnka włóż warzywa, a także liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Zmniejsz temperaturę palnika, gotuj przez około godzinę. Po upływie tego czasu dodaj do wywaru sól i natkę pietruszki, po czym gotuj dalej około 30–40 minut. Dopraw do smaku. Podawaj z makaronem, pokrojoną marchewką i posiekaną natką pietruszki.

Pomidorowa

Domowa pomidorówka to świetny pomysł na obiad.

Do przygotowania zupy potrzebujesz: 1 kg mięsa na rosół, 3 średnie marchewki, mały korzeń pietruszki, mały kawałek korzenia selera, jedną cebulę, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz. Do tego słoiczek koncentratu pomidorowego, kwaśna śmietana 18%. 

Przygotowanie:

W garnku umieść: mięso, obrane marchewki, korzeń pietruszki, korzeń selera, cebulę. Do tego ziele angielskie, liście laurowe, odrobinę soli i pieprzu. Zagotuj zupę. Zmniejsz moc palnika na minimalną i gotuj przez 90 minut. Po upływie tego czasu usuń szumowiny, wyłów mięso, przyprawy oraz warzywa. Do bulionu dodaj mały słoik koncentratu pomidorowego, a do tego 4 łyżki śmietany. Pomidorówkę podawaj z makaronem lub ryżem, wedle uznania.

Zupa z cukinii

Czas na propozycję, która być może nie gościła na stole w Twoim rodzinnym domu, ale jest pyszna, sycąca i warto ją wypróbować. Mowa o zupie krem z cukinii.

Do przygotowania zupy potrzebne będą: 600 g cukinii, oliwa, masło, 1 cebula, ząbek czosnku, 800 ml bulionu drobiowego, śmietanka 30%. 

Przygotowanie:

W garnku roztop 2 łyżki masła z łyżką oliwy. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklij ją. Dodaj czosnek i przez chwilę podsmaż wszystko razem. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, mieszając smaż przez około 3 minuty. Zalej bulionem i gotuj pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez około 20 minut, pod koniec dodaj śmietankę. Podawaj z grzankami.

Zdj. główne: Ruth Georgiev/unsplash.com

Polecane artykuły
Gotowanie

Co można przyrządzić na kuchennym grillu?

Sezon grillowy dobiegł już końca, ale nie oznacza to wcale, że nie możesz już cieszyć się smakiem ulubionych potraw z grilla. Przedstawiamy kilka pomysłów na proste i ciekawe potrawy, które możesz przygotować na domowym grillu elektrycznym.
Czytaj więcej
Gotowanie

Rozgrzewające leczo - najlepszy przepis

Najlepszy obiad na chłodne dni? Oczywiście, że leczo. Ta popularna na Węgrzech potrawa znakomicie sprawdza się zwłaszcza jesienią oraz zimą.
Czytaj więcej
Gotowanie

Jak zrobić gofry bez laktozy i glutenu?

Jak zrobić gofry bez laktozy i glutenu? Podrzucamy kilka przepisów na słodko i wytrawnie, z wykorzystaniem różnych mąk.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *