Gotowanie

Jakie zupy warto przygotować na obiad?

Ruth Georgiev/unsplash.com

Nie masz pomysłów, co ugotować na obiad? Przygotowanie zupy to świetna opcja. Dowiedz się, dlaczego warto je jeść i poznaj kilka sprawdzonych przepisów!

Zupy – dlaczego warto je jeść?

Kiedyś zupa była codziennością. Dziś nieco już od tego odchodzimy, a szkoda! To ogromne bogactwo witamin oraz minerałów i świetnie sprawdzają się w codziennej diecie. 

W zupach połączone są różne składniki: warzywa, mięso, kasze. Zupa sama w sobie nie jest kaloryczna, więc można ją jeść do woli nawet na diecie odchudzającej. Należy jedynie uważać na ilość dodatków: ziemniaków, makaronów itp. 

Ponadto zupy wspaniale rozgrzewają w chłodne dni, a obecne w nich warzywa takie jak czosnek czy cebula są ogromnym wsparciem w drodze do jak najlepszej odporności. Jeżeli na co dzień masz problem ze zmotywowaniem się do jedzenia warzyw, to właśnie w zupie możesz je przemycić. 

Oto kilka propozycji zup do przygotowania na obiad!

Rosół

Rosół to oczywiście klasyka niedzielnych obiadów i ulubiona zupa naprawdę wielu osób. Tę tradycyjną polską zupę uwielbiają nie tylko dorośli, ale także dzieci, co jest nie bez znaczenia – każda mama wie, jak trudno jest zaspokoić kulinarny gust kilkulatka. 

Do przygotowania rosołu potrzebujesz: jednego kurczaka lub części z niego takich jak udka, 2–3 marchewki, 2 pietruszki, jedną dużą cebulę, odrobinę pora i małą część korzenia selera, natkę pietruszki, 2–3 liście laurowe, ziele angielskie. Do tego sól, pieprz, natka pietruszki do posypania, makaron.

Przygotowanie:

Kurczaka opłucz, zalej zimną wodą, doprowadź do zagotowania. Umyj i przygotuj warzywa. Obierz cebulę, opal ją np. nad palnikiem gazowym lub na suchej patelni. Po zagotowaniu mięsa zbierz łyżką powstałą białą szumowinę. Do garnka włóż warzywa, a także liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Zmniejsz temperaturę palnika, gotuj przez około godzinę. Po upływie tego czasu dodaj do wywaru sól i natkę pietruszki, po czym gotuj dalej około 30–40 minut. Dopraw do smaku. Podawaj z makaronem, pokrojoną marchewką i posiekaną natką pietruszki.

Pomidorowa

Domowa pomidorówka to świetny pomysł na obiad.

Do przygotowania zupy potrzebujesz: 1 kg mięsa na rosół, 3 średnie marchewki, mały korzeń pietruszki, mały kawałek korzenia selera, jedną cebulę, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz. Do tego słoiczek koncentratu pomidorowego, kwaśna śmietana 18%. 

Przygotowanie:

W garnku umieść: mięso, obrane marchewki, korzeń pietruszki, korzeń selera, cebulę. Do tego ziele angielskie, liście laurowe, odrobinę soli i pieprzu. Zagotuj zupę. Zmniejsz moc palnika na minimalną i gotuj przez 90 minut. Po upływie tego czasu usuń szumowiny, wyłów mięso, przyprawy oraz warzywa. Do bulionu dodaj mały słoik koncentratu pomidorowego, a do tego 4 łyżki śmietany. Pomidorówkę podawaj z makaronem lub ryżem, wedle uznania.

Zupa z cukinii

Czas na propozycję, która być może nie gościła na stole w Twoim rodzinnym domu, ale jest pyszna, sycąca i warto ją wypróbować. Mowa o zupie krem z cukinii.

Do przygotowania zupy potrzebne będą: 600 g cukinii, oliwa, masło, 1 cebula, ząbek czosnku, 800 ml bulionu drobiowego, śmietanka 30%. 

Przygotowanie:

W garnku roztop 2 łyżki masła z łyżką oliwy. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklij ją. Dodaj czosnek i przez chwilę podsmaż wszystko razem. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, mieszając smaż przez około 3 minuty. Zalej bulionem i gotuj pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez około 20 minut, pod koniec dodaj śmietankę. Podawaj z grzankami.

Zdj. główne: Ruth Georgiev/unsplash.com

Od marketingu internetowego do pięknych wnętrz i malowniczych ogrodów - jej zainteresowania są bardzo szerokie. Ponad wszystko ceni sobie relaks z dobrą książką i czas z rodziną.
Monika Zysk
Polecane artykuły
Gotowanie

Kurczak z warzywami – 5 prostych potraw

Sprawdź, jak przyrządzić kurczaka z warzywami w ciekawy sposób. Smaczne pomysły na popularne danie!
Czytaj więcej
Gotowanie

Co można przyrządzić na kuchennym grillu?

Sezon grillowy dobiegł już końca, ale nie oznacza to wcale, że nie możesz już cieszyć się smakiem ulubionych potraw z grilla. Przedstawiamy kilka pomysłów na proste i ciekawe potrawy, które możesz przygotować na domowym grillu elektrycznym.
Czytaj więcej
Gotowanie

Rozgrzewające leczo - najlepszy przepis

Najlepszy obiad na chłodne dni? Oczywiście, że leczo. Ta popularna na Węgrzech potrawa znakomicie sprawdza się zwłaszcza jesienią oraz zimą.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *