Gotowanie

Jak zrobić smoothie bez blendera?

Jak zrobić smoothie bez blendera?
Designed by Freepik

Owocowy koktajl to ulubiony przysmak przede wszystkim osób dbających o zdrowie i dobrą linię. Jeżeli najdzie nas ochota na coś słodkiego, przepyszne smoothie może zastąpić ciastko, czy inną mniej zdrową przekąskę. Pomoże nam także przyjemnie się schłodzić w upalny dzień. 

Orzeźwiające smoothie możesz przygotować w domu z samodzielnie wybranych i sprawdzonych składników. Czy da się je wykonać bez blendera? Mamy na to sposób!

Wybierz dojrzałe i miękkie owoce

Aby zrobić smoothie bez blendera, poszukaj mocno dojrzałych owoców. Nie będziesz w stanie odpowiednio rozdrobnić owoców twardych bez pomocy blendera, dlatego wybierz te miękkie, które łatwiej będzie rozetrzeć na jednolitą masę. Najlepiej więc, jeśli będą to owoce takie jak: kiwi, truskawki, jagody, maliny, banany, mocno dojrzałe gruszki, dojrzałe mango, nektarynki czy brzoskwinie.

Miks z warzywami

Do swojego smoothie możesz również dodać warzywa – niektóre owocowo-warzywne połączenia smakują wyśmienicie! Ponownie, z racji tego, że nie używamy blendera, sięgnijmy po miękkie i dojrzałe warzywa. Jeżeli mamy do dyspozycji tarkę do przecierów lub musów, znakomicie sprawdzi się teraz przy ścieraniu warzyw na koktajl. W ten sposób możemy np. zetrzeć marchewkę, której smak wspaniale łączy się z wieloma owocami.

Baza koktajlu

Aby smoothie miało odpowiednią gęstość, robimy je na bazie jogurtu, mleka, bądź skruszonego lodu. W przypadku, kiedy nie używamy blendera, najłatwiej wybrać jogurt lub mleko jako podstawę naszego koktajlu. Po zmiażdżeniu owoców (i warzyw) z łatwością połączymy je z taką bazą. Możesz również zamienić te produkty na napój sojowy lub mleko kokosowe. Jeżeli jednak zdecydowanie wolimy wersję koktajlu z lodem, możemy także i bez specjalnie przeznaczonego do tego sprzętu, skruszyć lód w domowych warunkach.

Jak skruszyć lód bez blendera i kruszarki

Kostki lodu możemy włożyć do mocnej plastikowej torebki i uderzać nią o twardą powierzchnię (na tyle mocną, aby nie została tą czynnością uszkodzona). Możemy również umieścić kostki lodu w foliowym woreczku, położyć na desce do krojenia i rozgnieść je tłuczkiem do mięsa bądź wałkiem.

Rozdrabniamy składniki

Owoce (i warzywa) należy dokładnie umyć i obrać ze skórki oraz usunąć pestki. Składniki umieszczamy w mocnym, stabilnym naczyniu, np. w metalowej misce. Do zmiażdżenia owoców i warzyw możemy użyć widelca lub praski do ziemniaków. Jeżeli posiadamy wspomnianą wyżej tarkę do przecierów i musów, idealnie sprawdzi się w przypadku warzyw i twardszych owoców. Z jej pomocą do naszego koktajlu możemy także dodać jabłka. Wszystkie składniki rozgniatamy i staramy się połączyć w gładką jednolitą masę.

Łączymy z bazą i doprawiamy

Po zmiażdżeniu owoców i warzyw czas połączyć je z bazą koktajlu. Do naszej masy dodajemy jogurt, mleko bądź napój sojowy i mieszamy łyżką lub trzepaczką do połączenia składników. Jeżeli robimy koktajl z lodem, wszystkie składniki najlepiej umieścić w shakerze lub innym naczyniu, które możemy szczelnie zamknąć, a następnie wstrząsamy całością odpowiednio mocno, aby połączyć składniki z lodem. Smoothie możemy także doprawić, np. cynamonem, kurkumą lub kardamonem. Jeżeli chcemy trochę dosłodzić nasz koktajl, idealny będzie płynny miód lub syrop klonowy.

Podanie

Owocowe koktajle najładniej prezentują się w wysokich szklankach bądź specjalnych kieliszkach. Ogromną furorę robią też słoiki z uchem i kolorową przykrywką ze słomką, w których możemy podać także i smoothie. Przed podaniem dobrze jest ponownie schłodzić gotowy koktajl w lodówce.

Pasjonatka dobrych książek. Pracuje jako redaktorka i dziennikarka. Prywatnie z przyjemnością dba o domową przestrzeń, uprawia rośliny - od kolendry, po orchidee, a także próbuje grać na pianinie.
Aleksandra Tabak
Polecane artykuły
Gotowanie

Przepis na frappe prosto z Włoch

Marzysz o łyku pysznej, słodkiej kawy mrożonej, która doda Ci siły, pobudzi, zmotywuje do działania, a przede wszystkim ochłodzi w gorący dzień? Sprawdź nasze szybkie przepisy na mrożoną kawę w stylu frappe i rozkoszuj się nią w swoim domu!
Czytaj więcej
Gotowanie

Makaron na słodko - z czym go przygotować?

Ciekawe przepisy na przygotowanie makaronu na słodko.
Czytaj więcej
Gotowanie

Jak ugotować kukurydzę?

Kukurydza jest naprawdę smaczna. Trzeba jednak wiedzieć, jak ją prawidłowo przyrządzić. Sprawdzamy więc, jaki jest najlepszy sposób na ugotowanie kolby kukurydzy.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *