Gotowanie

Jak zrobić omlet? Przepis i pomysły

Jak zrobić omlet? Przepis i pomysły
Designed by Freepik

Omlet jest potrawą dobrze znaną na całym świecie. Zyskał popularność dzięki Francuzom, którzy dokładnie dopracowali jego proces przyrządzania. Idealnie sprawdzi się na śniadanie jak też kolację. 

W najbardziej klasycznej wersji omlet przygotowuje się z roztrzepanych jajek połączonych z mlekiem, przyprawionych solą i pieprzem. Jego walory smakowe można dodatkowo podkreślić, smażąc go na maśle. Tak przygotowany omlet podaje się w tradycyjny sposób. Często przed podaniem posypuje się go dodatkowo startym serem.

Istnieje wiele modernizacji podstawowego przepisu, w związku z tym są różne formy serwowania tej znakomitej potrawy. Można przyrządzić omlet w wersji wykwintnej z dodatkiem warzyw, np. brokułów, szparagów. Omlet jest też przyrządzany w zależności od kuchni świata, po hiszpańsku, chińsku lub meksykańsku. Istnieją jeszcze słodkie wersje omleta, z owocami, czekoladą i bitą śmietaną.

Jak przyrządzić tradycyjny omlet?

Jeśli chcesz przyrządzić klasyczny omlet, potrzebujesz tylko czterech składników:

  • 2 jajka,
  • 1 łyżka mleka lub wody,
  • 1 łyżka masła,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku.

Przygotowanie:

  1. Jajka wbij do miseczki, rozmieszaj widelcem, dodaj mleko, a jeśli nie masz, możesz zastąpić je wodą, na koniec dopraw szczyptą soli i pieprzu.
  2. Suchą patelnię postaw na najmniejszym ogniu i rozgrzej na niej masło, gdy się roztopi, wlej masę jajeczną. 
  3. Smaż omleta bez przykrycia, zwiększając stopniowo płomień, ale tak, by go nie przypalić. 
  4. W momencie, gdy brzegi omleta się zetną, przerzuć go delikatnie na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę. 

Tak przygotowany omlet możesz podawać sam lub w wersji z ulubionymi dodatkami.  

Jakie dodatki pasują do omleta?

Omleta można przyrządzić według własnych upodobań. W zależności od pory dnia, czy ma być to lekki posiłek na kolację, czy jednak bardziej pożywny posiłek na śniadanie lub lunch.

Omlet na słodko

Omlet można przyrządzić w wersji na słodko; z bananami i czekoladą, z jabłkiem i cynamonem, z dżemem, z budyniem i truskawkami, z owocami i bitą śmietaną, z cukrem pudrem lub polany syropem klonowym. 

Omlet na śniadanie i lunch

Omlety w menu najczęściej można spotkać przy śniadaniach. Najpopularniejszymi omletami są te podawane z szynką, serem i warzywami. Ponadto wyróżniamy omlety ze szpinakiem, z pomidorami i mozzarellą, z szynką i cebulką, z pieczarkami i serem. 

Omlet podany w wersji ekskluzywnej

Dla bardziej wymagających klientów i gości można przygotować omlety z krewetkami, z krabami, ze szparagami i smardzami. 

Omlet przygotowywany ze względu na kuchnię świata 

Jak wiadomo, każdy kraj ma swój obyczaj, ta teoria sprawdza się również podczas przygotowania omletów. Wyróżniamy danie po hiszpańsku z dodatkami ziemniaków, po chińsku z groszkiem cukrowym i kiełkami, po meksykańsku z kukurydzą, pomidorami i salsą, oraz po grecku z pomidorami i serem fetą. 

Wszystkie propozycje omletów są pyszne i zasługują na spróbowanie. Każdy może sobie przyrządzić omleta według własnych kubków smakowych. 

Jak przyrządzić omlet biszkoptowy?

W kuchni powstały różne modernizacje podstawowego przepisu na omlet. Oprócz tradycyjnego sposobu przyrządzania wiele osób stawia na bardziej puszyste wersje, tzw. omlet biszkoptowy. Jego przygotowanie wymaga więcej czasu niż podstawowa wersja i jest zdecydowanie mniej jajeczny. Do jego przygotowania oprócz znanych już składników potrzebna będzie jeszcze mąka. Chcąc go przygotować, oddziel białka od żółtek i ubij je na puszystą i sztywną pianę. Następnie do uzyskanej piany dodawaj stopniowo żółtka, cały czas mieszając. Do masy kolejno wlej mleko i dodaj mąkę. Wszystkie składniki delikatnie, ale dokładnie ze sobą wymieszaj, aby się połączyły. Na rozgrzaną wcześniej patelnię wlej tak przygotowaną masę i smaż na małym ogniu z jednej i drugiej strony na złoty kolor. 

Omlet austriacki – Kaischermarrn

Będąc w Austrii w kawiarni można spotkać się ze słynnym omletem Kaischermarrn. Nie jest to nic innego jak przygotowany wcześniej omlet biszkoptowy, który widelcem rwiemy na mniejsze kawałki i ponownie obsmażamy na patelni na maśle. Tak przygotowany omlet najlepiej zaserwować z cukrem pudrem wraz z dodatkiem powideł śliwkowych. W Austrii często jest podawany z rodzynkami. 

Jako copywriterka zajmuje się tworzeniem unikalnych treści zgodnie z zasadami SEO od 2017 roku. Ukończyła kulturoznawstwo na Uniwersytecie Warszawskim. Obecnie studentka psychologii. Prowadzi firmę OpiszSię, dostarczającą content dla sklepów internetowych. W aranżacjach wnętrz ceni sobie minimalizm i funkcjonalne rozwiązania.
Wiktoria Florek
Polecane artykuły
Gotowanie

Jakie zupy warto przygotować na obiad?

Szukasz pomysłu na pyszne zupy idealne na obiad? Oto kilka propozycji do wykorzystania!
Czytaj więcej
Gotowanie

Co można przyrządzić na kuchennym grillu?

Sezon grillowy dobiegł już końca, ale nie oznacza to wcale, że nie możesz już cieszyć się smakiem ulubionych potraw z grilla. Przedstawiamy kilka pomysłów na proste i ciekawe potrawy, które możesz przygotować na domowym grillu elektrycznym.
Czytaj więcej
Gotowanie

Rozgrzewające leczo - najlepszy przepis

Najlepszy obiad na chłodne dni? Oczywiście, że leczo. Ta popularna na Węgrzech potrawa znakomicie sprawdza się zwłaszcza jesienią oraz zimą.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *