Kawa po irlandzku to przysmak, który jak głosi historia, powstał przez przypadek, kiedy to samolot lecący z Irlandii do Kanady musiał zawrócić z powodu złych warunków atmosferycznych, a pasażerowie zmuszeni zostali do spędzenia nocy na lotnisku. Właśnie wtedy został im podany napój przygotowany kawowy z odrobiną whisky, brązowym cukrem i udekorowany bitą śmietaną. Od tego czasu kawa po irlandzku zaczęła podbijać świat. Dziś powiemy Wam, jak przygotować ją samodzielnie we własnym domu.
Szybko i rozgrzewająco
Jak życie pokazało, potrzeba jest matką wynalazków. Kawa po irlandzku doskonale rozgrzewa, dlatego świetnie sprawdzi się na chłodniejsze dni. Jak ją przygotować?
Składniki:
- 150 ml mocnej kawy, np. parzonej w kawiarce bądź z ekspresu;
- 50 ml najlepiej irlandzkiej whisky;
- łyżeczka bądź dwie brązowego cukru;
- śmietana kremówka.
Wykonanie:
Szklankę lub inne naczynie ociepl, nalewając do niego gorącej wody. Do ciepłej szklanki wlej whisky i rozpuść w niej cukier. Dodaj świeżo zaparzoną, mocną kawę i dokładnie wymiesza. Całość udekoruj wedle uznania ubitą śmietaną, jeśli chcesz, możesz posypać ją do dekoracji kakaem bądź startą czekoladą.