W tradycyjnym przepisie na gofry znajdziemy mleko i mąkę pszenną, jednak niektórzy są uczuleni na oba produkty. Nie oznacza to, że muszą zrezygnować z gofrów, wręcz przeciwnie – wystarczy, że trochę zmodyfikują podstawowy przepis. Podpowiadamy, jak to zrobić.
Gofry mogą kojarzyć się przede wszystkim z wakacjami. Przywołują wspomnienie letnich dni spędzanych nad morzem, ale sprawdzą się jako wytrawne danie lub deser przez cały rok. W zależności od dodatków możemy jeść je na słodko lub słono. Osoby uczulone na laktozę powinny zamienić mleko krowie na napoje roślinne. Do wyboru mamy napój owsiany, ryżowy, migdałowy czy kokosowy. Z kolei bezglutenowcy muszą zrezygnować z mąki pszennej. Mogą wykorzystać mąkę kukurydzianą, ryżową, jaglaną, gryczaną bądź z amarantusa.
Klasyczny przepis na gofry bez glutenu i laktozy
Składniki:
- mąka ryżowa – 130 g,
- mąka jaglana lub kukurydziana – 50 g,
- skrobia ziemniaczana – 30 g,
- bezglutenowy proszek do pieczenia lub soda oczyszczona – 1 płaska łyżeczka,
- napój roślinny lub woda – 250 ml,
- jajka – 2 szt.,
- ewentualnie: 2 łyżeczki cukru i 2 łyżeczki cukru waniliowego (w wersji wytrawnej szczypta soli i pieprzu),
- olej kokosowy – 40 g plus do posmarowania gofrownicy.
Sposób wykonania:
- Olej kokosowy roztapiamy w małym garnku na małym ogniu i odstawiamy na bok.
- Do miski wsypujemy mąki i skrobię, dodajemy proszek do pieczenia lub sodę, ewentualnie cukier lub sól oraz pieprz i mieszamy.
- Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Do suchych składników dodajemy napój roślinny lub wodę, roztopiony olej kokosowy i żółtka. Miksujemy do połączenia się składników. Na końcu delikatnie i powoli dodajemy ubitą pianę z białek.
- Rozgrzaną gofrownicę smarujemy olejem kokosowym. Gofry smażymy kilka minut, do zarumienienia.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami. Na słodko na przykład z owocami i cukrem pudrem, a w wersji wytrawnej z rukolą, sadzonym jajkiem i awokado.
Kokosowe gofry
Składniki:
- mąka ryżowa – 130 g,
- mąka kukurydziana – 50 g,
- mąka ziemniaczana – 30 g,
- rozcieńczone mleko kokosowe – 1/4 szklanki mleka kokosowego z kartonu i 1/2 szklanki wody,
- jajka – 2 szt.,
- cukier (może być kokosowy) – 2 łyżki,
- proszek do pieczenia lub soda oczyszczona – 1 i 1/3 łyżeczki,
- olej kokosowy – 40 g,
- szczypta soli.
Do podania:
- schłodzone mleko kokosowe – 1 puszka,
- dowolny cukier – 1 łyżka,
- esencja waniliowa – 1 łyżeczka,
- syrop klonowy lub miód,
- truskawki, borówki lub inne sezonowe owoce.
Sposób wykonania:
- Olej kokosowy roztapiamy.
- W misce mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia lub sodą i cukrem.
- Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli.
- Żółtka dodajemy do suchych składników i dolewamy rozcieńczone mleko kokosowe oraz roztopiony olej. Mieszamy dokładnie.
- Dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
- Gofry smażymy w rozgrzanej i posmarowanej olejem gofrownicy. W międzyczasie możemy przygotować kokosową śmietanę.
- Schłodzoną puszkę mleka kokosowego odwracamy do góry dnem i dopiero otwieramy. Na wierzchu pojawi się woda kokosową, którą musimy odlać (możemy wykorzystać ją do koktajli). Z puszki wyjmujemy stałą część mleczka kokosowego i przekładamy do miski.
- Dodajemy jedną łyżkę cukru, wanilię i ubijamy mikserem jak śmietanę, aż będzie sztywna i puszysta.
- Gotową śmietanę nakładamy na upieczone gofry. Posypujemy ulubionymi owocami i polewamy miodem lub syropem klonowym.
zdj. główne: JillWellington/pixabay.com