Gotowanie

Jak ugotować warzywa na parze?

warzywa na parze
Photo by ImagesBG from Pixabay.com

Wszystkie warzywa są zdrowe i bogate w witaminy i mikroelementy. Czasem jednak obróbka termiczna może zmniejszyć ich ilość, dlatego warto wybrać sposób ich przyrządzania, który pomoże nam jak najlepiej spożytkować ich potencjał.  W tym celu doskonale sprawdza się gotowanie na parze!

Dlaczego warto gotować warzywa na parze?

Przygotowując warzywa w tradycyjny sposób, gotując je w wodzie, niestety tracimy ok 40% składników odżywczych w nich zawartych. W taki sposób wygotowuje się większość witaminy C, A i E oraz tych z grupy B. Przygotowywanie warzyw na parze pomaga zachować większość witamin i mikroelementów, a także wydobywa znacznie lepszy smak potraw i sprawia, że lepiej się trawią.

Jakie warzywa nadają się do gotowania na parze?

Tego typu obróbce wspaniale poddają się: 

  • kalafior, 
  • papryka,
  • brokuły, 
  • groszek,
  • cukinia,
  • fasolka szparagowa,
  • ziemniaki,
  • brukselka, 
  • papryka,
  • marchew (choć ta potrzebuje zwykle więcej czasu).  

Jak gotować warzywa na parze?

W tym celu możesz użyć zwykłego garnka do gotowania z odpowiednią siatką, zwykłą ściereczką lub tetrową pieluszką. Doskonale sprawdzi się również parowar, czyli specjalne urządzenie elektryczne służące do gotowania na parze, przeważnie składające się z kilku pięter, na których możemy umieścić mięso oraz warzywa. Warzywa na parze ugotujesz również w szybkowarze.

Z wykształcenia polonistka. Z zawodu dziennikarka i copywriterka. Miłośniczka dobrej literatury i gier planszowych. Swój dom uważa za centrum wszechświata, choć nie ma problemu z opuszczaniem go, by poznać nowe miejsca i ludzi.
Marta Kozłowska
Polecane artykuły
Gotowanie

Rozgrzewające leczo - najlepszy przepis

Najlepszy obiad na chłodne dni? Oczywiście, że leczo. Ta popularna na Węgrzech potrawa znakomicie sprawdza się zwłaszcza jesienią oraz zimą.
Czytaj więcej
Gotowanie

Jak zrobić gofry bez laktozy i glutenu?

Jak zrobić gofry bez laktozy i glutenu? Podrzucamy kilka przepisów na słodko i wytrawnie, z wykorzystaniem różnych mąk.
Czytaj więcej
Gotowanie

Jak nauczyć się gotować?

Chcesz nauczyć się gotować, ale nie wiesz, od czego zacząć? Zobacz, jakie pierwsze kroki podjąć w drodze do zostania kucharzem.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *