Gotowanie

Jak ugotować warzywa na parze?

warzywa na parze
Photo by ImagesBG from Pixabay.com

Wszystkie warzywa są zdrowe i bogate w witaminy i mikroelementy. Czasem jednak obróbka termiczna może zmniejszyć ich ilość, dlatego warto wybrać sposób ich przyrządzania, który pomoże nam jak najlepiej spożytkować ich potencjał.  W tym celu doskonale sprawdza się gotowanie na parze!

Dlaczego warto gotować warzywa na parze?

Przygotowując warzywa w tradycyjny sposób, gotując je w wodzie, niestety tracimy ok 40% składników odżywczych w nich zawartych. W taki sposób wygotowuje się większość witaminy C, A i E oraz tych z grupy B. Przygotowywanie warzyw na parze pomaga zachować większość witamin i mikroelementów, a także wydobywa znacznie lepszy smak potraw i sprawia, że lepiej się trawią.

Jakie warzywa nadają się do gotowania na parze?

Tego typu obróbce wspaniale poddają się: 

  • kalafior, 
  • papryka,
  • brokuły, 
  • groszek,
  • cukinia,
  • fasolka szparagowa,
  • ziemniaki,
  • brukselka, 
  • papryka,
  • marchew (choć ta potrzebuje zwykle więcej czasu).  

Jak gotować warzywa na parze?

W tym celu możesz użyć zwykłego garnka do gotowania z odpowiednią siatką, zwykłą ściereczką lub tetrową pieluszką. Doskonale sprawdzi się również parowar, czyli specjalne urządzenie elektryczne służące do gotowania na parze, przeważnie składające się z kilku pięter, na których możemy umieścić mięso oraz warzywa. Warzywa na parze ugotujesz również w szybkowarze.

Z wykształcenia polonistka. Z zawodu dziennikarka i copywriterka. Miłośniczka dobrej literatury i gier planszowych. Swój dom uważa za centrum wszechświata, choć nie ma problemu z opuszczaniem go, by poznać nowe miejsca i ludzi.
Marta Kozłowska
Polecane artykuły
Gotowanie

Przepis na frappe prosto z Włoch

Marzysz o łyku pysznej, słodkiej kawy mrożonej, która doda Ci siły, pobudzi, zmotywuje do działania, a przede wszystkim ochłodzi w gorący dzień? Sprawdź nasze szybkie przepisy na mrożoną kawę w stylu frappe i rozkoszuj się nią w swoim domu!
Czytaj więcej
Gotowanie

Makaron na słodko - z czym go przygotować?

Ciekawe przepisy na przygotowanie makaronu na słodko.
Czytaj więcej
Gotowanie

Jak ugotować kukurydzę?

Kukurydza jest naprawdę smaczna. Trzeba jednak wiedzieć, jak ją prawidłowo przyrządzić. Sprawdzamy więc, jaki jest najlepszy sposób na ugotowanie kolby kukurydzy.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *