Wszystkie warzywa są zdrowe i bogate w witaminy i mikroelementy. Czasem jednak obróbka termiczna może zmniejszyć ich ilość, dlatego warto wybrać sposób ich przyrządzania, który pomoże nam jak najlepiej spożytkować ich potencjał. W tym celu doskonale sprawdza się gotowanie na parze!
Dlaczego warto gotować warzywa na parze?
Przygotowując warzywa w tradycyjny sposób, gotując je w wodzie, niestety tracimy ok 40% składników odżywczych w nich zawartych. W taki sposób wygotowuje się większość witaminy C, A i E oraz tych z grupy B. Przygotowywanie warzyw na parze pomaga zachować większość witamin i mikroelementów, a także wydobywa znacznie lepszy smak potraw i sprawia, że lepiej się trawią.
Jakie warzywa nadają się do gotowania na parze?
Tego typu obróbce wspaniale poddają się:
- kalafior,
- papryka,
- brokuły,
- groszek,
- cukinia,
- fasolka szparagowa,
- ziemniaki,
- brukselka,
- papryka,
- marchew (choć ta potrzebuje zwykle więcej czasu).
Jak gotować warzywa na parze?
W tym celu możesz użyć zwykłego garnka do gotowania z odpowiednią siatką, zwykłą ściereczką lub tetrową pieluszką. Doskonale sprawdzi się również parowar, czyli specjalne urządzenie elektryczne służące do gotowania na parze, przeważnie składające się z kilku pięter, na których możemy umieścić mięso oraz warzywa. Warzywa na parze ugotujesz również w szybkowarze.