Gotowanie

Jak ugotować ogórkową? Tradycyjny przepis

W tradycyjnej kuchni polskiej królują zupy. Do ulubionych z pewnością możemy zaliczyć ogórkową. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na to klasyczne danie, sprawdź nasz, który prezentujemy poniżej.

Trudno się dziwić temu, że w naszych domach zupę ogórkową je się równie chętnie jak rosół. Miękkie warzywa, sycący wywar i smacznie kwaśne ogórki nie tylko rozpieszczają podniebienia, ale i ogrzewają w chłodne wieczory. Dzięki kompozycji warzyw, mięsa będącego źródłem białka oraz ogórków kiszonych, które są naturalnym probiotykiem, ta zupa stanowi pożywny i pełnowartościowy posiłek, w dodatku jej wykonanie nie zajmuje wiele czasu.

Warto podkreślić, że ogórki kiszone ze względu na wartości zdrowotne powinny mieć stałe miejsce w naszej diecie. Dobrze wypływają na układ odpornościowy i regulują florę bakteryjną w jelitach. Ponadto są źródłem witamin (A, C, E, K) oraz potasu, wapnia, fosforu i błonnika pokarmowego. Wykorzystanie ich w zupie to świetny pomysł.

Zupa ogórkowa – składniki

Aby ugotować tradycyjną zupę ogórkową, potrzebujesz prostych składników. Przygotuj:

  • 2 l wody,
  • 500 g żeberek wieprzowych lub mięsa z kurczaka (mogą być udka bądź skrzydełka),
  • 2 duże marchewki,
  • 2 małe korzenie pietruszki,
  • pół korzenia selera,
  • 1 por,
  • 5 średnich ziemniaków,
  • około 400 g kiszonych ogórków startych na tarce,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 5 ziarenek pieprzu,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  •  ½ szklanki śmietany 18%,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka oleju,
  • ewentualnie posiekany koperek.

Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Umyj, obierz i pokrój w kostkę warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, por i ziemniaki. Jeśli nie chcesz, aby ziemniaki ściemniały po pokrojeniu, umieść je w misce i zalej wodą.
  2. Umyj mięso i wraz z włoszczyzną (marchewka, pietruszka, seler i por) włóż do garnka. Wlej wodę, dodaj natkę pietruszki, liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Całość gotuj na małym ogniu. Doprowadź do wrzenia i dalej gotuj przez około 20 minut. Pamiętaj, aby z powierzchni wody zbierać tzw. szumy.
  3. W międzyczasie ogórki kiszone zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej masło z olejem i podsmaż starte ogórki, często mieszając, aż odparuje z nich woda. Dzięki temu zupa będzie mieć lepszy smak.
  4. Gdy mięso i warzywa wraz z bulionem będą gotowe, do garnka dodaj pokrojone ziemniaki. Gotuj je do miękkości, przez około 15–20 minut.
  5. Następnie dodaj starte i podsmażone ogórki kiszone. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka, kilkanaście minut, tak aby smak ogórków przeniknął do zupy.
  6. Przed dodaniem do zupy śmietany najpierw ją zahartuj. Wlej kilka chochelek wywaru do kubka, dodaj śmietankę i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Całość powoli wlej do garnka, wymieszaj i gotuj przez chwilę do wrzenia.
  7. Dopraw zupę solą i czarnym pieprzem, możesz także dodać posiekany koperek.

Smacznego!

W wersji wegetariańskiej zupę ogórkową gotuje się bez mięsa. Ale nawet bezmięsna opcja może stanowić pełnowartościowy posiłek. Wystarczy, że do zupy dodasz ugotowaną soczewicę – czerwoną lub zieloną – bądź ciecierzycę. Rośliny strączkowe charakteryzują się wysoką zawartością białka, więc świetnie zastępują mięso.

Zdj. główne: Margaret Jaszowska/unsplash.com

Absolwentka Uniwersytetu Wrocławskiego i Instytutu Sztuki PAN. Redaktorka i copywriterka na swoim, więc mnóstwo czasu spędza w domu, ale dzięki temu wie, jak urządzić przestrzeń wokół siebie, by było przytulnie i komfortowo. Jeśli nie pisze, nie redaguje i nie czyta, to biega po Wrocławiu lub piecze ciasta w hurtowych ilościach.
Agata Dobosz
Polecane artykuły
Gotowanie

Jakie zupy warto przygotować na obiad?

Szukasz pomysłu na pyszne zupy idealne na obiad? Oto kilka propozycji do wykorzystania!
Czytaj więcej
Gotowanie

Co można przyrządzić na kuchennym grillu?

Sezon grillowy dobiegł już końca, ale nie oznacza to wcale, że nie możesz już cieszyć się smakiem ulubionych potraw z grilla. Przedstawiamy kilka pomysłów na proste i ciekawe potrawy, które możesz przygotować na domowym grillu elektrycznym.
Czytaj więcej
Gotowanie

Rozgrzewające leczo - najlepszy przepis

Najlepszy obiad na chłodne dni? Oczywiście, że leczo. Ta popularna na Węgrzech potrawa znakomicie sprawdza się zwłaszcza jesienią oraz zimą.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *