W tradycyjnej kuchni polskiej królują zupy. Do ulubionych z pewnością możemy zaliczyć ogórkową. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na to klasyczne danie, sprawdź nasz, który prezentujemy poniżej.
Trudno się dziwić temu, że w naszych domach zupę ogórkową je się równie chętnie jak rosół. Miękkie warzywa, sycący wywar i smacznie kwaśne ogórki nie tylko rozpieszczają podniebienia, ale i ogrzewają w chłodne wieczory. Dzięki kompozycji warzyw, mięsa będącego źródłem białka oraz ogórków kiszonych, które są naturalnym probiotykiem, ta zupa stanowi pożywny i pełnowartościowy posiłek, w dodatku jej wykonanie nie zajmuje wiele czasu.
Warto podkreślić, że ogórki kiszone ze względu na wartości zdrowotne powinny mieć stałe miejsce w naszej diecie. Dobrze wypływają na układ odpornościowy i regulują florę bakteryjną w jelitach. Ponadto są źródłem witamin (A, C, E, K) oraz potasu, wapnia, fosforu i błonnika pokarmowego. Wykorzystanie ich w zupie to świetny pomysł.
Zupa ogórkowa – składniki
Aby ugotować tradycyjną zupę ogórkową, potrzebujesz prostych składników. Przygotuj:
- 2 l wody,
- 500 g żeberek wieprzowych lub mięsa z kurczaka (mogą być udka bądź skrzydełka),
- 2 duże marchewki,
- 2 małe korzenie pietruszki,
- pół korzenia selera,
- 1 por,
- 5 średnich ziemniaków,
- około 400 g kiszonych ogórków startych na tarce,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 5 ziarenek pieprzu,
- sól,
- czarny pieprz,
- ½ szklanki śmietany 18%,
- pęczek natki pietruszki,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka oleju,
- ewentualnie posiekany koperek.
Sposób przygotowania krok po kroku
- Umyj, obierz i pokrój w kostkę warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, por i ziemniaki. Jeśli nie chcesz, aby ziemniaki ściemniały po pokrojeniu, umieść je w misce i zalej wodą.
- Umyj mięso i wraz z włoszczyzną (marchewka, pietruszka, seler i por) włóż do garnka. Wlej wodę, dodaj natkę pietruszki, liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Całość gotuj na małym ogniu. Doprowadź do wrzenia i dalej gotuj przez około 20 minut. Pamiętaj, aby z powierzchni wody zbierać tzw. szumy.
- W międzyczasie ogórki kiszone zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej masło z olejem i podsmaż starte ogórki, często mieszając, aż odparuje z nich woda. Dzięki temu zupa będzie mieć lepszy smak.
- Gdy mięso i warzywa wraz z bulionem będą gotowe, do garnka dodaj pokrojone ziemniaki. Gotuj je do miękkości, przez około 15–20 minut.
- Następnie dodaj starte i podsmażone ogórki kiszone. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka, kilkanaście minut, tak aby smak ogórków przeniknął do zupy.
- Przed dodaniem do zupy śmietany najpierw ją zahartuj. Wlej kilka chochelek wywaru do kubka, dodaj śmietankę i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Całość powoli wlej do garnka, wymieszaj i gotuj przez chwilę do wrzenia.
- Dopraw zupę solą i czarnym pieprzem, możesz także dodać posiekany koperek.
Smacznego!
W wersji wegetariańskiej zupę ogórkową gotuje się bez mięsa. Ale nawet bezmięsna opcja może stanowić pełnowartościowy posiłek. Wystarczy, że do zupy dodasz ugotowaną soczewicę – czerwoną lub zieloną – bądź ciecierzycę. Rośliny strączkowe charakteryzują się wysoką zawartością białka, więc świetnie zastępują mięso.
Zdj. główne: Margaret Jaszowska/unsplash.com